Požáry na Havaji: nejméně 89 potvrzených mrtvých po nejničivějším požáru v USA za posledních 100 let

13. 8. 2023

čas čtení 5 minut
 
Podle guvernéra se očekává, že počet obětí v Lahaině po "nejhorší přírodní katastrofě, jaké kdy Havaj čelila", vzroste.

Při požáru, který zachvátil historické město Lahaina na havajském ostrově Maui, zahynulo nejméně 89 lidí, uvedl guvernér Josh Green, podle něhož se jedná o nejsmrtelnější požár v USA za více než sto let, a očekává se, že počet obětí bude stoupat.

"Je to nemožný den," řekl v sobotu guvernér Josh Green novinářům poté, co si prohlédl zkázu. Již dříve uvedl, že operace se nyní soustředí na "ztráty na životech".

Požár byl "určitě nejhorší přírodní katastrofou, které kdy Havaj čelila", řekl. "Můžeme jen čekat a podporovat ty, kteří žijí. Nyní se soustředíme na to, abychom lidi znovu spojili, jakmile to bude možné, a zajistili jim bydlení a zdravotní péči, a pak se zaměříme na obnovu."



 

Na pozdější tiskové konferenci zopakoval své varování, že počet mrtvých bude stoupat. Psi vycvičení k odhalování těl pokryli pouze 3 % pátrací oblasti, uvedl šéf policie okresu Maui John Pelletier.

Nově zveřejněný údaj překonal počet obětí požáru Camp Fire v severní Kalifornii z roku 2018, který si vyžádal 85 mrtvých a zničil město Paradise. O sto let dříve zničil požár v Cloquetu v roce 1918 tisíce domů a zabil 453 lidí v severní Minnesotě a Wisconsinu.

Náklady na obnovu Lahainy byly podle Federální agentury pro řešení mimořádných událostí (FEMA) odhadnuty na 5,5 miliardy dolarů, přičemž bylo poškozeno nebo zničeno více než 2 200 staveb a shořelo více než 850 hektarů.

Úřady zajistily 1 000 hotelových pokojů pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, a zařizují pronájem nemovitostí, které budou sloužit rodinám jako bydlení bez nákladů, uvedl Green. Více než 1 400 lidí bylo přijato do nouzových přístřešků.

Deanne Criswellová, ředitelka FEMA, uvedla, že agentura má na místě 150 lidí a že během jednoho nebo dvou dnů přijedou další pátrací týmy a psi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Posádky označily domy, které zůstaly stát, jasně oranžovým křížkem, aby signalizovaly, že hledaly těla a písmeny HR (human remains), když našly lidské ostatky.

Požár proměnil stovky domů v popel a v sobotu poslal záchranáře, aby našli dočasné bydlení pro ty, kteří měli to štěstí a přežili. Komunikace byla stále obtížná, 30 mobilních věží bylo stále mimo provoz. Očekávalo se, že výpadky elektřiny budou na západní straně ostrova trvat několik týdnů.


Hasičský kapitán ve výslužbě Geoff Bogar a jeho přítel po dobu 35 let  Franklin Trejos původně zůstali, aby pomohli ostatním v Lahaině a zachránili Bogarův dům. Ale jak se plameny v úterý odpoledne stále více přibližovaly, věděli, že musí odejít. Každý z nich utekl do svého auta. Když Bogarovo nechtělo nastartovat, prorazil okno, aby se dostal ven, a pak se plazil po zemi, dokud ho nenašla policejní hlídka a neodvezla do nemocnice.

Trejos takové štěstí neměl. Když se Bogar druhý den vrátil, našel na zadním sedadle svého auta kosti svého 68letého přítele, které ležely na ostatcích Bogarova milovaného tříletého zlatého retrívra Sama, kterého se snažil chránit.

Bill Wyland, který žije na ostrově Oahu, ale vlastnil uměleckou galerii na historické ulici Front Street v Lahaině, prchal na svém Harley-Davidsonu.

Při jízdě ve větru, jehož rychlost odhadoval na nejméně 112 km/h, předjel muže na kole, který zběsile šlapal jako o život.

"Je to něco, co byste viděli v seriálu Twilight Zone, v hororu nebo tak něco," řekl Wyland.

Wyland si uvědomil, jaké měl štěstí, když se ve čtvrtek vrátil do centra Lahainy.

"Bylo zničující vidět všechna ta ohořelá auta. Nebylo tam nic, co by stálo," řekl.

Jeho galerie byla zničena spolu s díly 30 umělců.

Manažeři pro mimořádné události na Maui hledali místa, kde by mohli ubytovat lidi vyhnané ze svých domovů. Až 4 500 lidí potřebuje přístřeší, uvedli v sobotu brzy ráno na Facebooku představitelé okresu s odvoláním na údaje Federální agentury pro řešení mimořádných událostí a Pacifického centra pro katastrofy.

Při přeletech civilní letecké hlídky bylo zjištěno 1 692 zničených staveb - téměř všechny obytné. V přístavu Lahaina se potopilo devět lodí, což úředníci zjistili pomocí sonaru.

Požáry jsou nejsmrtelnější přírodní katastrofou ve státě za poslední desetiletí a překonaly i vlnu tsunami z roku 1960, která zabila 61 lidí. Ještě smrtelnější tsunami v roce 1946, která na Velkém ostrově zabila více než 150 lidí, podnítila vytvoření nouzového systému pro celé území se sirénami, které se testují každý měsíc.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2307

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2023