Jeden velký důvod, proč není možno rozhýbat americkou ekonomiku

11. 5. 2020

čas čtení 5 minut
Spojené státy čelí dnes stejnému problému, jako přede dvěma měsíci: Není k dispozici dostatek testů, aby bylo možno virus zastavit, píše Robinson Meyer.


Spojené státy se nacházejí uprostřed jedněch z nejbídnějších okamžiků své mírové historie. Během pouhých dvou měsíců zemřelo na chorobu COVID-19 více než 70 000 Američanů. Americká ekonomika, která začala letošní rok coby motor globální stability, je v troskách. Míra nezaměstnanosti vystoupala na úroveň nevídanou od krize 30. let. Jen asi polovina dospělých Američanů má práci, což představuje nejnižší podíl zaměstnaných od počátku evidence v roce 1948.

Z problému přitom neexistuje jednoduchá cesta ven: K napravení ekonomiky musí země nejprve vyřešit krizi v oblasti veřejného zdraví. Data z průzkumů ukazují, že ekonomické potíže nejsou primárně způsobeny vládní politikou plošné karantény, ale obavou Američanů, že pokud vyjdou ven, skončí to nemocí.

Aby mohlo začít oživení, Spojené státy musejí zavést strategii, kterou použily ostatní země. Musejí široce testovat, aby našly infikované lidi; sledovat jejich kontakty, které samy mohou být infikovány; a izolovat potenciálně infekční skupinu od zbytku nakazitelné populace. Zřízení tohoto typu infrastruktury bylo jedním z prvotních cílů opatření z oblasti sociálního distancování zaváděných od března.

Jenže Spojené státy až dosud v tomto směru selhaly. Více jak deset týdnů po vypuknutí koronavirové krize je příliš mnoho Američanů testováno na koronavirus a testovací kapacita neroste dostatečně rychle, jak vyplývá z dat, která nashromáždil dobrovolnický COVID Tracking Project při webu The Atlantic. Minulý týden USA testovaly asi 264 000 lidí denně. Ale experti tvrdí, že pokud má země doufat, že dostane epidemii pod kontrolu, musí tento počet zdvojnásobit nebo ztrojnásobit. Někteří prosazují navýšit tuto kapacitu až 75 x.

Avšak USA nemají národní plán dosažení tohoto cíle. Na federální úrovni neexistuje žádné úsilí sehnat peníze, koordinovat postup nebo sehnat reálné zdroje, které experti napříč politickým spektrem považují za nutné, pokud má země obnovovat normální provoz.

V posledních dnech dává prezident Trump najevo skepsi ohledně užitečnosti testů, i když zaměstnanci Bílého domu jsou testováni každý den.

Je těžké odhadnout skutečné rozměry epidemie v USA. Počet nových případů a úmrtí hlášený každý den jen velmi pomalu klesá. Jen dva státy, New York a Pennsylvania, hlásily samy 200 případů denně. Ale celkový pokles obsahuje dva odlišné trendy. První se týká faktu, že prvotní nárůst v oblasti New Yorku pomalu slábne. Druhý skutečnosti, že s výjimkou střední části atlantického pobřeží počet nových případů ustrnul.

Existují i dobré zprávy. Podíl pozitivní testů pomalu klesá. Nicméně ještě toho zbývá udělat hodně. V zemích jako Jižní Korea podíl pozitivních testů je nižší než 2 %.

A zlepšující se celostátní údaje maskují některé regionální problémy. V květnu 15 států a Washington D.C. hlásí průměrnou pozitivitu testů vyšší než 15 %. Colorado a Michigan, kde je pozitivní každý pátý test, představují rekordmany mimo Severovýchod a střed atlantického pobřeží. Ale zdá se, že mnoho vnitrozemských států dosud testuje jen nejnemocnější lidi: Illinois, Indiana, Nebraska, Iowa, Jižní Dakota a Kansas mají podíl pozitivních testů kolem 14 % nebo vyšší. Georgia, Louisiana a Virginia také mají pozitivitu vyšší než 15 %.

Hrubá čísla také ukazují, že testovací kapacity se mírně zlepšily. Ačkoliv USA prošly opožděným startem. nedostatek testů vyvolal rozsáhlý zájem veřejnosti a celá řada představitelů Trumpovy administrativy tvrdí, že "na tom dělá".

Od druhého týdne v březnu do prvního dubnového týdne počet denně testovaných Američanů narostl zhruba 45 x. K 1. březnu bylo otestováno 80 lidí, k 1, dubnu více než 100 000.

Pak se ale v polovině dubna zlepšování zastavilo. Až v posledních dvou týdnech se obnovil nárůst kapacity testování. Státy hlásí více jak 300 000 testovaných, není však jasné, zda se tento trend udrží.

Co tuto přestávku způsobilo? Nikdo si není jist. Guvernéři států tvrdí, že nemají dostatek testů.

Kolik testů by postačovalo není jasné, částečně kvůli závislosti na rozsahu rozšíření viru v populaci. Pokud máte velkou epidemii, potřebujete spoustu testů.

Existuje široká škála předpovědí. Sahají od 500 00 testů denně až po 20 milionů denně.

Harvard Global Health Institute odhaduje, že USA potřebují k zastavení epidemie asi milion testů denně. Není pravděpodobné, že by zvládly denně otestovat tolik lidí, pokud budou používat jen metodu řetězové reakce polymerázy (PCR) ve vzorcích z nosohltanu. Nakonec budou zřejmě potřebovat více technologických průlomů, aby mohly testovat mnohem více lidí rychle a levně.

Stávající plány Bílého domu ovšem neobsahují žádné detaily ohledně toho, jak odbourat opatření z oblasti sociálního distancování a účinně se vyhnout obnovení epidemie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7360

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2020