Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské systémy protivzdušné obrany v pátek ráno zabránily ruskému úderu na Kyjev, na který dopadly trosky, ale nebyly hlášeny žádné oběti.

11. 8. 2023

čas čtení 22 minut

- Osmiletý chlapec, který dnes zahynul poté, co ruské jednotky vypálily čtyři rakety Kinžal na letiště v Ivano-Frankovské oblasti, se jmenoval Voloďa. Chodil do druhé třídy místní školy, kde ho jeho učitelka pro jeho veselé chování a neustálé vtipy označila za "malého komika".

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat uvedl, že ruské jednotky se zaměřily na ukrajinské piloty, kteří jedou do Evropy na výcvik. Místo toho zasáhly Voloďův dům, civilní dům, kde žily tři děti.

Moskva by měla očekávat další útoky, sděluje  Kyjev

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky říká, že "pojem bezpečnosti je obyvatelům Moskvy stále vzdálenější".

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky řekl deníku Kyiv Post, že obyvatelé Moskvy by měli očekávat další útoky, zejména proto, že ruská protivzdušná obrana podle všeho není schopna ochránit své občany.

"Vzhledem k dynamice posledních měsíců, počtu, geografii a intenzitě by bylo logické předpokládat nárůst každodenních útoků," uvedl mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov.

Jusovovy komentáře přicházejí po dramatickém nárůstu ukrajinských útoků v posledních týdnech, kdy si dron vynutil uzavření letiště Vnukovo a ruské síly v pátek  ráno sestřelily ukrajinský dron nad Moskvou.

Jusov poznamenal, že "pojem bezpečnost je obyvatelům Moskvy stále vzdálenější", a doufá, že tento nárůst útoků otevře obyvatelům oči a prolomí ruskou propagandu.

"Celý svět nadále vidí, že ruský obranný systém a země - která si nárokuje vedoucí roli na trhu se zbraněmi - je neefektivní, zastaralý a nedokáže adekvátně reagovat na moderní výzvy," uvedl.



- Ruské síly v nočním protiútoku znovu získaly kontrolu nad Urožajnem v Luhanské oblasti, uvedl Vladimir Rogov, Ruskem dosazený úředník v Záporožské oblasti pod kontrolou Moskvy.

"Za pokusy o získání opěrného bodu v Urožajne, a co víc - o postup vpřed, zaplatili bojovníci ozbrojených sil Ukrajiny velmi vysokou cenu," uvedl Rogov na Telegramu.

Ruské systémy protivzdušné obrany také přes noc vyřadily 14 ukrajinských dronů, které se pokoušely zničit ruskou techniku na Krymském poloostrově, uvedl Rogov.

- V sobotu brzy ráno byla v důsledku ostřelování osady v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny ruskými jednotkami zabita starší žena, uvedl podle agentury Reuters místní představitel.

    Dnes ráno kolem 5:10 nepřítel ostřeloval vesnici Kupjansk-Vuzlovyj v Kupjanském okrese. Byla poškozena obytná budova. Zemřela 73letá žena," uvedl charkovský gubernátor Oleh Synehubov v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

    Východní části Charkovské oblasti přímo sousedí s frontovou linií a ukrajinské síly zde v posledních týdnech zaznamenaly nárůst ruských útoků.

    Charkovské regionální úřady začátkem tohoto měsíce oznámily povinnou evakuaci civilistů z osad nejblíže frontové linii v Kupjanské oblasti.

- Nová kampaň úderů ukrajinských bezpilotních letounů se v posledních dnech zaměřila na ruské hlavní město, protože Kyjev prokázal svou schopnost zasáhnout Moskvu a udržet válku Kremlu v srdcích a myslích ruských elit a ostatních, kteří se snaží invazi na Ukrajinu ignorovat.

    Zdroje z ministerstva obrany v Kyjevě uvedly, že útoky dronů mají dvojí cíl: zvýšit morálku doma v době, kdy úspěchy na frontách jsou mizivé, a vyvolat mezi ruskou veřejností otázku, zda je Putin schopen ji ochránit.

    Stejný účel prý mají i nálety do pohraniční Belgorodské oblasti, které provádějí jak disidentské ruské jednotky, tak ukrajinští diverzanti s volným napojením na oficiální armádu.

    Západní partneři Ukrajiny, kdysi mimořádně citliví na obvinění, že k útokům na ruském území jsou používány zbraně NATO, začali akceptovat, že Kyjev má právo použít své vlastní zdroje k destabilizaci Putinova režimu, uvedli představitelé v Kyjevě.

