Čína: Nervozní obyvatelé Wu-chanu znovu stojí fronty na testy

15. 5. 2020

čas čtení 2 minuty
Nervózní obyvatelé čínského centra pandemie ve Wu-chanu stojí ve frontách na koronavirové testy poté, co vlna nových případů vyvolala masivní kampaň.


Fronty sociálně distancovaných lidí se vytvořily na improvizovaných testovacích stanovištích zřízených ve stanech na parkovištích, v parcích a obytných čtvrtích, zatímco v metropoli s 11 miliony obyvateli prší.

"To je dobrá věc. Je to způsob, jak být odpovědný vůči druhým a vůči sobě," sdělil AFP čtyřicetiletý muž po dokončení procedury.

Testován byl již před deseti dny, ale vzhledem k historii města coby zdroje viru a nejhůře zasaženého čínského sídla přivítal trochu více jistoty.

Předtím neznámá nákaza se objevila ve Wu-chanu koncem loňského roku a přiměla čínskou vládu, aby na město 23. ledna uvalila tvrdou karanténu, izolovala průmyslové a dopravní centrum od zbytku země a zavřela obyvatele v jejich domovech.

Ve městě podle oficiálních údajů zemřelo na koronavirus více než 3 800 lidí, což představuje velkou většinu obětí choroby v Číně.

Karanténa byla plně zrušena teprve počátkem dubna a život se vrací k normálu.

Nicméně minulý víkend se objevilo několik nových místních případů, po více jak měsíci, kdy nebyl hlášen ani jediný.

Vyděšení úředníci poté nařídili testy vzorků nukleové kyseliny veškerých obyvatel města.

Muži, ženy, děti a senioři čekají na vyšetření pracovníky v bílých ochranných oděvech a s plastickými ochrannými štíty, kteří si zapsali osobní údaje předtím, než rychle odebrali vzorek z jejich krku.

Někteří zůstávají v napětí.

"Vím, že tento plán vyžadující, aby město provedlo rozsáhlé testy, slouží jako základní pojistka. Sama neplánuji nechat se testovat," říká žena, která se nepředstavila. "Ale bezpečnostní opatření uvnitř jsou opravdu špatná. (Lidé) jsou moc blízko a testující osoba zachází se spoustou vzorků od lidí, ale nevidím, že by si umyl ruce."

Čína z velké části dostala virus pod kontrolu, ale nedávno se objevily příznaky možné druhé vlny infekcí, když uvolnila karanténu a omezení.

Kromě šesti případů ve Wu-chanu se virus objevil v posledních týdnech i severovýchodních provinciích Ťi-lin a Chej-lung-ťiang na hranici s Ruskem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7740

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2020