OSN: Pandemie může vyvolat "hladomor biblických rozměrů"

11. 5. 2020

čas čtení 1 minuta
Šéf Světového potravinového programu OSN David Beasley varuje před potenciálními hladomory "biblických rozměrů", protože choroba COVID-19 zasahuje země v již tak vážné situaci.


Beasley vyjadřuje obzvláštní znepokojení nad rozpadem dodavatelských řetězců, které umožňují jeho agentuře poskytovat potravu desítkám milionů lidí po celém světě.

Zároveň šéf SPP vyjadřuje důvěru, že dárcovské země zareagují na žádost o 4,7 miliardy dolarů z minulého týdne určenou pro lidi v nouzi, navzdory tomu, že mnohé bohaté země zasáhla recese. Zdůraznil dále, že představitelé Trumpovy administrativy a klíčoví lídři Kongresu jej ujistili, že chápou potřebu udržení financování z důvodu mimořádné situace.

Nicméně vyzval "světové miliardáře", aby udělali víc.

Varoval, že situace v Africe se zřejmě v následujících týdnech výrazně zhorší, z velké části kvůli ekonomickému kolapsu vyvolanému pandemií. "Takřka čtvrt miliardy lidí bude na cestě k hladovění kvůli ekonomickému zhoršování vyvolanému COVIDem, válkami, konflikty... Přál bych si, abych přeháněl, ale skutečně přihlížíme tomu, co se v mnoha zemích může stát hladomorem biblických rozměrů, a zejména v Africe," sdělil Beasley televizi France 24.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7139

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2020