- Rusko sestřelilo 20 dronů nad okupovaným Krymským poloostrovem, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

Čtrnáct dronů bylo sestřeleno ruskou protivzdušnou obranou a dalších šest bylo elektronicky rušeno, uvedlo ministerstvo v příspěvku na Telegramu. Nedošlo k žádným obětem ani škodám.

Počet útoků dronů na Moskvu a Krym, který Rusko nezákonně anektovalo v roce 2014, se v posledních týdnech zvýšil poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že "válka se vrací na území Ruska".

Moskva se za poslední tři týdny stala terčem takových útoků více než desetkrát, což vedlo k dočasnému uzavření jejího hlavního letiště a také ke škodám na budovách.

- Pracovní skupiny při Doněcké oblastní vojenské správě navrhly 324 kroků potřebných k návratu ukrajinské moci do regionů, které jsou od roku 2014 pod ruskou okupací, uvedl dnes šéf Doněcké oblastní vojenské správy Pavlo Kyrylenko.

Kroky se zaměřují na bezpečnost, těžbu, obnovu energetických a vitálních systémů a informační dopad, na hospodářský rozvoj.

Rusko anektovalo Krym v březnu 2014. Ukrajina trvá na tom, že poloostrov zůstává součástí jejího území.

Pracovní skupiny vypracovaly svůj plán na základě práce, která proběhla, když Ukrajina znovu získala další Ruskem okupovaná území na severu, uvedl Kyrylenko. "Máme již pevný základ velkého díla, kterým je navrácení Ukrajiny do našich Ruskem okupovaných zemí," řekl.





- Ruskem dosazený úřadující gubernátor okupované části Chersonu uvedl, že oprava Čonharského mostu, který spojuje Krym s Chersonem, potrvá nejméně měsíc.


Ruská agentura Interfax cituje Vladimira Salda, který to řekl v televizním kanálu Rossija-24: "Odhadovaná doba obnovy je nejméně měsíc, nebo dokonce až dva měsíce, práce budou pokračovat."

Saldo podle zprávy uvedl, že při opravě se vyskytly technické potíže a že vojenští i civilní inženýři hledají rychlejší řešení.

Most byl poškozen ukrajinským úderem 6. srpna.

- Ukrajinská státní pohraniční služba zničila ruský lesní úkryt u Bachmutu.

Video zveřejněné Státní pohraniční službou ukazuje ruského vojáka, který se vrací do ruské zemljanky ukryté ve stromech předtím, než oblast zasáhne ukrajinská munice.

"Nepřítel zřídil maskované pozice v lese na jednom z boků Bachmutu," uvedla agentura v prohlášení. "S cílem vyčistit lesní masiv od nepřátelských opevnění dostala palebný úkol minometná palba pohraničníků."


- USA uvalují nové sankce na ruskou finanční elitu


USA v pátek uvalily nové sankce na čtyři prominentní členy ruské finanční elity, uvedlo americké ministerstvo financí ve svém prohlášení.

Všichni čtyři působili v dozorčí radě konsorcia Alfa Group, jednoho z největších finančních a investičních konglomerátů v Rusku.

    Petr Olegovič Aven je předsedou představenstva jedné ruské pojišťovny a členem dozorčí rady Alfa Group. Sankce mu byly uloženy za to, že působí nebo působil v sektoru finančních služeb v ekonomice Ruské federace.

    Michail Maratovič Fridman, zakladatel skupiny Alfa Group a předseda výboru ruského sdružení zaměstnavatelů Ruský svaz průmyslníků a podnikatelů (RSPP), je sankcionován za to, že působí nebo působil v sektoru finančních služeb v ekonomice Ruské federace. Fridman je rovněž sankcionován za to, že jednal nebo měl jednat přímo nebo nepřímo jménem RSPP, což je ruská organizace působící v technologickém odvětví hospodářství Ruské federace.

    German Borisovič Chán, člen dozorčí rady Alfa Group, předseda představenstva ruské společnosti zabývající se stavební činností, je sankcionován za to, že působil nebo působil v odvětví finančních služeb v ekonomice Ruské federace. Khan byl rovněž sankcionován za to, že působí nebo působil v odvětví stavebnictví v Ruské federaci.

    Alexej Viktorovič Kuzmičev, člen dozorčí rady společnosti Alfa Group, byl sankcionován za to, že působí nebo působil v odvětví finančních služeb v ekonomice Ruské federace.

- Státní pohraniční služba zastavila několik ukrajinských mužů, kteří se pokoušeli opustit zemi, zřejmě aby se vyhnuli odvodu do pokračující války s Ruskem
.

