26698

Zelený čtvrtek v zrcadle Pavlova hymnu na lásku

6. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut


V Písmu lze najít nejrůznější citáty, které vytržené z kontextu mohou působit, že si jasně protiřečí. Když např. autor Listu Titovi nabádá otroky, aby poslouchali své pány (2,9), těžko to lze číst jako požehnání otrokářskému systému, spíše jde o zachování pořádku v očekávání brzkého konce světa. Když má brzy přijít konec světa a Boží soud, nemá smysl dělat revoluce. Ostatně to ani nebylo v možnostech tehdejších křesťanů.

 19995

Ruský přeběhlík osvětluje Putinovu paranoiu a jeho tajnou vlakovou síť

6. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Bývalý ruský bezpečnostní důstojník svědčil o Putinově přísné karanténě a říká, že Putin ztratil kontakt se světem

Vysoce postavený ruský bezpečnostní důstojník, který loni zběhl, poskytl vzácný vhled do paranoidního životního stylu Vladimira Putina a potvrdil podrobnosti o tajné síti vlaků, o totožných pracovnách  v různých městech, o přísné osobní karanténě a o stupňujících se bezpečnostních protokolech.

Gleb Karakulov, který sloužil jako kapitán ve ruské Federální službě ochrany, mocenském orgánu pověřeném ochranou nejvyšších ruských představitelů, uvedl, že tato opatření byla navržena tak, aby maskovala místo pobytu ruského prezidenta, kterého popsal jako "patologicky se bojícího o svůj život".

Ruská agrese na Ukrajině: Macron varuje Čínu, že každý, kdo podporuje Rusko v ukrajinském konfliktu, je "komplic".

6. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

- Záběry sdílené na sociálních sítích ukazují malý oblak černého dýmu stoupající ze sídla ruského ministerstva obrany poté, co státní média informovala, že v budově v centru Moskvy vypukl požár.




Rozhovor Britských listů 586. Zruší ideologové historii na školách?

1. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Vyhazování historiků a nekompetentní, ideologií zaštítěné rozhodování, proti němuž dosud nic nenamítali poslanci Senátu České republiky, kteří jsou za tuto instituci zodpovědni, se stalo v posledních týdnech a měsících charakteristickým rysem tzv. Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze. Nyní se skandál prohlubuje. O situaci hovoří Jan Čulík s Jaroslavem Najbertem ze vzdělávacího oddělení ÚSTR, který dosud měl prostor pro nezávislé zkoumání historie a pro důležitou spolupráci s historiky na českých školách, jenže ta je teď vážně ohrožena. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 4. dubna 2023.

 19152

Britská královská rodina získává kontroverzním způsobem obrovské nezdaněné zisky. A proč?

6. 4. 2023

čas čtení 5 minut

 

Odhaleno:  britská královská rodina získala z kontroverzních majetků více než 1 miliardu liber

Vyšetřování odhalilo, že příjmy krále Karla a zesnulé královny Alžběty  vzrostly během Alžbětiny vlády šestnáctinásobně. Královská rodina neplatí daně
 
Král Karel a zesnulá královna Alžběta II. obdrželi platby odpovídající více než 1 miliardě liber ze dvou pozemků a nemovitostí, které se staly středem staleté debaty o tom, zda by jejich zisky neměly být raději věnovány veřejnosti.

Vyšetřování deníku Guardian zjistilo plný rozsah příjmů, které královská rodina získala z vévodství Lancaster a Cornwall, jež spravují obří portfolia pozemků a nemovitostí po celé Anglii.

31325

Komik Musk aneb vývoj AI nelze zastavit, získat kontrolu je ale nezbytné

6. 4. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous


Výzva k zastavení vývoje systémů na bázi strojového učení na půl roku, kterou globálně nejvíce reprezentuje Elon Musk, je nesmyslná a legrační. A Elon Musk to musí dobře vědět.  Návratnost těch obrovských prostředků, které byly investovány do závodu o prvenství stále ještě neobsazené vrstvy digitálního trhu, si nikdo nedovolí riskovat. Tady se nebavíme o nějakých miliardách dolarů, strojové učení a cesta k umělé inteligenci je prostředkem k získání naprosto klíčové pozice v rámci celé globální digitální dimenze a zasáhne i ty říše, které si zdánlivě navždy rozebrali Meta, Alphabet, Amazon, Microsoft a Apple, případně další velcí hráči. A všichni, včetně dobrodruha Muska, jsou si toho vědomi.

 17022

Ohleduplnost a velkorysost (versus sobectví a šikanování)

6. 4. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

V něčem je tato až směšná a jakoby malicherná debata o tom, zda děti smějí do restaurace a co tam smějí nebo nesmějí dělat a co si smí a nesmí dělat hospodský hrozně důležitá, vlastně až zásadní pro českou společnost. Je myslím docela jasné, jak by to mělo být. Když jdu do hospody, snažím se být ohleduplný, protože jsou tam další lidi. A současně, když jdu do hospody, snažím se být velkorysý k ostatním: někdo tam dělá hluk, srká, mlátí lžičkama, děti povykují a pobíhají. No a co? Stane se. Jsou to děti. Já sám to nedělám, ale když jsme v partě a potřebujeme něco probrat, hulákáme abychom se slyšeli a nejspíš trochu rušíme ostatní, ale snad ne moc. Když jsme ve dvou, hovoříme potichu. Člověk má být ohleduplný a velkorysý navzájem: chovat se slušně, ale tolerovat, pokud se okolí tak úplně slušně nechová. (Protože většinově se slušně chová taky, spíše jsou výjimky, které mají svůj důvod, jako výše zmíněné, a nepřekračuje to hranici úplné neúnosnosti).

Pohyb vede k bystřejšímu myšlení a zdravějšímu mozku

6. 4. 2023

čas čtení 7 minut

 
Nová zjištění získaná na 350 000 lidech jsou dosud nejpřesvědčivějším důkazem toho, že cvičení zlepšuje poznávací schopnosti. Malá studie ukazuje, že zvyšuje BDNF, chemickou látku v mozku
 
Chcete-li si vybudovat lepší mozek, stačí cvičit


To je poselství dvou nových důležitých studií o tom, jak fyzická aktivita mění naši mysl. V jedné z nich vědci prozkoumali životy, DNA a poznávací schopnosti tisíců lidí a ukázali, že pravidelné cvičení vede k mnohem bystřejšímu myšlení, píše Washington Post.

Hnojivo mozku

6. 4. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty


Když to řekli Američané nebo Angličané, před tím Sověti, tak je to skutečně pravda, která dosud nikdy nikoho nenapadla. Zarážející je ono jakési vulgární vědecko-marxistické pojetí, které by člověk čekal spíše u komunistů, a které tvrdí, že příčinou myšlení a bytí je mozek (hmota a nikoliv vědomí). https://blisty.cz/art/112828-pohyb-vede-k-bystrejsimu-mysleni-a-zdravejsimu-mozku.html

Mozek podle našeho západního přesvědčení tedy není nástrojem mysli a vědomí, ale ředitelem jehož odpadem či reflexní funkcí je mysl a vědomí. Tak to jsme se daleko nedostali. Američané objevili Ameriku a my na to koukáme, jako telata na nová vrata. Sami nemáme nárok na nic přijít sami. Všechno za nás musí objevit kněží moderního náboženství - vědci, odborníci a podvodníci. Američané zjistili, že lidé věří všemu, co Američané zjistili.

