Kauza Fremr. Píše Pavel Kosatík, ale...?

10. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Snažím se každou politickou causu nahlížet z toho hlediska, jestli prospívá nebo škodí systému, napsal Pavel Kosatík na Facebooku a pokračuje:

Fremrova causa vydatně poškozuje zatím dobré jméno Ústavního soudu. Nedovedu pochopit, jak člověk, který si musí pamatovat, co v osmdesátých letech dělal, v sobě najde tu drzost, že vůbec do takové funkce kandiduje, zajde pak mlžit o své minulosti do Senátu a od té doby navíc už několik dní tu situací dál protahuje, místo aby hodil ručník do ringu. Respektive dovedu to možná pochopit, když si vzpomenu na rovnici, která v osmdesátých letech platila: komunismus = drzost.


 
Studoval jsem skoro ve stejné době na pražských právech stejně jako Fremr, absolvoval jsem jen pár let po něm. Už na té škole se sortýrovaly dvě skupiny lidí: jedni, kteří chtěli nahoru, a chápali, že to jinak než přes politiku nejde, že stát se soudcem znamená soudit i politické causy a dělat, co se přikazuje, a pak lidi, kteří chtěli, aby právo někde nějak existovalo. Každý věděl, o co jde, nebylo možné to nevědět, během školy byly justiční praxe u soudů, každý tam zažil, jak vodili před senát různé chudáky a utancovali pak je na jakémkoliv paragrafu. Pamatuju si na ty naše zelenáčské debaty: jedni říkali: tohle dělat nechci a nebudu, no a i tu druzí mlčeli.

Abych to ještě trochu zkomplikoval: možná že za pár dní zjistíme, že Fremr kromě toho, že soudil exulanty, zároveň mnoha jiným lidem svým soudcovstvím taky prospěl, že je to s ním tedy složitější atd. atd. O tom, co všechno dělal, se můžeme potom dál bavit. Ale že jeho causa teď a tady poškozuje SYSTÉM, by se mělo řešit hned. Systému nejvíc škodí pochyby o něm, relativizace jeho základů, a do té situace jsme se bohužel dostali.
  ·
Jan Čulík
Samozřejmě i v sedmdesátých. Pane Kosatíku, ale já bych to rozšířil na celá práva. Co jste si proboha myslel, když jste za komunismu šel studovat PRÁVA? V BEZPRÁVNÍM státě?

1
Vytisknout
3950

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2023