Ruská agrese na Ukrajině: Kdo nepřijme ruské občanství, nedostane léky

12. 8. 2023

čas čtení 5 minut
- Výbuchy jsou hlášeny v Kerči poblíž Krymského mostu, který spojuje Ruskem okupovaný Krym s Ruskem. Ruskem jmenovaná hlava Krymu uvedla, že ruská protivzdušná obrana dokázala sestřelit dva drony a že nedošlo k žádným škodám, ale záběry a fotografie ukazují, že ze samotného mostu stoupá kouř.

- Alexander Dudka, Ruskem jmenovaný starosta obce Lazurne v Ruskem okupované části Chersonské oblasti, na videu říká obyvatelům, že pokud nepožádají o ruský pas, nedostanou léky jako inzulin nebo humanitární pomoc.

"Nyní existuje oficiální dokument, který uvádí, že léky zakoupené z ruského rozpočtu cizinci, tedy ukrajinskými občany, nebudou možné," řekl. "Týká se to především lidí závislých na inzulínu, kteří už pocítili, co to znamená být občanem jiné země.

"Totéž se bude týkat i distribuce humanitární pomoci," pokračoval Dudka. "Těm, kteří nedostali pas země, ve které žijí, země, která je živí, dává jim dávky a zajišťuje jim bezpečnost na tomto území: věci, které takzvaní 'čekatelé' (ti, kteří nedostali ruský pas) dělají, jsou už za hranicí všech možností, a to nejen zákonných, ale i z hlediska zdravého rozumu."




- V sobotu se v ruské Kaliningradské oblasti během cvičného letu zřítila stíhačka Su-30. Podle agentury RIA zahynuli dva piloti na palubě.

"Letoun Su-30 se zřítil v opuštěné oblasti. Let byl prováděn bez munice. Posádka letounu zahynula," uvedlo ministerstvo v prohlášení citovaném agenturou RIA.

Uvedlo, že pravděpodobnou příčinou havárie byla technická závada, ale neposkytlo žádné další informace.

Kaliningrad je ruská exkláva sevřená mezi Polskem a Litvou, které jsou členy NATO, v Baltském moři.

 
-  Kyjev opakovaně obvinil Rusko, že nechrání své obyvatele. V době, kdy Kyjev stupňuje útoky dronů na Moskvu, ukrajinští představitelé rovněž kritizují ruskou protivzdušnou obranu, že není schopna nápor zvládnout.

Zde je na videu zachycen průlet ukrajinského dronu ruským hlavním městem bez signalizace náletu.

- Výbuchy v Rusy okupované Záporožské oblasti

Obyvatelé hlásí, že z Berďansku v Záporožské oblasti, která je v současné době pod ruskou okupací, slyší výbuchy a vidí kouř. Někteří hlásí, že viděli nad hlavou létat ukrajinský dron.

- Ostrov Džarylhač v Chersonské oblasti je pod ruskou okupací od prvních dnů invaze v únoru 2022. Přírodní rezervaci na ostrově už týden ničí lesní požáry a Ukrajinci vyjadřují frustraci a hněv, že Rusko zřejmě nedělá nic pro zmírnění škod. Protože je pod ruskou okupací, správa národního parku nemůže přijímat opatření.

- Uprostřed sirén leteckého poplachu Jurij Malaško, náčelník Záporožské oblastní vojenské správy, na Telegramu vyzývá obyvatele, aby se ukryli, a zdůrazňuje "hrozbu použití leteckých zbraní (KAB/KAR) pro přední okraj Záporožské oblasti".


- Anton Geraščenko, poradce ukrajinského ministra vnitra, zveřejnil video, na němž ruští vojáci z Moskevské oblasti žádají o pomoc z Ruska a podrobně popisují, jak byli vysláni na frontu bez výcviku a vybavení.

- Oleksandr Vilkul, šéf rady obrany města Kryvyj Rih, potvrdil, že v sobotu  ráno došlo ve městě k výbuchům. Na Telegramu uvedl, že zatím nedošlo k žádným ztrátám spojeným s výbuchy.

Serhij Lysak, gubernátor Dněpropetrovské oblasti, uvedl, že výbuchy byly pravděpodobně raketovým útokem.

- Při   útoku ruské letecké pumy na Orichov v Záporožské oblasti byl zabit policista a 12 lidí bylo zraněno
, uvedl na Telegramu ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko.

Zabitým policistou byl 31letý kapitán. Z dvanácti zraněných byli čtyři policisté, uvedl Klymenko.

- Britské ministerstvo obrany zveřejnilo svou nejnovější zprávu o ruské invazi na Ukrajinu:

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil zveřejnil denní bilanci ruských ztrát s odhadem 510 ruských příslušníků, kteří byli včera ztraceni. Tím se celkový oficiální ukrajinský odhad ztrát ruského personálu od zahájení invaze v únoru 2022 zvýšil na 253 290 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2955

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2023