 17775

Znečištění vzduchu (jako v Praze) způsobuje demenci

6. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Odborníci vyzývají k přísnějším cílům v oblasti znečištění ovzduší, aby se řešilo riziko demence

Výzkum spojuje znečištění se zvýšeným rizikem demence, a to i při úrovních nižších než jsou normy kvality ovzduší ve Spojeném království, USA a EU
 
Podle výzkumu je vystavení znečištěnému ovzduší spojeno se zvýšeným rizikem demence, a to i při úrovních nižších, než jsou normy kvality ovzduší ve Spojeném království, USA a EU. Odborníci tvrdí, že tato zjištění přispívají k nutnosti přijmout naléhavá opatření ke snížení expozice znečištění na celém světě.

Na celém světě žije více než 57 milionů lidí s demencí a globální zátěž se stále zvyšuje. Zásahů, které by nástup demence oddálily nebo jí zabránily, je však málo.


K tomu:

 20044

Ledovce se mohou hroutit rychlostí 600 metrů denně, což je mnohem rychleji, než se vědci obávali, zjistila studie

6. 4. 2023

čas čtení 5 minut

 
Sedimenty z poslední doby ledové jsou "varováním z minulosti" pro Antarktidu a pro zvyšování hladiny moří v současnosti, varují vědci.

Studie zjistila, že ledové příkrovy se mohou hroutit do oceánu rychlostí až 600 metrů denně, což je mnohem rychleji, než bylo zaznamenáno dříve.

Vědci uvedli, že toto zjištění, založené na sedimentech mořského dna z poslední doby ledové, je "varováním z minulosti" pro dnešní svět, v němž klimatická krize způsobuje erozi ledových příkrovů.

Netanjahuův režim znovu zaútočil na Palestince v mešitě. Lipavský brutalitu neodsoudil

6. 4. 2023

čas čtení 2 minuty


Po dalším zásahu izraelské policie v mešitě al-Aksá byli zraněni Palestinci

Konfrontace přišla několik hodin po zatčení a odvedení více než 350 Palestinců při další policejní razii v areálu mešity.

Izraelská policie podruhé vtrhla do jeruzalémské mešity al-Aksá, několik hodin po zatčení a vyvedení více než 350 Palestinců při policejní razii v tomto komplexu a navzdory výzvě USA ke zmírnění napětí.

Předchozí konfrontace během muslimského posvátného měsíce ramadánu a v předvečer židovského svátku Pesach vyvolaly přeshraniční přestřelku v Gaze a podnítily obavy z dalších násilností.

 20162

Manžela Nicoly Sturgeonové policie propustila bez obvinění

6. 4. 2023

čas čtení 5 minut


Skotská policie uvedla, že Murrell byl "propuštěn do doby, než bude zahájeno další vyšetřování" poté, co policisté prohledali různé příbytky a kanceláře včetně domu, kde bydlí Murrell se Sturgeonovou

Peter Murrell, manžel Nicoly Sturgeonové, byl propuštěn bez obvinění poté, co ho vyslechla policie vyšetřující obvinění týkající se financí Skotské národní strany.

Skotská policie uvedla, že 58letý Murrell byl propuštěn "až do dalšího vyšetřování" poté, co byl ve středu téměř 12 hodin zadržován. Policie uvedla, že se připravuje zpráva pro státní zastupitelství.

Humza Yousaf, nový předseda skotských nacionalistů, ve středu uvedl, že to byl pro stranu "náročný a těžký den".

 19383

K plánu města Brna na přesun Divadla Bolka Polívky do Reduty...

6. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Po více než 70 letech chce ODS a TOP09 ukončit divadelní provoz na Jakubáku a barák střelit prvnímu, kdo půjde kolem, píše na sociální síti brněnský zastupitel Matěj Hollan. Když jsem slyšel poprvé o tom, že se má Bolek přesouvat do Reduty, jako úplně první asociace byla - chtějí barák, kde sídlí Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala prodat. Aby bylo na hokej. Nejsem v brněnské politice první den a umím číst i sdělení mezi řádky. A přesně tak to je. Včera na zastupitelstvu primátorka teatrálně lkala, jak se jí to osobně dotýká a že víc než Boleček není a kroutila se jako had, ale jak vyšla před novináře, maska opět spadla a byla tu stará známá pragmatička a technokratka moci.

 19468

Macron přijíždí do Číny a doufá, že se mu podaří přemluvit Siho ke změně postoje k Ukrajině

5. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Francouzský prezident vidí v Pekingu možnou "změnu" a během třídenní návštěvy bude jednat také o evropském obchodu

Emmanuel Macron přijel do Číny na třídenní státní návštěvu, během níž doufá, že se mu podaří odradit Si Ťin-pchinga od podpory ruské invaze na Ukrajinu a zároveň rozvíjet evropské obchodní vztahy s Pekingem.

"Čína je jedinou zemí na světě, která je schopna konflikt bezprostředně a radikálně ovlivnit, ať už tím či oním směrem," uvedl k válce na Ukrajině představitel kanceláře francouzského prezidenta.

Rozhovor Britských listů 585. Zahyneme? Nebo dokážeme vystoupit ze stereotypů? A jak?

31. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jak dosáhnout udržitelnosti, abychom vůbec přežili? O tom hovoří Bohumil Kartous s výzkumnicí Michaelou Pixovou. Jde o to, že se musíme vzdát pohodlného života? Jde přece o to, jak se člověk k těmto věcem staví. Máme zakládat svůj život na konzumu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 31. března 2023.

 19447

Hospodaření OSBL za březen 2023

3. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V březnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 589,72 Kč,  výdaje byly 44 020,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20162

Manžel bývalé skotské premiérky byl zatčen

5. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Peter Murrell, manžel Nicoly Sturgeonové, zatčen kvůli vyšetřování financování Skotské nacionální strany

Skotská policie uvedla, že Murrell byl "zatčen jako podezřelý" a že na řadě adres probíhají domovní prohlídky


Peter Murrell, manžel Nicoly Sturgeonové, byl zatčen skotskou policií v rámci vyšetřování získávání finančních prostředků a financování Skotské národní strany.

Skotská policie uvedla, že 58letý muž byl ve středu "zatčen jako podezřelý", a dodala, že její policisté provádějí prohlídky na řadě adres souvisejících s vyšetřováním.

30003

Trump z bezpečí svého floridského sídla v Mar-a-Lago ostře zaútočil na své trestní stíhání

5. 4. 2023

čas čtení 6 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous


Trump se v New Yorku tvářil zdrženlivě, avšak o několik hodin později na Floridě se vrátil ke své kampani a podněcoval k útokům.

