Desítky lidi byly zraněny při výbuchu v továrně nedaleko Moskvy

10. 8. 2023

čas čtení 4 minuty
 

Továrna v Sergiev Posadu  vyráběla vojenské vybavení
Ruská média přispěchala s tvrzením, že vybuchla  pyrotechnika. Když se ale podíváme na videa výbuchů pyrotechniky, zjistíme, že výbuch  nevypadá jako pyrotechnika.

V továrně se vyráběly vojenské výrobky pro "speciální vojenskou operaci". Takže co tam vlastně vybuchlo, média neřeknou, ale ohňostroj to nebyl.

Vidíme hřibovitý oblak z jediného výbuchu a pyrotechnika by explodovala v různých směrech.

Ruská média informují, že generální ředitel závodu PIRO-ROSS Sergej Čankajev (kde údajně došlo k výbuchu) byl zadržen a je předveden k výslechu.

Ředitel společnosti údajně najímal pro svůj podnik nelegální migranty. Majitel pyrofirmy údajně tvrdí, že k výbuchu došlo v sousední dílně, nikoli ve skladu, kde skladoval pyrotechniku.
Znamená to, že ruský strategický vojenský podnik pronajímal své prostory pro obchod a pracovali v nich nelegálové?

To mě nepřekvapuje.

Továrnou, v níž se údajně vyrábějí rakety pro ohňostroje, v Moskevské oblasti otřásl výbuch, který zranil nejméně 40 lidí a vyvolal otázky, zda byl výbuch důsledkem nehody nebo cíleného útoku.

K výbuchu došlo ve středu kolem 10:40 místního času v tovární dílně v Sergiev Posadu, asi  65 km od centra Moskvy. 

Na videu výbuchu je hřibovitý oblak kouře stoupající do vzduchu nad optickým mechanickým závodem Zagorsk, který v minulosti vyráběl brýle pro noční vidění a další zobrazovací zařízení pro ruskou armádu. Představitelé továrny nařídili "úplnou evakuaci" oblasti.

 
Žádné úmrtí nebylo potvrzeno, ale gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov uvedl, že je možné, že dělníci uvízli pod troskami, jejichž prohrabání by trvalo odhadem 24 hodin. Uvedl, že tovární dílnu, kde k výbuchu došlo, si pronajímá soukromá společnost.

Jen několik hodin před výbuchem ruské ministerstvo obrany uvedlo, že zmařilo útok ukrajinského dronu nad Moskevskou oblastí. Ruští představitelé však rychle odmítli spekulace, že by výbuch mohl být důsledkem útoku dronu.

Ruský vyšetřovací výbor uvedl, že zahájil vyšetřování "porušení průmyslových bezpečnostních požadavků na nebezpečná výrobní zařízení", což naznačuje, že se domnívá, že výbuch byl důsledkem nehody. Vorobjov uvedl, že vyšetřovatelé zatím nepotvrdili, co výbuch způsobilo, ale dodal, že neexistují žádné důkazy, že dílna byla zasažena dronem.


V rozhovoru pro místní média Vorobjov uvedl, že v dílně, kde došlo k výbuchu, se skladovala pyrotechnika a nevyráběla se v ní optická zařízení. Zprávy v ruských státních médiích uváděly, že závod vyráběl zábavní pyrotechniku používanou na přehlídce ke Dni vítězství, která se konala 9. května v Moskvě a dalších městech po celém Rusku.

Představitelé továrny uvedli, že tlaková vlna poškodila i další budovy v areálu. Video natočené z nedalekého vchodu ukázalo místní obyvatele sražené silou výbuchu, který rozbil okna a rozmetal trosky stovky metrů daleko. Na místě byli příslušníci armády, bezpečnostní služby FSB a ministerstva pro mimořádné události, aby zabránili dalším škodám a také aby zjistili příčinu výbuchu, uvedl Vorobjov.

Ruský mediální kanál Baza, který má úzké vazby na orgány činné v trestním řízení, uvedl, že majitel společnosti Piro-Ross, která vyrábí zábavní pyrotechniku, byl vyslýchán úředníky.

Od začátku války 24. února 2022 došlo k desítkám incidentů v citlivých ruských zařízeních. Patřily mezi ně ropné rafinerie, továrny vyrábějící munici a sídla obranných společností.

Rusko popírá, že by docházelo k útokům Ukrajiny, a místo toho pravidelně obviňuje lidskou chybu nebo nehody.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Další požár ve Stavropolu v Rusku:



0
Vytisknout
2779

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2023