Nacházet pravdu v tragédii

13. 5. 2020

čas čtení 3 minuty
K provedení nezbytných akcí na záchranu naší planety pro budoucí generace je třeba kompetentní vedení a pevné spoléhání na vědu, napsal bývalý americký velvyslanec ve Španělsku James Costos.


Tyto hluboké časy se nás všech osobně dotkly velmi různými způsoby. Odhalily mimořádné dobro, které v lidstvu existuje, zatímco poukázaly i na nebezpečné chyby vlastní naší vládě a společnosti.

Poučení z našich chyb během této krize by měla ovlivnit akce, které nyní musíme podniknout - rozhodnutí, která ovlivní budoucnost našeho světa. Člověk by doufal, že ztráty na životech a tvrdě vydřené úspěchy podniků, které byly zničeny, nebudou obětovány zbůhdarma.

Lidé po celém světě kritizují reakce svých vlád na hrozbu choroby COVID-19 - a ačkoliv část odsuzování je nepodložená, značná část je ho oprávněná. Jako Američan mohu s těžkým srdcem říci, že má země svět zklamala nedostatečnou připraveností na pandemii a odmítáním vést koordinovanou globální reakci.

Američtí prezidenti bez ohledu na stranu vždy vedli globální reakci na mezinárodní krize. Amerika má nesrovnatelnou kapacitu a zdroje - a pokud pracujeme napříč stranickými liniemi a ve spolupráci s dalšími světovými lídry, historicky jsme vždy koordinovaly mezinárodní reakci - například v případě Eboly, HIV/AIDS, chřipky H1N1, Koalice pro porážku ISIS nebo Pařížské klimatické dohody.

Nicméně nyní, když naši vládu řídí muž, který prohlašuje "Amerika především", mnoho Američanů zdánlivě zradilo našeho národního ducha humanitarianismu a tupě ignoruje odkaz dobré vůle a globálního vedení. Nyní jsme příjemci zdravotnické pomoci, zatímco v minulých letech bychom byli dárci.

Zatímco truchlíme nad ztrátami a modlíme se za miliony lidí po celém světě, kteří trpí katastrofálními zdravotními problémy a ekonomickými dopady děsivého viru - z nichž mnohým bylo možno předejít - musíme se snažit zřídit nový světový pořádek, který co nejlépe poslouží naší planetě a ochrání ji. Abychom uzdravili naši společnost, musíme v této tragické situaci vyvodit správná poučení.

Nicméně k záchraně planety je třeba kompetentního vedení a nepochybného spoléhání na vědu. Věda a výzkum nejsou falešným zpravodajstvím.

Musíme pracovat na obnovení důvěry v naše vedení a spojit se kvůli vyřešení světových problémů. Zvolení bývalého viceprezidenta Joe Bidena do Bílého domu bude důležitým prvním krokem, který by Američané měli podniknout, aby zahojili duši a ducha našeho národa.

Nyní je čas, aby svět přešel k akci. Nikdy nebylo jasnější, že globální spolupráce a dobrá vůle jsou pro přežití našeho světa naprosto zásadní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7141

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2020