Donald Trump se v úterý večer vrátil do bezpečného prostoru Mar-a-Lago a ke svým věrným příznivcům a snažil se proměnit svůj status obviněného zločince v politický válečný pokřik.

Bývalý prezident ignoroval výzvu soudce, aby se zdržel útočné rétoriky, a dokonce se pustil do soudcovy dcery kvůli jejím údajným politickým konexím.

Trump přiletěl zpět na Floridu z New Yorku, kde ho prokurátoři obvinili z organizování plateb za mlčení, aby zakryl tvrzení o svých sexuálních aférách před volbami v roce 2016. Trump, který seděl u manhattanského soudu, odmítl obvinění z 34 trestných činů zfalšování obchodních záznamů.

31417

Provoz v odpolední špičce opět narušil v pořadí již osmý protest za snížení rychlostního limitu

5. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Praha 4. 4. 2023, 17:00

V pořadí již osmý pochod v rámci kampaně za snížení rychlostního limitu v Praze na 30 km/h uspořádala dnes v pět hodin odpoledne skupina Poslední generace. Průvod zahájil cestu na Náměstí míru. Na ulici Anglická účastníky zablokovala dopravní zácpa, ale zhruba po pěti minutách se opět mohli rozejít. Akci organizátoři zakončili na Náměstí republiky.

Rozhovor Britských listů 584. Otrava řeky Bečvy: Problém, který se nevyšetřoval

27. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Symbolickým signálem rozkladu české státní správy i českého soudnictví je nedávný připad otravy řeky Bečvy, při níž zahynuly tuny ryb. Úřady vyloučily vinu Babišovy firmy Deza a arbitrárně ji uvalily na podnik Energoaqua, který se skandálem nemá vůbec nic společného. V této věci nyní probíhá zdlouhavý soudní proces. V tomto Rozhovoru Britských listů mluví o tomto skandálu Jan Čulík s profesorem Ivanem Holoubkem z Výzkumného střediska pro toxické sloučeniny v životním prostředí. Rozhovor se vysílá na kabelovce Náš Region od úterý 28. března 2023.

 16578

Chceme rovnováhu? Tušíme, co to je?

5. 4. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Občas zbytečně plácáme o „ekologii“..., že něco je „ekologické / neekologické“, přitom ekologie je „jen“ vědou, obdobně jako třeba medicína, lingvistika nebo sociologie. Naopak tam, kde je to velmi potřeba, tj. například při výuce dětí ještě dostatečně otevřených k přijímání jakýchkoli informací (na základních školách), se výuky gruntovní ekologie, soudě podle průměrného stavu našich myslí, hrubě nedostává. Zkusím stručně popsat proč si myslím, že je to fatální chyba.


 16578

Nemá mít dluhy, ty debile, imbecile, demente, kreténe, idiote, levičáku, kremline, odpade…

5. 4. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 7 minut

 


Dluhy, dluhy a dluhy


Hezké a lákavě lidsky laskavé oslovení, kterého se vám dostane, když si dovolíte na sociálních sítích korigovat nenávistné útoky na paní Elu Plíhalovou a na její článek na A2larmu o problematice dluhů, zvlášť, když je známo, jak to u nás od roku 2001 neslavně funguje ve prospěch exekutorské parní mašinérie. Kolik to přináší neštěstí jedněm a blahobytu druhým, aby i třetí nepřišli zkrátka, milá kůzlátka? V rámci duševní čistoty ctěných čtenářů jsem vulgární oslovení raději nesepsal. Byl by to totiž sáhodlouhý průvod slovních zvráceností rozhořčených mravných a dobrosrdečných slušných českých lidiček, kteří by ani té pověstné mušce neublížili.

Rozhovor Britských listů 583. Hledat byt v žádném případě nemůže moje manželka

18. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

Bohumil Kartous hovoří s Jaroslavem Mikou, aktivistou ze skupiny Češi pomáhají, hrdinou filmu Robina Kvapila More Miko, který zaznamenává jeho dlouholeté, dosud neúspěšné úsilí přimět vládnoucí české politiky, aby do země přijali padesát uprchlických dětí, které přišly o rodiče. Že to čeští politikové odmítli udělat, je jedna z největších sprosťáren, jaké se dopustil český režim za posledních více než třiatřicet let. Šokující také je, že Jaroslav Miko a jeho rodina musejí počítat s každodenním tvrdým rasismem v České republice. Jak byste si s něčím takovým poradili vy? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 24. března 2023.

29544

Donald Trump odmítl 34 obvinění z trestných činů v kauze vyplácení peněz pornoherečce

5. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Donald Trump  v úterý odmítl obvinění z 34 trestných činů falšování obchodních záznamů a spiknutí v souvislosti s jeho rolí při vyplácení peněz za mlčení prostitutky s cílem utajit jeho mimomanželský poměr.

Během pobytu ve vazbě byly Trumpovi, stejně jako každému jinému obviněnému z trestného činu, odebrány otisky prstů. Vzhledem k mimořádné povaze řízení mu však byly poskytnuty i zvláštní podmínky: nedali mu pouta a nebyl podroben fotografování.

 20161

Něžné Bakchantky, Dionýsos a genderová mlha

5. 4. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 27 minut


Je náboženské běsnění nejlepší odpovědí na sekulární represi? A není trest příliš krutý? Utrpení provinilce mnohoznačně kopíruje muka mladého Dionýsa, který byl utýrán a vzkříšen, podobně jako jiný syn jiného nejvyššího boha, Kristus.

Nově uvedené představení Euripidových Bakchantek v Národním divadle v Praze (k vidění od února 2023 na scéně ve Stavovském) divákům servíruje nevšední téma k zamyšlení nejenom pro dobu Velikonoc. Krutost zůstane krutostí i na konci těchto úvah, ale už pro nás nebude tak cizí a nepochopitelná, jak bychom si přáli.


Rozhovor Britských listů 582. Jedna z největších odporností, jaké se ČR dopustila od roku 1989

18. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



S filmovým režisérem Robinem Kvapilem hovoří Bohumil Kartous o jeho novém filmu More Miko, o aktivistovi Jaroslavu Mikovi, který založil skupinu Češi pomáhají a snažil se - dosud bezvýsledně - přesvědčit české politiky, včetně Babiše a Hamáčka - aby Česká republika přijala padesát uprchlických dětí, které přišly o rodiče. Nepodařilo se. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá od úterý 21. března 2023 na kabelovce Náš Region.

