Rusko: Mýty o obyvatelích hlavního města

11. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
Rusové mimo Moskvu a nejbližší okolí dnes vyprávějí anekdoty o Moskvanech, stejně, jako v sovětských dobách vyprávěli vtipy o Čukčích. Je to znamení, že Moskvané se stali jakousi "novou historickou komunitou", která má mnoho charakteristik neúspěšného úsilí vytvořit SSSR, tvrdí Jevgenija Basovskaja.

Jde o nejlepší provozní model jevu, o kterém se hodně mluví v souvislosti se sovětskými časy. Občané se učili, že byla vytvořena nová historická komunita. vznikla v SSSR – sovětský lid.

Většina lidí předpokládá, že sovětský lid zmizel spolu se Sovětským svazem, ale ve skutečnosti byl Moskvou zachováván "s maximální péčí".

Jak často stává, lidé mimo město to viděli jako první a ztělesnili své pozorování v různých anekdotách o tom, jak rozdílní jsou lidé v hlavním městě, jak se jejich chování a dokonce i jejich jazyk liší, a jak se chovají jinak, když jsou mezi ne-Moskvany.

Mnoho Rusů mimo okruh centra vidí Moskvany jako jiný národ, než jsou oni sami. To může být přehnané, ale srovnání moskevské identity s novou historickou komunitou sovětských časů naznačuje, jak daleko se Rusové posunuli tímto směrem a jak pomíjivá se tato nová identita může ukázat, jakmile se Ruská federace rozpadne.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3199

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2023