Extinction Rebellion spouští v Praze sérii protestů

14. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

S povolováním koronavirových otěží se česká Extinction Rebellion navrací k přímým akcím.

Svoji činnost zahájila 10.května zveřejněním videa Manifest za život, v němž rebelové oslovují jak širokou veřejnost, tak vládu ČR, jíž kladou své požadavky. V úterý dva rebelové připojili banner s nápisem „NEUSCHNOUT?“ k již visícímu „ZVLÁDNEME TO“, jejž minulý měsíc česká vláda nechala instalovat. Poukazují tak na to, že koronavirová epidemie je v porovnání s chronickým suchem ten méně závažný problém, a vybízejí k důsledným opatřením pro zadržování vody v krajině.

Ve čtvrtek 14. 5. proběhne protestní akce před Ministerstvem financí v Letenské ulici s názvem „Peníze krajině, ne do luftu!“, kterou hnutí vyjadřuje nesouhlas s přidělováním záchranných balíčků leteckému průmyslu a s rozšiřováním ruzyňského letiště. Jako pořadatel akce se připojí i Vít Masare, spolupředseda pražské strany Zelených, který otevřel téma svou peticí https://55miliard.cz/ a organizace Letiště Praha Nebourat, Nerozšiřovat. Přítomni budou i obyvatelé hlukem ohroženého okolí letiště včetně odhodlaného starosty Nebušic Viktora Komárka, nebo odpůrci devastace podmínek pro život v Praze vlivem masového turismu. Na místě bude také možné podepsat petici proti rozšiřování letiště.

Během května a června se pak chystají další akce, především protest před Ministerstvem průmyslu a obchodu. Jeho hlava Karel Havlíček se za koronavirové krize vyjadřoval velmi ostře proti dodržení Evropské zelené dohody, kterou rebelové hodlají hájit. Celý řetězec akcí bude zakončen koncem června piknikem na Hradě s panem prezidentem.

0
Vytisknout
7059

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2020