 19248

Proč si mohou v této zemi někteří politici dovolit k občanům prakticky vše…

4. 4. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 9 minut

"Ano. bylo mi asi čtrnáct let, když jsem poznal, že jsem rozpolcen rozpolceností světa…Nezáleží na tom, zda jsem si tenkrát rozuměl, jak na tom nezáleží dnes. Záleží a záleželo na tom, že jsem se rozhodl hledat ve světě lidi, jež jsem poznal v království dětství, a odvracet se od těch, kdož se pro zchladlé srdce sami odvracejí od dětí malých i těch velkých…"

(Egon Hostovský, 1957)

Zažíváme rušení pošt a pracovních míst - stále více oborů padá do prekarizované práce. Lidé se pracovním výkonem, který již více než sto let trvá třetinu dne (umíme si vůbec představit, jak se zvýšila produktivita práce) - neuživí bez pomoci státu. Hrozí opětovná bezplatná nemocenská v prvních třech dnech nemoci, snižování valorizace důchodů je již realita. Máme jednu z největších inflací v EU, kupujeme za třetinové platy oproti Německu dražší a méně kvalitní potraviny. Prakticky nedostupné bydlení je velkým důvodem snižování porodnosti. Lidé čekají v nočních frontách na registraci u zubaře, prodloužení věku do důchodu během jedné generace je u žen více než deset let - to je světový unikát stejně jako nutnost dlouhých 35 let k nároku na starobní důchod. Exekuční metastáza skoro každé čtvrté rodiny v této zemi, nefunkční Úřady práce ČR, kde mají provozní dobu dva dny v týdnu od 8 - 17, ale v půl desáté dopoledne je již lístkový systém uzavřen. Politické vedení se stejně jako za mého mládí i dnes vysmívá humanitním oborům (zbyteční lidé) a preferuje jednoznačně technicistní řešení společenských problémů. Lidi nahání do otrokářských montoven, které vytvořili pro nadnárodní korporace, a říkají tomu pracovní místa.

 20155

Rušení poboček České pošty jako útok na chudé

4. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Velmi se mi líbí, když se srovnáváme s Rakouskem nebo Bavorskem, ještě lépe se zeměmi ve Skandinávii. Nicméně v případě argumentu, že máme mnohem více pošt na obyvatele než tyto země, je to zrovna děláno v neprospěch chudých – a jak to jde najednou snadno! Jsou opravdu ty peníze, které stát ušetří na platech pošťáků a na veřejných budovách, které přestanou sloužit převážně chudým a znevýhodněným lidem, opravdu ty správně ušetřené? Musíme začít tady?

 20153

Likvidace infrastruktury na Praze 1 pokračuje

4. 4. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Velký - negativní ohlas v české společnosti vyvolalo rozhodnutí této vlády zlikvidovat klíčové úřady České pošty - paradoxně zrovna ty, které byly hojně navštěvované a využívané veřejností - naopak mají zůstat různé pošty na vesnicích, kam málokdo chodí.

Ve své moudrosti zlikviduje česká vláda mj. i poštu v Praze 1 v Kaprově ulici - poštu, která existovala desítky let. Je to trend likvidace infrastruktury v centru Prahy, který neúprosně pokračuje.


Připomeňme, že před několika lety bylo takto zlikvidováno knihkupectví Fišer. Pan Fišer byl ještě za komunismu vynikajícím manažerem pobočky tehdy státního podniku Kniha, nejméně od sedmdesátek bylo jeho knihkupectví na rohu Žatecké a Kaprovy ulice v Praze 1 opravdovým kulturním centrem. Připomeňme, že ve vzdálenosti sotva sto metrů je filozofická fakulta Univerzity Karlovy a Fišerovo knihkupectví hojně využívali studenti. Bylo to příslovečné knihkupectví, kde jste sehnali všechno, a za komunismu byly kolem něho v ty čtvrtky, kdy vycházely knihy, ony známé fronty za roh.

 20054

Čína chce na Ukrajině pat, který by odváděl pozornost USA od Tchaj-wanu

5. 4. 2023

čas čtení 8 minut

Setkání Si Ťin-pchinga s Vladimirem Putinem v Moskvě minulý týden bylo jejich 40. osobním setkáním, ale prvním od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Putin zahájil tuto invazi jen několik týdnů poté, co se oba diktátoři setkali po 39. v Pekingu na zahájení zimních olympijských her. Oznámili své "neomezené" strategické partnerství, v jehož rámci se oba zavázali podporovat konfrontaci toho druhého se Spojenými státy, píše Joseph Bosco.

 20145

Hodina pravdy v Plzni

4. 4. 2023 / Martin Čechura

čas čtení 3 minuty

V úterý 28. března se odehrála v Praze, v Olomouci a dalších městech Hodina pravdy, protestní akce mající upozornit na nedůstojné platové podmínky pedagogů na filozofických fakultách, potažmo na jiných oborech než technických a lékařských.

 19670

Každá další obžaloba Trumpa posílí - a republikány ještě více zdivočí

5. 4. 2023

čas čtení 7 minut

Rupert Murdoch, Kochova síť a další pravicoví mocipáni vědí, že monstrum, které stvořili, se nyní skutečně vymklo kontrole

Obžaloba Donalda J. Trumpa nevrazila dřevěný kůl do jeho srdce. Znovu povstal, všudypřítomný a zlověstný. Trump nemusí ani zvednout ruku, aby republikánům ve Sněmovně reprezentantů naznačil, že se ozve jeho zvolání "HON NA ČARODĚJNICE". Sněmovna mu patří jako hotel.

Podpořilo ho devět z 25 republikánů v soudním výboru Sněmovny reprezentantů a 11 z 26 v dozorčím výboru.

Od zprávy o každém novém obvinění až po jeho uskutečnění se radikalizace republikánů urychlí. Každá konkrétní žaloba potvrdí každou konspirační teorii. Každé obvinění a soudní proces, rozložené do několika měsíců a do volebního roku, od New Yorku přes Georgii až po Washington, bude šokem, který republikány ještě více přimkne k Trumpovi. Každý republikánský kandidát ucházející se o každou funkci bude nucen jako věc víry prohlásit, že Trump je nespravedlivě pronásledován, nebo bude sám označen za zrádce, napsal Sidney Blumenthal, někdejší vysoký poradce prezidenta Clintona.

 20157

Nožíř

4. 4. 2023 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Dětství, kdy ještě chodili po Praze takovíto podomní obchodníci, mi připomnělo zazvonění na zvonek u mého pražského bytu, objevil se člověk, který nabízel, jestli nepotřebujeme naostřit nože a nůžky v domácnosti.

Pan Josef Janeček si s sebou nosí ostřicí zařízení a za naostření nožů účtuje podle typu nože od 25 do 45 Kč.

Stěžuje si, že se povětšinou do dnes uzamčených pražských činžáků nedostane. Je to údajně útok na jeho profesi.  "Oni prostě chtějí, aby nožířství už neexistovalo."

"To víte," odpověděl jsem. "V ČR vládne konzumní kultura. Když je nůž tupý, vyhodí se a koupí se nový."

Pomozte panu Janečkovi. Objednete si u něho ostření nožů. Jeho telefon je 728 268 682.

 19385

Putin nechce ukončit válku - chce nás vrátit do sovětské éry 40. let

5. 4. 2023

čas čtení 7 minut


Před čtyřmi lety jsem napsal román, v němž byl pocit "deficitu budoucnosti" tak silný, že každý národ v Evropě chtěl uspořádat vlastní referendum o minulosti. Do té doby se referenda vždy týkala budoucnosti, píše známý bulharský spisovatel Georgi Gospodinov.


