Vzestup AfD a neposkvrněná generace

11. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Kdo by v bývalé NSR kdy počítal se silnou krajně pravicovou stranou? Pánové Kohl a Genscher se hlásili k nehynoucí vděčnosti Gorbačovovi za to, že nakonec shodou různých okolností nebránil rychlému sjednocení Německa.

Západní Německo investovalo obrovské peníze do obnovy NDR. Slyšel jsem a slyšívám o tom, jak se tam podařilo dosadit na klíčové pozice v různých institucích lidí z NSR a jak se Němci dokázali dobře vyrovnat i s tou komunistickou minulostí. Díky Bohu tu máme už i novou, neposkvrněnou generaci.

 

Jedním z těchto mladých, minulým režimem nezkažených politiků je také Tino Chrupalla, předseda krajně pravicové AfD. V roce 1990 mu bylo 15 let, v 90. letech se vyučil jako malíř pokojů. Začínal v politice jako křesťanský demokrat. Dnes se stal obrazem toho, co bývalá NDR věnovala západnímu Německu darem za jeho péči. Tedy v někdejší NSR nemyslitelnou pozici krajní pravice jako masivní politické síly s ambicí vládnout zemi.

Bohužel preference AfD rostou (dnes je druhou nejsilnější stranou s téměř dvaceti procenty), a i když to zní naprosto šíleně, ale dějiny jsou šílené, může se jednou stát, že mladá čerstvá generace v Německu zničí demokracii, kterou pan Adenauer vybudoval s pomocí bývalých nacistů.

Pan Putin možná někdy bude moci panu Gorbačovovi být vděčný, že umožnil sjednocení Německa a jeho proměnu v zemi, kde vládne krajní pravice, jejíž program je vyloženě obrácen proti Západu a hraje Rusku do karet. A to jsme bohužel teprve na začátku, otevřený nacismus si AfD ještě nemůže dovolit. Hlavně že máme tu mladou, neposkvrněnou generaci.





1
Vytisknout
4779

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2023