V Oděse našli pohraničníci dva ukrajinské muže ve vojenském věku, kteří se ukrývali v tajné schránce pod sedadlem spolujezdce. Zaplatili dvěma moldavským občanům po 4 500 dolarech, aby je dostali přes hranice do Moldavska.

V Berehovském okrese v Zakarpatské oblasti v západní části země zastavili pohraničníci vozidlo, v němž cestovalo šest mužů vojenského věku. Dva z nich pohraničníkům při rozhovoru řekli, že vystupují jako převaděči a že souhlasili s tím, že za poplatek 4 000 dolarů každému z nich pomohou ostatním čtyřem překročit hranici do Rumunska.

Mužům ve věku od 18 do 60 let bylo zakázáno opustit Ukrajinu pro případ, že by jich bylo zapotřebí v boji proti ruské invazi.

- Ruské úřady odvezly ukrajinské teenagery z okupovaných území země do vojenského vzdělávacího tábora v Rusku, kde absolvovali vojenský výcvik, uvedlo ukrajinské Centrum národního odporu.

Vojensko-vlastenecký tábor Gvardějci byl otevřen v ruském městě Penza 1. ledna.

- Žádné oběti po ruských útocích na Kyjev

Starosta města Vitalij Kličko napsal na Telegram:

    Kromě trosek rakety, které dopadly na území jedné z dětských nemocnic v hlavním městě, byla nalezena další dvě místa dopadu v kyjevské čtvrti Obolon.

    Na ulici Bogatyrska byla poškozena střecha soukromého domu.

    Také v Obolonu byl na volném prostranství v jednom z letních družstev objeven vrak letadla. Nebyly zjištěny žádné oběti na životech.

- Ruská média zaznamenala výbuchy v Moskvě:

- Moskevský starosta tvrdí, že po sestřelení dronu nad městem nedošlo k žádným obětem na životech


Sdělil to na Telegramu:

    Nad Moskvou  došlo k pokusu o přelet dronu. V důsledku práce protivzdušné obrany byl zlikvidován. Při pádu trosek v oblasti Karamyševského nábřeží nebyl nikdo zraněn. Nedošlo k žádným vážným škodám. Na místě jsou záchranné složky.
 

- V Kyjevě nejsou hlášeny žádné oběti po pádu trosek

Systémy protivzdušné obrany v pátek ráno zabránily ruskému úderu na Kyjev, padající trosky zasáhly město, ale nejsou hlášeny žádné oběti.

Starosta města Vitalij Kličko napsal na Telegram:

    Kromě trosek rakety, které dopadly na území jedné z dětských nemocnic v hlavním městě, byla nalezena další dvě místa dopadu v kyjevské čtvrti Obolon.

    Na ulici Bogatyrska byla poškozena střecha soukromého domu.

    Také v Obolonu byl na volném prostranství v jednom z letních družstev objeven vrak letadla. Nebyly zjištěny žádné oběti na životech.

. Agentura Reuters přináší prohlášení z moskevského letiště Vnukovo. Uvádí se v něm:

    Z důvodů nezávislých na letišti bylo ve Vnukově zavedeno dočasné omezení přistávání a vzletů letadel. Z bezpečnostních důvodů byly některé lety přesměrovány na jiná letiště moskevského leteckého uzlu.

- Rusové v důsledku války přestali jezdit na dovolenou do Řecka

Svědčí to o tom, že vztahy mezi Aténami a Kremlem se v důsledku války rozpadly, a Rusové, kteří si mohou dovolit dovolenou, se rozhodli opustit pravoslavnou zemi ve prospěch Turecka.

Statistiky ukazují, že příjezdy Rusů do sousední země dramaticky vzrostly, k čemuž částečně přispěla devalvace turecké liry. Očekává se, že tato destinace letos překoná turistické rekordy z doby před pandemií.

Geopolitické faktory a následky války však také sehrály klíčovou roli v tom, že Rusové se vyhýbají Řecku, zemi, s níž měli před Putinovým rozhodnutím o invazi na Ukrajinu tradičně silné kulturní a politické vazby.

Měsíce po zahájení operace v plném rozsahu, kdy bylo zřejmé, na čí straně stojí Atény, které jsou členem NATO, varoval moskevský velvyslanec v Řecku Andrej Maslov své krajany, aby se měli na pozoru, pokud se rozhodnou ve středomořské zemi trávit dovolenou, protože se prý stala místem pro ukrajinské nacionalisty.