Přišel však okamžik, kdy se horizont uzavřel a my jsme se začali ohlížet pouze do minulosti. Referendum o minulosti by znamenalo volbu návratu do nejšťastnějšího desetiletí nebo roku z 20. století v historii každého národa. Deficit budoucnosti vždy odemyká obrovské rezervy nostalgie po minulosti: které desetiletí by si národy vybraly? Německo si vybírá samotný konec 80. let, perpetuum mobile roku 1989, v němž neustále padá berlínská zeď. Itálie se vrací do 60. let. Je to, jako by se mapa Evropy přesunula z teritoriální do časové a národy se uzavřely - na velmi krátkou dobu - do své vlastní šťastné minulosti.

 19818

Případ Patrušev: Když smrtelně nemocný doufá v zázrak

5. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Slova tajemníka ruské Rady bezpečnosti Nikolaje Patruševa o hrozícím kolapsu USA a EU nejsou "blouzněním šílence", jak si někteří myslí. Spíše jde o produkt logiky nevyléčitelně nemocného člověka, který může už jen doufat v zázrak, tvrdí Igor Ejdman.

30898

Klíčem k Putinovu imperiálnímu projektu je "normalizovaný" špatný život obyčejných Rusů

5. 4. 2023

čas čtení 3 minuty


Většina vlád na světě chce, aby se jejich občanům žilo dobře, a téměř všechny fungují na základě předpokladu, že ostatní vlády se o to snaží také. Tento předpoklad stojí za sankční politikou, kterou mnozí přijali, aby se pokusili donutit ty, kdo jsou v rozporu s mezinárodním řádem k jeho dodržování, píše Andrej Kolesnikov.

20564

Zlatý Lysenko: Proč Putinův režim nepotřebuje mozky

5. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Stalinismus se vrací do Ruska v malém i ve velkém. Novinkou vzestup kohosi, kdo se chová podobně jako notorický pseudogenetik Trofim Lysenko za vlády sovětského diktátora - a nabízí teorii genetiky, která je stejně jako u jeho předchůdce v rozporu se všemi vědeckými důkazy. Jen je vše dovedeno do ještě většího extrému, upozorňuje Alfred Koch.

15. dubna 2023: Den proti úložišti na všech lokalitách posedmé

5. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Platformy proti hlubinnému úložišti
 

V čase, kdy probíhá povolování průzkumných území pro geologické práce pro hledání hlubinného úložiště vysoceradioaktivních odpadů a parlament bude projednávat zákon „o úložišti“ v podobě, která dotčeným samosprávám nevyhovuje, chystají se obce i spolky na 7. ročník společného Dne proti úložišti. V sobotu 15. dubna se na vybraných lokalitách ve spolupráci s Platformou proti hlubinnému úložišti uskuteční celá řada veřejných akcí, které mají připomenout závažnost situace a postoj vedení i obyvatel ohrožených obcí.

 19789

Co s Ruskem po porážce na Ukrajině?

5. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Zatímco někteří předpovídají, že se Ruská federace rozpadne, armáda moskevských komentátorů a západních analytiků poukazuje na všechna rizika, která by takový vývoj mohl přinést - od chaosu a násilí na území dnešní Ruské federace až po 3. světovou válku, napsal Vitalij Ginzburg.

 20159

Jak Moskva militarizuje školy, školky a dětské kroužky

5. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Na znamení, že Putinův režim se dlouhodobě připravuje k militarizaci ruské společnosti, zavádějí školy v celé Ruské federaci stále více vojenských výcvikových programů pro stále mladší školní věkové skupiny, včetně mateřských škol, upozorňuje Milan Černyj.

 20053

Rusko: "Vláda je rodič, který vás bije"

5. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

V důsledku mnoha staletí trvajícího vývoje se stát stal dominantním prvkem v identitě Rusů. Proto občanská společnost, která v jiných zemích je v rozporu se státem, v ruské verzi nahlíží svou roli a jedná podle názoru, že je součástí samotného státu, píše socioložka Natalja Forrat.

Absurdní ničení Ústavu pro studium totalitních režimů pokračuje

4. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Přátelé, tohle je opravdu bomba! píše historik Petr Zídek.

Víte, kdo nahradí Čeňka Pýchu v čele vedoucího oddělení vzdělávání ÚSTR?

Policejní plukovník ve výslužbě doc. JUDr. David Zámek, Ph.D., LL. M.

Asi jste o panu Zámkovi nikdy nic neslyšeli, v oboru didaktika dějepisu se zatím moc neprojevil. Ale publikoval dost zajímavých odborných článků, namátkou: K aspektům hromadného narušování veřejného pořádku v současnosti, Dopravní nehody nákladních vozidel a autobusů v historii, Alkohol na hromadných akcích nebo Kvazi-vektorová teorie policejní hustoty.

Když si zadáte jméno pana Zámka do Googlu, získáte článek z Lidových novin z roku 2016 (viz odkaz v prvním komentáři), v němž se píše, proč byl na sklonku předchozího roku odvolán z místa děkana Fakulty bezpečnostně právní policejní akademie. Tedy:

"Mimo svou kompetenci se snažil změnit školitele studentů doktorského studijního programu. Chtěl získat magistrátní byt z kvóty Policie ČR, ačkoli dle Policejní akademie měl k dispozici apartmán přímo v areálu školy. Svévolně, bez vědomí funkcionáře s personální pravomocí rozhodl o přeřazení vyučujícího z jedné katedry na jinou."

 Pan Zámek do současného kolektivu vedení ÚSTR jistě dobře zapadne, v oboru je úplně nekompetentní, ale má zjevně řadu využitelných schopností v oblasti šikanování podřízených.

Ruská agrese na Ukrajině: Finsko se dnes oficiálně připojí k NATO; ruské bezpilotní letouny zasáhly přístav v Oděse

4. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

 

V úterý bude v sídle NATO poprvé vztyčena finská vlajka; po nočních úderech dronů na ukrajinský přístav Oděsa jsou hlášeny škody

Zelenskij: Krem se nedokáže schovat za předsednictví Rady bezpečnosti OSN, plynovody ani cokoliv jiného. Bude uplatněna právní, férová odpovědnost za všechny zločiny spáchané na ukrajinském území, v mimořádném tribunálu u mezinárodního soudního dvora a u ukrajinských soudů





- Ukrajinské obranné síly zničily 14 ze 17 dronů íránské výroby Shahed, které Rusko přes noc vypustilo, uvedla v úterý ukrajinská armáda. 13 dronů bylo zničeno nad Oděsou na jihozápadě země.

"Celkem bylo zaznamenáno až 17 startů útoků UAV (bezpilotních letadel), pravděpodobně z oblasti východního pobřeží Azovského moře," uvedlo ukrajinské velení.

Jižní vojenské velení Ukrajiny uvedlo, že jeden dron zasáhl podnik v Oděské oblasti a způsobil požár, který byl do rána zlikvidován.

"Podle předběžných informací nedošlo k žádným lidským ztrátám," uvedlo velení v prohlášení.

Svět Jaroslava Haška - konference na Kolumbijské univerzitě

4. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

SVU NY with text 2020                                            WE RECOMMEND

 
 
THE WORLD OF JAROSLAV HAŠEK
An international conference at The Harriman Institute of Columbia University 
(In person and on Zoom)


Fri April 21- Sat 22, 2023

The conference is free and open to the public, but
registration
s required for in-person attendance
or to connect via  Zoom.

