Ukrajina spotřebovává klíčové dělostřelecké granáty. Americká armáda má plán, jak každý rok vyrobit další statisíce

9. 8. 2023

čas čtení 5 minut
Ukrajinské síly v boji proti ruským jednotkám spotřebovávají kriticky důležité dělostřelecké granáty, čímž zatěžují zásobování západních vojenských podporovatelů Kyjiva – včetně USA a jejich spojenců v NATO, napsal Jake Epstein.

Aby Washington zmírnil tuto zátěž, zvyšuje výrobu konvenční munice ráže 155 milimetrů a plánuje vyrábět stovky tisíc dalších kusů munice každý rok jako součást mnohostranného úsilí o modernizaci a posílení své obranné průmyslové základny, řekl tento týden vysoký představitel americké armády.

Prominentním aspektem 17 měsíců trvající ruské války na Ukrajině byl intenzivní a krvavý dělostřelecký souboj mezi oběma stranami - a kyjivské jednotky spotřbovávaly munici ve velmi vysoké míře, a to jak v obraně, tak během probíhající protiofenzívy. Tato neúnavná výměna palebné síly však vysává ukrajinské zásoby a spojenci se obávají o svůj vlastní arzenál.

Bidenova administrativa byla dokonce nucena hledat alternativní a dočasná řešení, aby zajistila, že Ukrajina bude mít dostatek munice k vedení útočných operací, a také k ochraně svých vlastních zásob munice, jako rozhodnutí poskytnout minulý měsíc Kyjivu smrtící - a kontroverzní - kazetovou munici. Představitelé Bílého domu a Pentagonu v té době uvedli, že vybavení ukrajinské armády tímto druhem zbraní pomůže zmírnit stres způsobený zmenšujícími se zásobami.

Pracuje se však na dlouhodobějším úsilí o doplnění munice – nejen pro Ukrajinu, ale také pro USA a jejich spojence.

Právě teď USA vyrábějí až 24 000 granátů ráže 155 mm měsíčně, což je již vyšší číslo než před válkou, a zdá se, že toto číslo se brzy zvýší na 28 000 měsíčně, řekl v pondělí novinářům náměstek ministra armády pro akvizice, logistiku a technologie Douglas Bush. Cílem je pak v průběhu příštího roku expandovat na více než 80 000 granátů měsíčně. To by byl obrovský skok oproti současné úrovni produkce, ale armáda očekává, že tento cíl splní.

"Tento náběh se opravdu chystá a těšíme se na spolupráci s průmyslem, až se to stane," řekl Bush. "Provedli jsme tam několik investic do několika zařízení, takže na tom spolupracujeme s různými průmyslovými partnery."

Zvyšování zásob však není bez problémů. USA musí zřídit nové výrobní linky na výrobu granátů, investovat do kapacity vybavit granáty výbušninami, aby byly funkční, a zavést dodatečnou výrobu – doma nebo v zámoří – pro výmetné náplně, které se nabíjejí za granáty a střílejí je z těžkých děl, jako jsou houfnice.

"Všechny tyto věci se musí spojit, takže v tom vždy existují rizika," řekl Bush a dodal, že USA získávají zdroje a kontrakty a úzce spolupracují s průmyslovými partnery, aby odstranily všechny překážky.

V každém konfliktu mohou být kritické zdroje, jako je dělostřelecká munice, velmi žádané, řekl Bush.

Poznamenal, že zatímco je důležité zvýšit výrobu 155 mm nábojů primárně na podporu Ukrajiny a doplnění domácích zásob, USA také očekávají zvýšené požadavky od spojeneckých zemí, které chtějí svůj díl - což armáda očekává, že nakonec bude více než jeden milion granátů ročně - aby zajistily, že budou schopny se adekvátně bránit.

"Kvůli podpoře Ukrajiny, doplňování vlastních zásob a podpoře dalších zemí - spojenců, očekáváme, že tuto kapacitu využijeme," řekl. "To je hlavní důvod, proč to děláme."

Podle údajů Pentagonu USA již od začátku loňské totální invaze přislíbily Ukrajině více než 43 miliard dolarů na bezpečnostní pomoc. To zahrnuje více než 2 miliony 155 mm dělostřeleckých nábojů a téměř 200 houfnic, které mohou být použity k odpálení této munice.

Američtí představitelé uvedli, že ukrajinští vojáci vypálí na bojišti tisíce dělostřeleckých nábojů denně a stížnosti z ruské strany naznačují, že byli schopni způsobit vážné škody na některých ruských pozicích v přední linii.

Kyjevské jednotky doplňují tuto schopnost dalšími vysoce profilovanými zbraněmi z USA - jako jsou systémy protivzdušné obrany, raketové dělostřelectvo, protitankové střely, střely s plochou dráhou letu, drony a obrněná vozidla - aby zabránily ruským operacím, zatlačily moskevské síly zpět, a dokonce dosáhly územních zisků ve východních a jižních okupovaných regionech.

"Naše vybavení funguje. Války jsou komplikované snahy," řekl Bush. "Americké vybavení, které se dostává na Ukrajinu, je vysoce efektivní v boji, a to se nestane jen tak. Je to výsledek desetiletí práce tisíců lidí, aby se ujistili, že naše vybavení je dobře testováno a také že naši průmysloví partneři je vyrábějí kriticky a na vysoké úrovni kvality."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4897

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2023