V rozhovoru pro Rossyja 24 řekl: "Pokud ruští občané navštíví Řecko, měli by být připraveni, ostražití a velmi opatrní, protože v Řecku je nyní mnoho ukrajinských nacionalistů. To by měli brát v úvahu."

Od té doby se bilaterální vztahy, které vyslanec tehdy popsal jako "zcela zastavené", zhoršily, neboť Řecko zvýšilo svou podporu Ukrajině poskytováním vojenské pomoci, dodávkami munice a přístupem do strategického přístavu Alexandrupolis. Tento přístav, který se nachází pouhých 100 km severně od tureckého Dardanelského průlivu, využívají americké síly k přepravě mužů a zbraní na pobřeží Černého moře a je považován za důležitý regionální uzel NATO.
 


- Ruské úřady podle všeho vyloučily, že by se na velkém výbuchu v optickém a mechanickém závodě Zagorsk v Sergiev Posadu u Moskvy podílela Ukrajina.


Podle agentury Interfax bylo zahájeno trestní řízení ve věci porušení požadavků průmyslové bezpečnosti a byl zadržen technický ředitel společnosti Piro-Ross, které patřil sklad, v němž došlo k výbuchu.

Osm lidí se stále pohřešuje a 84 osob je zraněno. Je známo, že jedna osoba zemřela.

Agentura Tass na svém kanálu Telegram cituje Ruskem dosazený místní úřad v Horlivce v Doněcku, který uvedl, že ukrajinské síly zasáhly město čtyřmi kusy kazetové munice.
Toto tvrzení nebylo nezávisle ověřeno. Nebyly uvedeny žádné podrobnosti o případných obětech.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko informuje, že při ruském útoku na město v pátek ráno byla zasažena  dětská nemocnice, ale že nedošlo k žádným obětem.
Napsal na Telegram:

Úlomky rakety dopadly na území jedné z dětských nemocnic v hlavním městě. Nedošlo k žádným zraněním ani škodám. Na místě zasahují záchranné složky.
 
- Ruský raketový úder zasáhl hotel v Záporoží, jednoho člověka zabil a 16 osob včetně dětí zranil.

Ruská raketa zasáhla ve čtvrtek večer hotel v ukrajinském městě Záporoží, informovala agentura Reuters. Při útoku byl zabit jeden člověk a 16 osob, včetně čtyř dětí, bylo zraněno, uvedli ukrajinští představitelé.

Národní policie uvedla, že raketa Iskander zasáhla město v 19:20 (1620 GMT).

"Záporoží. Město denně trpí ruským ostřelováním. V civilní budově vypukl požár poté, co ji okupanti zasáhli raketou," uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Obrázky a video, které sdíleli úředníci, ukazovaly velký kráter, zdemolovaná auta a těžce poškozenou čtyřpatrovou budovu s nápisem hotel.

Místní média uvedla, že poškozenou budovou je hotel Reikartz v centru města na břehu řeky Dněpr.

Jednalo se o druhý úder na Záporoží během několika dní. Při středečním ruském raketovém útoku byly zabity dvě mladé ženy a jeden muž a devět dalších lidí bylo zraněno.

Ve čtvrtek večer zasáhla ruská raketa hotel v ukrajinském městě Záporoží, jeden člověk zemřel a 16 osob bylo zraněno, uvedli ukrajinští představitelé.

Záporožský gubernátor Jurij Malaško uvedl, že mezi 16 zraněnými jsou i čtyři děti. Hotel využívali zaměstnanci OSN, kteří ve městě pracovali, uvedla Denise Brownová, koordinátorka humanitární pomoci na Ukrajině, v prohlášení zaslaném e-mailem agentuře Reuters. Jednalo se o druhý útok na Záporoží během několika dní. Při středečním ruském raketovém útoku byly zabity dvě mladé ženy a jeden muž a devět dalších lidí bylo zraněno.
 
- Záporožský hotel zasažený při ruských úderech využívají pracovníci OSN


Hotel zasažený Ruskem využívají pracovníci OSN, když pracují ve městě, uvedla Denise Brownová, koordinátorka humanitární pomoci pro Ukrajinu, kterou viděla agentura Reuters.

"Jsem zděšena zprávou, že hotel, který často využívají pracovníci OSN a naši kolegové z nevládních organizací podporujících lidi postižené válkou, byl před krátkou dobou zasažen ruským úderem v Záporoží," uvedla. "V tomto hotelu jsem bydlela pokaždé, když jsem Záporoží navštívila."