For program details and registration,
please click the link below:

The World of Jaroslav Hašek | The Harriman Institute (columbia.edu)

***

 
Slide10 2In conjunction with the conference, co-organized by our president Christopher Harwood, we invite you to visit our YouTube Channel and the ŠVEJKathon 2021, a marathon reading 
of The Good Soldier Švejk, Part 1. Some of the readers will be speakers at the conference!  Watch segment 1 for Václav Paris's introduction! Click on the image for the playlist of 8 segments! Enjoy!

 
 



Czechoslovak Society of Arts and Sciences (SVU), New York Chapter
321 E 73 st
New York, New York 10021
US

 20152

Každý šestý člověk na světě trpí neplodností, uvádí WHO

4. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Foto: Tedros Adhanom Ghebreyesus, ředitel WHO

WHO vyzývá  k urychlenému rozšíření přístupu k léčbě

Podle zprávy, která odhaluje rozsah tohoto problému, je každý šestý člověk na světě postižen neplodností


Ve zprávě o 98 stranách, kterou zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO), se uvádí, že přibližně 17,5 % dospělé populace na světě, tedy zhruba každý šestý člověk, se někdy v životě setká s neplodností. Jedná se o první odhad výskytu neplodnosti za více než deset let.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generální ředitel WHO, uvedl, že zpráva zdůrazňuje rozsah neplodnosti jako celosvětového problému veřejného zdraví a ukazuje, že je naléhavě nutné rozšířit přístup k prevenci, diagnostice a léčbě.

 20151

Zabitý ruský blogger Vladlen Tatarskij byl pro své nepřátele snadným terčem

4. 4. 2023

čas čtení 4 minuty


Vlivný zastánce války na Ukrajině kritizoval ruské vojenské vedení a vyzýval ke stíhání ruských generálů

Vladlena Tatarského, pro-válečného ruského bloggera, který v neděli zemřel při výbuchu bomby v petrohradské kavárně, mohlo chtít zabít mnoho lidí, napsal Andrew Roth.

Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, proslul svou vehementní podporou invaze na Ukrajinu, kdy pravidelně vyzýval Rusko k totální válce a obhajoval extrémní násilí, které zahrnovalo i válečné zločiny. "Všechny porazíme, všechny zabijeme, uloupíme, koho budeme potřebovat, a všechno bude tak, jak se nám to líbí," řekl loni na kameru po kremelské ceremonii potvrzující "anexi" čtyř ukrajinských regionů.

 20150

České zbraně mezi kriminálníky v severní Anglii

4. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Foto: V Liverpoolu zastřelená devítiletá holčička

Po vraždě devítileté Olivie Prattové-Korbelové vydala britská policie důrazné varování před smrtícími zbraněmi, které se v britských ulicích objevují  stále častěji.

Gangy v Merseyside, v oblasti kolem Liverpoolu,  používají k vzájemnému napadání bojové samopaly schopné vystřelit 850 ran za minutu a nebude trvat dlouho a tyto zbraně budou stejně běžné i v jiných oblastech, varovali policisté.

Strážmistr Mark Kameen, hlavní vyšetřovatel případu Olivie Prattové-Korbelové, uvedl, že zločinci stále častěji používají samopaly Škorpion české výroby.

 20146

Zlatá slovanská Praha

4. 4. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut

Foto: Národní muzeum Praha

Toto známé rčení „zlatá slovanská Praha“ vyslovil při svém inauguračním projevu 8. října 1882 současné české veřejnosti málo známý český právník, politik, pražský starosta a dlouholetý funkcionář Sokola, nymburský rodák, Tomáš Černý (1840-1909), který se svou prací zasloužil nejen o připojení čtvrtí Vyšehrad a Holešovice-Bubny k Praze, ale také i o zakoupení Slovanského ostrova, sadu Nebozízek na Petříně a Brožíkova obrazu Mistr Jan Hus před koncilem kostnickým. To však nebylo zcela vše, o co se svou odpovědnou prací zasloužil. Budete-li chtít se o tomto velkém vlastenci s pevným charakterem dozvědět i něco více, stačí, když se začtete do knihy, jíž vydalo Národní muzeum pod názvem Tomáš Černý: Zapomenutý muž, a jejíž autorkou je pracovnice Národního muzea Jitka Schůtová.

Světlé zítřky blahobytu

4. 4. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 1 minuta

Vycházíme z logického předpokladu, že nejsme dobří lidé, protože se nám nedostává přiměřeného blahobytu. Pokud nemáme blahobyt, musíme o něj usilovat, bojovat a musíme kvůli němu válčit. Kvůli blahobytu musíme devastovat přírodu. Kvůli blahobytu musíme druhé lidi klamat, podvádět, obelhávat, okrádat, mučit a zabíjet. Tím se z nás stávají zlí lidé.

 20144

Panika a emocionální bolest po zmizení ruských špionů v hlubokém utajení

4. 4. 2023

čas čtení 8 minut

Foto: Gerhard Daniel Campos Wittich (Facebook)

Dvojice podezřelých "ilegálů" je považována za manželský pár žijící odděleně v Brazílii a Řecku


V polovině lednové cesty do Malajsie přestal Gerhard Daniel Campos Wittich psát své přítelkyni doma v Rio de Janeiru a ta okamžitě zahájila horečné pátrání po svém zmizelém partnerovi.

Brazilec rakouského původu Campos Wittich vedl v Riu řadu společností zabývajících se 3D tiskem, které mimo jiné vyráběly  plastiky z pryskyřice pro brazilskou armádu.

Do pátrání po pohřešovaném se zapojilo brazilské ministerstvo zahraničí a facebookové komunity v Malajsii. Campos Wittich však jednoduše zmizel.

Kopejte bunkry, singularita se blíží

4. 4. 2023

čas čtení 13 minut

 
V důsledku pokroku v AI se do povědomí dostávají pojmy dříve vyhrazené vědeckým fantastům. Jedním z nich je pojem singularity. Podívejme se na tento pojem podrobněji, píše Tomáš Slavík.

Ruská policie zatkla ženu kvůli bombovému útoku, při kterém zemřel proputinovský válečný blogger

3. 4. 2023

čas čtení 6 minut

 



Podle místních zpráv byla bomba ukryta v bustě bloggera, kterou mu podezřelá darovala chvíli před výbuchem


Ruská policie zatkla ženu podezřelou z dodání bomby, která v neděli při výbuchu v kavárně v centru Petrohradu zabila prominentního pro-válečného ruského vojenského bloggera, a úřady z útoku obvinily Ukrajinu.

Vladlen Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, byl zabit výbuchem bomby, když v kavárně na břehu řeky Něvy v historickém centru Petrohradu pořádal diskusi s dalšími pro-válečnými komentátory.

Policie uvedla, že jako podezřelou identifikovala ženu jménem Darja Trepová a že byla v pondělí ráno po prohlídce zatčena v jednom z petrohradských bytů. Úřady uvedly, že šlo o příznivkyni vězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného.

