Německé firmy v červnu nečekaně prudce omezily výrobu

9. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
Průmyslová výroba v Německu v červnu klesla. Podle Spolkového statistického úřadu klesla výroba oproti předchozímu měsíci o 1,5 procenta. Ekonomové očekávali menší pokles.

Německé firmy v červnu překvapivě prudce snížily výrobu. Průmysl, stavebnictví a dodavatelé energií společně vyrobili o 1,5 procenta méně než v předchozím měsíci, v sezónně a kalendářně očištěném vyjádření, oznámil v pondělí Spolkový statistický úřad. Ekonomové dotazovaní agenturou Reuters očekávali pokles pouze o 0,5 procenta. V květnu došlo k revidovanému poklesu o 0,1 procenta.

Samotný průmysl vyrobil v červnu o 1,3 procenta méně než v předchozím měsíci. "Výhled průmyslové aktivity zůstává i přes nedávný nárůst poptávky chmurný, protože byl silně ovlivněn výkyvy hlavních zakázek," komentovalo vývoj Spolkové ministerstvo hospodářství a energetiky. "Vzhledem k utlumeným obchodním a exportním očekáváním společností se zatím nedá očekávat znatelné oživení."

Churavějící průmysl se v poslední době poněkud zotavil s překvapivě vysokým počtem objednávek – také díky velkým objednávkám z leteckého průmyslu. Jejich objednávky v červnu vzrostly o 7,0 procenta ve srovnání s předchozím měsícem, což je nejsilnější nárůst za tři roky. Již v květnu došlo k neobvykle silnému nárůstu o 6,2 procenta.

Ukazatele jako je index podnikatelského klimatu Ifo však naznačují, že německá ekonomika, která nerostla tři čtvrtletí v řadě, je stále v ekonomickém poklesu.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
3280

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2023