- Náměstkyně ministra obrany v Kyjevě uvedla, že ukrajinské síly znovu dobyly výšiny nad Bachmutem a úspěšně obkličují ruské jednotky ve městě. V rozhovoru pro deník Guardian Hanna Maliar uvedla, že ruští vojáci se již nemohou pohybovat v okolí Bachmutu ve východní části Doněcké oblasti a po měsících smrtících bojů dochází k pokroku v obklíčení nepřátelských sil.

- Dva lidé byli zabiti ukrajinským ostřelováním v ruské vesnici Čausy v Brjanské oblasti, prohlásil gubernátor regionu. Alexander Bogomaz to uvedl na Telegramu: "V současné době zemřeli dva civilisté v důsledku akcí ozbrojených sil Ukrajiny." Brjansk hraničí na severovýchodě s Ukrajinou.

- Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek brzy ráno uvedlo, že přes noc sestřelilo 11 ukrajinských bezpilotních letounů poblíž Krymu a také dva drony letící směrem k hlavnímu městu Moskvě
. Uvedlo, že dva ukrajinské drony byly sestřeleny poblíž města Sevastopol na krymském pobřeží a "dalších 9 bylo potlačeno prostředky elektronického boje a zřítilo se do Černého moře". Ministerstvo uvedlo, že v žádné z postižených oblastí nebyly hlášeny žádné škody ani oběti.

-  Ukrajina sděluje, že sestřelila sedm z deseti bezpilotních letounů "Shahed", které na ni přes noc vypustilo Rusko. Protivzdušná obrana prý byla aktivní v Kyjevské oblasti a Chmelnyckém.

- Podle regionálního gubernátora Oleksandra Prokudina bylo šest obyvatel Bilozerky v Chersonské oblasti hospitalizováno poté, co ruská dělostřelecká palba zasáhla lidi přijímající humanitární pomoc.

-  Bílý dům žádá Kongres o dalších 24 miliard dolarů na pomoc Ukrajině, prozradili ve čtvrtek vysocí představitelé administrativy. USA dosud poskytly Ukrajině od ruské invaze v únoru 2021 pomoc ve výši více než 113 miliard dolarů, což z nich činí největšího sponzora obrany Ukrajiny proti Rusku.

- Ruskem okupovaná Záporožská jaderná elektrárna v noci opět ztratila připojení k poslednímu zbývajícímu hlavnímu vnějšímu vedení a byla přepojena na záložní vedení, uvedla ve čtvrtek státní energetická společnost Energoatom. Kromě toho správa elektrárny instalovaná Ruskem uvedla, že reaktor číslo 4 byl kvůli známkám úniku páry přesunut z "horké" do "studené" odstávky.

- Ruské bezpilotní letouny ve čtvrtek zničily sklad paliva v západní ukrajinské oblasti Rivne, napsal gubernátor Vitalij Koval v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

- Spoluzakladatel ruského internetového gigantu Yandex Arkadij Volož odsoudil to, co označil za "barbarskou" invazi Ruska na Ukrajinu, několik dní po kritice v Rusku kvůli jeho zjevné snaze distancovat se od této země. "Ruská invaze na Ukrajinu je barbarská a já jsem kategoricky proti ní," uvedl podle agentury Reuters ve svém prohlášení. "Jsem zděšen osudem lidí na Ukrajině, z nichž mnozí jsou mými osobními přáteli a příbuznými, jejichž domy jsou denně bombardovány."

- Polsko plánuje přesunout k hranicím s Běloruskem až 10 000 dalších vojáků na podporu Pohraniční stráže, uvedl ve čtvrtek ministr obrany Mariusz Błaszczak. "Na hranicích bude asi 10 000 vojáků, z nichž 4 000 budou přímo podporovat Pohraniční stráž a 6 000 bude v záloze," řekl ministr v rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas. "Armádu přesuneme blíže k hranicím s Běloruskem, abychom agresora zastrašili a ten se neodvážil na nás zaútočit," řekl Błaszczak. Polsko minulý týden uvedlo, že běloruské vrtulníky narušily jeho vzdušný prostor, a varovalo před provokacemi.

-  Britské ministerstvo obrany prohlásilo, že ruské úřady zintenzivnily úsilí o blokování přístupu občanů k virtuálním privátním sítím (VPN), které umožňují lidem obcházet omezení na internetu.
Upozorňuje, že "VPN jsou v Rusku nesmírně populární, přestože jsou od roku 2017 nelegální. Umožňují uživatelům přístup k objektivním mezinárodním zpravodajským zdrojům, včetně informací o válce na Ukrajině."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Podrobnosti v angličtině

1
Vytisknout
2818

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2023