 17911

Proměna paní ministryně Černochové v holubici míru

3. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V neděli jsem žasl při sledování Otázek V. Moravce. Rusko se ujalo předsednictví Rady bezpečnosti a paní ministryně obrany Černochová (ODS) na to ani slůvkem nereagovala. Místo toho mluvila o potřebě míru a diplomatických jednání, pokud jde o ruskou agresi na Ukrajině. Ujišťovala veřejnost, že na území ČR nebude žádná vojenská základna USA a tak medově podlézala opozici, až to vyráželo dech. Kde jsou ty doby, kdy chtěla vylučovat Rusko z OSN a kdy vzkazovala do USA, že tu bude jejich základna bez jakýchkoli předběžných konzultací s americkou stranou?

 20140

O likvidaci České pošty

3. 4. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Motto: Populistickým nepokojům vždycky předchází likvidace státní infrastruktury

(Z cyklu "měli to udělat jiní co jsou za to placení, ale neudělali, tak jsem to udělal já").

Obrázek myslím nepotřebuje komentář, snad jen že při pátrání po zdrojových datech jsem zjistil, že ve zmíněných zemích poštovní pobočky nabízejí další služby navíc. Typicky služby banky, což myslím má logiku: plošné pokrytí retailové banky pro fyzické osoby a místní podnikatele, pobočka je už zřízená, všichni vědí kde, má elementární peněžní zabezpečení, personál nakládá s financemi tak jako tak, je kompetentní.

Ruská agrese na Ukrajině: Byla vražda ruského vojenského bloggera varování Kremlu Prigožinovi?

3. 4. 2023

čas čtení 17 minut

- Vražda prominentního pro-válečného ruského vojenského blogera Vladlena Tatarského, vlastním jménem Maxima Fomina, zřejmě odhalí další trhliny v Kremlu a jeho nejbližším okolí, píše ve své každodenní analýze americký Institut pro studium války.

Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo z útoku - k němuž došlo v petrohradské kavárně, která údajně patří finančníkovi ze skupiny Wagner Jevgeniji Prigožinovi - Kyjev a pochválilo ruské vojenské blogery za jejich válečné zpravodajství, "přičemž zjevně ignorovalo skutečnost, že Fomin a další milblogeři běžně kritizují ruské ministerstvo obrany a ruské ministerstvo zahraničí," napsali analytici ISW.

Poznamenali také, že Prigožin 2. dubna prohlásil, že nebude "obviňovat kyjevský režim" ze smrti Fomina a ruské ultranacionalistické osobnosti Darji Duginové, která byla zavražděna v srpnu, což naznačuje, že ukrajinští agenti za ni ve skutečnosti nejsou zodpovědní.

ISW pokračuje:

    Fominova vražda v Prigožinově baru je pravděpodobně součástí širšího vzorce eskalace ruských vnitřních konfliktů, do nichž jsou zapojeni Prigožin a Wagner. Fomin se předtím během dne zúčastnil jiné akce bez incidentů, takže se zdá, že útok byl záměrně zinscenován v prostoru, který patří Prigožinovi.

    Poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak prohlásil, že Fominova smrt byla důsledkem  politického soupeření mezi ruskými aktéry. Někteří ruští politologové rovněž spekulovali, že Prigožin se měl zúčastnit Fominovy akce, ačkoli tato spekulace není potvrzena.

    Fominova vražda mohla být zamýšlena jako varování pro Prigožina, který stále více zpochybňuje základní kremelská stanoviska ohledně války na Ukrajině a dokonce nepřímo signalizuje zájem o post ruského prezidenta, ať už v konkurenci s Putinem, nebo jako jeho nástupce."

 18993

Británie: V troskách po brexitu zůstává britským konzervativcům jediná strategie: divadlo krutosti

3. 4. 2023

čas čtení 8 minut

 

Britští konzervativní ministři se vzdali i náznaků základní slušnosti 

V době, kdy se blíží volby, má zpanikařená vláda novou strategii, která je ve skutečnosti velmi stará: kope do nejslabších a nejzranitelnějších lidí v naději, že organizovaná hnusota by mohla obnovit "atmosféru efektivity", kterou její selhání fatálně podkopala

Před pěti lety jsem se vydal do Coventry, abych se setkal s manželským párem ze Srí Lanky, který uvízl v britském azylovém systému, píše komentátor John Harris. Pod záštitou dohody mezi ministerstvem vnitra a jedním z jeho oblíbených soukromých dodavatelů ubytování  žili se svými dvěma dětmi v domě nedaleko centra města. Dvě z místností byly zničené vlhkostí. Vadný systém ústředního topení znamenal, že v domě byla buď nesnesitelná zima, nebo takové horko, že se jejich malé dceři zanítil ekzém.

 20143

Čeští ideologové...

3. 4. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

Když už nevíš co, vraž tam komunismus! Vzdělávání je jedním z primárních zájmů státu; stát financuje školství včetně předškolního vzdělávání všude na světě. Když se školku rozhodne postavit firma a provozovat ji, je zcela v pořádku když dostane státní příspěvek (jde naopak o nastavení rovných či +- rovných podmínek, jak to jde).

(Článek nicméně rozebírá víc vládní investice do strategických průmyslů USA. Ani to ovšem není "komunismus", naopak byznysově chytře promyšlené tahy, kterými si Amerika chce zabezpečit leadership v těch nejlukrativnějších oborech, tedy na tom výsledně prudce profitovat. Evropské země budou dle mého muset dělat totéž, jinak zaostanou; třetím hráčem který dělá nemlich totéž a sevře Evropu z druhé strany je Čína).

 20142

Finsko: sociální demokratka Sanna Marin prohrála volby, dostala se těsným výsledkem na třetí místo

3. 4. 2023

čas čtení 6 minut

 
Finská premiérka Sanna Marinová prohrála svůj boj o setrvání u moci poté, co její středolevá sociálnědemokratická strana (SDP) byla ve volbách těsně poražena na třetí místo svými konzervativními a krajně pravicovými soupeři.

Po sečtení všech hlasů v neděli získala pravicová strana Národní koalice (NCP) 20,8 % hlasů, populistická strana Finové na prvním místě získala 20,1 %.  SDP Marinové získala 19,9 % hlasů. Volební účast byla 71,9 %.

 19385

Rusko: Je car skutečný, nebo falešný?

3. 4. 2023

čas čtení 7 minut

Michail Šiškin se narodil v Moskvě a je jedním z nejoceňovanějších spisovatelů současné ruské literatury a jediným, který získal všechny tři nejprestižnější ruské literární ceny. Jako otevřený kritik Vladimira Putina a jeho zločinného režimu žije od roku 1995 ve švýcarském exilu. V knize Moje Rusko: zkoumá násilné kontury ruských dějin a problematický vztah mezi ruským státem a jeho občany.

