Rusko ze 40 % vyprázdnilo největší sklad sovětských bojových vozidel

9. 8. 2023

čas čtení 6 minut
Během války na Ukrajině bylo více než 40% starých sovětských tanků a obrněných transportérů odstraněno ze skladů na největší známé základně zakonzervované vojenské techniky Vagžanovo v Burjatsku, vyplývá z nejnovějších satelitních snímků Google Earth.

Skutečnost, že základna Vagžanovo v Burjatsku je největší v Rusku, dokládají výpočty The Moscow Times založené na datech Google Earth. Vagžanovo se nachází v blízkosti Ulan-Ude a zabírá asi 13 čtverečních kilometrů, což je výrazně větší než oblast dvou desítek dalších známých základen pro skladování vojenského vybavení v Rusku. The Moscow Times shromáždil informace o jejich umístění z otevřených zdrojů: Blogů fotografů, cestovatelů a mediálních publikací.

Pět měsíců před totální válkou na Ukrajině - v září 2021 - bylo ve Vagžanově uloženo asi 3840 obrněných vozidel, vypočítal The Moscow Times na základě obrázků Google Earth. Po 8 měsících války - v listopadu 2022 - zůstalo na základně asi 2 600 obrněných vozidel a do května 2023 asi 2 270. Během této doby bylo tedy ze základny odebráno 1 570, neboli 40,8 % obrněných vozidel. Většina z nich (32 %) navíc odjela po oznámení mobilizace na konci roku 2022.

Podle pokynů ministerstva obrany existují čtyři kategorie konzervace vojenského vybavení. První kategorie - nejcennější zařízení - je uložena ve speciálních větraných a vytápěných místnostech, druhá v nevytápěných hangárech. Třetí kategorií ochrany je skladování pod markýzami, čtvrtá je pod širým nebem.

"Tam, kde jsou stanové přístřešky, by mělo být vybavení alespoň k něčemu. Pod širým nebem něco, čeho není škoda," vysvětluje vojenský expert Pavel Luzin.

Ve Vagžanově bylo zařízení uloženo hlavně pod širým nebem. Snímky z listopadu 2022 ukazují, že asi polovina vybavení byla bez věží nebo měla jiné známky poškození viditelné ze satelitu. Podobné příznaky lze pozorovat asi u poloviny vybavení, které zůstává na základně do května 2023. Na území základny je také 10 hangárů, které podle The Moscow Times pojmou až 400 obrněných vozidel.

Na sociálních sítích bývalých vojáků základny Vagžanovo našly The Moscow Times několik velkých obrázků tanků, které jsou tam uloženy. Dotazovaní vojenští experti je identifikovali jako tanky T-62, které byly vyráběny v SSSR od roku 1962 do roku 1975.

Modernizace místo likvidace

Před válkou na Ukrajině Rusko pravidelně likvidovalo zastaralá obrněná vozidla: Od roku 2014 do roku 2022 bylo uzavřeno 35 smluv v hodnotě 232,2 milionu rublů. Počet smluv na zničení tanků začal klesat v roce 2017: Pak vedoucí hlavního obrněného oddělení ministerstva obrany, generál Alexandr Ševčenko, řekl, že místo dříve plánovaných 10 tisíc tanků budou zničeny pouze čtyři tisíce. Zbytek může být užitečný "kvůli změnám v mezinárodní situaci", řekl generál. V roce 2022 ministerstvo obrany přestalo uzavírat smlouvy na likvidaci vojenského materiálu.

Na pozadí prohlášení prezidenta Vladimira Putina, že některé vzorky starého sovětského vybavení jsou stále lepší než západní zbraně, se v médiích začaly objevovat zprávy o opětovném použití starého sovětského vybavení. Takže v říjnu 2022 obdržely podniky poblíž Čity objednávku na modernizaci 800 tanků T-62. Tanky procházejí hlubokou modernizací, jsou vybaveny dodatečnou ochranou, modernějšími motory, opticko-elektronickým systémem a termokamerami. Ministr obrany Šojgu pravidelně navštěvuje podniky, které opravují a modernizují vybavení vyřazené z konzervace. Vloni Šojgu kontroloval podnik Remdiesel v Tatarstánu, letos navštívil továrny v Nižním Novgorodu a Omské oblasti.

Podle nizozemského vojenského analytického projektu Oryx ztratilo Rusko do léta 2023 ve válce s Ukrajinou více než 2 000 tanků. Ale reaktivované vybavení se používá nejen k vyrovnání ztrát obrněných vozidel, ale také k paliativní výměně dělostřelectva, říká Luzin. "Kromě toho mohou být děla a převodovky vyjmuty z tanků ze zálohy pro generální opravu stávajících tanků a pro obnovu dalších tanků vytažených ze skladů," pokračuje odborník.

Skladování starých tanků je celosvětovou praxí: Celá flotila amerických tanků v konzervaci je uložena pod širým nebem, včetně tisíců tanků M1 Abrams, řekl další vojenský expert The Moscow Times pod podmínkou anonymity. 

(Děje se tak například v pouštních podmínkách základny Sierra Army Depot v Kalifornii, s minimální vlhkostí a výkyvy teplot, takže vliv povětrnostních faktorů je v tomto případě mizivý a americká vozidla zdaleka tolik netrpí jako jejich ruské protějšky skladované pod širým nebem - pozn. KD.)

"Máme nejméně 15 opraváren tanků po celé zemi, které se zabývají opětovným zprovozněním a modernizací," dodal. - To znamená, že tyto tanky jsou kontrolovány, v případě potřeby mění motory a převodovku, potvrzují životnost, instalují moderní přístroje a mířidla, komunikaci. Dále budou použity jako bojová vozidla pro podporu pěchoty, nikoli jako tanky. Ráže děl jsou různé, staré, ale nábojů ve skladech jsou vagony.

Ukrajina také používá staré tanky: Asi polovina flotily NATO dodané ozbrojeným silám Ukrajiny pochází z let 1950 a 1960, zdůrazňuje expert.

V rozhovoru s ukrajinským blogerem Volodymyrem Zolkinem ruští váleční zajatci opakovaně hovořili o poruchách obrněných vozidel. Jeden z mobilizovaných tedy hovořil o poruchách bojových vozidel pěchoty, které právě přišly z oprav. Jiný válečný zajatec se svěřil, že z 15 tanků v jeho brigádě fungovalo jen pět a vybavení pocházející ze skladu bylo často ve vadném stavu, například s nefunkční elektronikou.

Někdy modernizace tanků pro válku na Ukrajině vypadá docela exoticky. Jak ozbrojené síly Ukrajiny, tak ruská armáda ve druhém roce války jsou nuceny používat hybridy různých zařízení a domácích zbraní. Například bylo zaznamenáno, jak Rusko používá obrněný transportér MT-LB, vybavený lodními protiletadlovými věžemi 2M-1, které byly uvedeny do provozu v roce 1945. Zastaralé tanky zničené na Ukrajině často vykazují známky neobvyklých úprav, jejichž účelem je chránit je před moderními zbraněmi.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3722

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2023