Proč snahy ruských úřadů zvýšit porodnost končí nárůstem chudoby

9. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
Ruští politici jsou znepokojeni, že míra plodnosti v země jako celku, tj. počet dětí na jednu ženu za život, klesl pod 1,5, hluboko pod úroveň reprodukčního čísla 2,2, které zajišťuje zachování stávajícího počtu obyvatel. Ale jedná se o součást druhé demografické revoluce způsobené vzděláváním a urbanizací, říká Dmitrij Zakonťanskij.

V ruské metropoli ženy stejně jako muži zvyšují své dosažené vzdělání, přičemž míra reprodukce je možná dokonce jen třetinou úrovně náhrady.

Jako vždy se více Rusů stěhuje do měst a získává vzdělání, přičemž pravděpodobně budou následovat moskevský vzor. To sníží míru plodnosti pro zemi jako celek ještě dále, což je trend, proti kterému současná ruská vláda bojuje. Avšak její snahy budou mít pouze okrajový dopad.

Tyto snahy mohou mít za následek zvýšení počtu dětí narozených v převážně venkovských neruských oblastech, což není Kremlu jasné - a udělá to jen málo pro zvrácení celkového vzorce klesající porodnosti v ruských městech.

Rostoucí životní úroveň, častější zapojení mužů do výchovy dětí a poskytnutí více důvodů k optimismu ohledně budoucnosti by mělo daleko větší dopad.

K dispozici je zhruba 20 milionů lidí v nejlepších plodných letech. Ukrajinská válka snížil počet mladých mužů v Rusku o více než 400 000 – a toto číslo je samo příliš malé v procentuálním vyjádření na to, aby vysvětlilo, co se děje mezi stále více urbanizovanými a vzdělanými Rusy.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2931

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2023