Napsal "Dopis neznámému Ukrajinci", z něhož citujeme:

Automobilové šílenství v Praze

3. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta


K tomu: Brno. Neuvěřitelné

Pro pražské odéesáky: Éra automobilů skončila. Čím dříve to přijmeme, tím lép

Partikuláty automobilových zplodin se dostávají do placent nenarozených dětí

Praha dlouhodobě překračuje emisní limity v hustě obydlených oblastech. Ohrožuje zdraví lidí

Pražští automobiloví maniaci ohrožují životy i mladých lidí

Znečištění vzduchu (jako v Praze) způsobuje velký pokles inteligence


 20043

Pařížané hlasují o zákazu e-koloběžek ve francouzském hlavním městě

3. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Pařížané hlasovali 90 procenty hlasů pro zákaz e-koloběžek. Účast byla malá.

Starostka Paříže Anne Hidalgová podporuje zákaz poté, co během roku 2022 zemřeli při nehodách tři lidé a 459 jich bylo zraněno.


Pařížané v neděli hlasují o tom, zda zbavit ulice francouzské metropole elektrických koloběžek, ačkoli někteří tvrdí, že by se vedení města mělo soustředit na naléhavější problémy.

Paříž byla průkopníkem, když v roce 2018 zavedla e-koloběžky neboli trottinettes, protože se vedení města snažilo podpořit ekologické formy městské dopravy.

 16856

Zamyšlení ke Květné neděli

Král soucitu a význam velikonočního příběhu

2. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Ve středověku, jak jsem si přečetl v Le Goffově Kultuře středověké Evropy, bylo zvykem chápat Krista jako všemocného feudála, ačkoli v evangeliu budeme jen těžko hledat něco, co by k tomu dávalo důvod. Později se středověká mentalita posunula ke Kristu dítěti a Kristu na kříži. Jak máme chápat Krista dnes? Můžeme využít toho, že nás situace nenutí legitimovat pomocí evangelií vrchnostenský společenský řád. Ale měli bychom vždy přemýšlet, v čím zájmu vlastně evangelium čteme.

Debata poukázala na propojení dezinformačního a anti-genderového hnutí

3. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Jak se pojem „gender” v českém prostředí stal předmětem vyhrocených politických debat? Jak zabránit další radikalizaci a šíření dezinformací v souvislosti s genderovými tématy? Na tyto a podobné otázky reagovala debata s odbornicemi a odborníky nazvaná Jak se z úsilí o rovnost žen a mužů stala „genderová ideologie”?, kterou 30. března 2023 uspořádaly Český svaz žen a Česká ženská lobby.

Český svaz žen také představil novou publikaci Síla slova: dezinformacím a nenávistným projevům je třeba čelit, která volně navazuje na sérii sborníků o Istanbulské úmluvě #ZaIstanbul.


 19248

Co vláda vzkazuje humanitním učencům

31. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když premiér oznámil, že vláda nedá vysokým školám ani korunu navíc na zvýšení platů učenců v humanitních oborech, mohlo to přijít pro mnohé – nota bene od profesora politologie a bývalého rektora Masarykovy univerzity – jako studená sprcha. Sledoval jsem s velkým zájmem naději humanitních učenců, že jim vláda přece musí pomoci, vždyť je to přece ta jejich vláda. A přes velkou skepsi jsem tak tvrdou reakci ze strany vlády nečekal.

 19670

Observer: Donald Trump si zaslouží čelit plné síle spravedlnosti

3. 4. 2023

čas čtení 6 minut


Spojené státy byly založeny na vládě práva. Nesmí nyní ustupovat od jeho dodržování

V bouřlivém a mnohotvárném případu Donald J. Trump versus lid Spojených států je největší otázkou, proč tento bývalý prezident, politický podvodník a sériový pachatel už dávno nesedí ve vězení, ptá se redakční komentář týdeníku Observer.

Trump bude tento týden na Manhattanu obviněn kvůli údajným platbám "peněz za mlčení" bývalé pornohvězdě. Tento vítaný a opožděný krok z něj činí prvního amerického prezidenta, který byl obviněn z trestného činu. Trump je však obviněn z řady neskonale závažnějších a dobře zdokumentovaných trestných činů, včetně násilného pokusu o svržení vlády. Přetrvávající záhadou je, proč spravedlnost v USA pořád nejednala.

 20139

Proč Američané umírají tak mladí?

3. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Graf: Američané umírají daleko dříve než Britové, i když jsou daleko bohatší, a to především v nejchudší části společenského spektra


Průměrná délka života v USA klesá: mladí a chudí nesou hlavní tíhu boje za společnou prosperitu

Průměrní Američané jsou o mnoho bohatší než průměrní Evropané.  Manažer myčky aut v Alabamě si nyní může vydělat 125 000 dolarů ročně, což je asi o 50 % více než šéf kybernetické bezpečnosti na britském ministerstvu financí, a to i po zohlednění rozdílných životních nákladů. A není to jen další odraz britské stagnace - od středu příjmového rozdělení nahoru se americké domácnosti v posledním desetiletí dostaly před všechny země vyspělého světa.

Dalo by se předpokládat, že takový trvalý vzestup kupní síly bude doprovázen zlepšením dalších ukazatelů prosperity. Například delší a zdravější život. Tyto dva trendy se však vyvíjejí opačným směrem, píší Financial Times.

Lawrence Summers k tomu na Twitteru poznamenává, že je nárůst předčasných úmrtí Američanů varovný, protože něco podobného bylo raným signálem rozkladu Sovětského svazu:



Proputinský ruský válečný blogger byl zabit při výbuchu v petrohradské kavárně

2. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Vladlen Tatarskij, který měl na Telegramu přes 560 000 sledujících, zemřel při výbuchu, který zranil 19 lidí

Výbuch v kavárně v Petrohradě. Vyjádřil se, že Ukrajinci jsou "duševně choří Rusové":



Při výbuchu v kavárně v centru Petrohradu byl zabit prominentní pro-válečný ruský vojenský blogger, uvedlo ruské ministerstvo vnitra.

Vladlen Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, měl na Telegramu více než 560 000 sledujících a patřil k nejvlivnějším vojenským blogerům v zemi.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že při nedělním výbuchu bylo zraněno 19 lidí. Agentura RIA s odvoláním na zdroje z bezpečnostních složek země uvedla, že bomba byla ukryta v sošce, kterou Tatarskij dostal jako dárek v krabici. Nebylo uvedeno, kdo je za ni zodpovědný.

Ruská agrese na Ukrajině: "Absurdní a destruktivní", aby Rusko předsedalo Radě bezpečnosti, říká Zelenskij

2. 4. 2023

čas čtení 7 minut

 

Ukrajinský prezident ostře kritizoval mezinárodní systém za to, že nechává Rusko zastávat klíčovou roli, zatímco vede válku na Ukrajině

Zelenskij: Včera ruská armáda usmrtila pětiměsíčního chlapce, jeho rodiče byli zraněni. Je to jeden ze stovek dělostřeleckých útoků, které teroristický stát uskutečňuje denně. Dnes Rusko zahajuje své předsednictví Rady bezpečnosti OSN a to je důkaz bankrotu procedur světových institucí.


- Rusko se v sobotu ujalo vedení Rady bezpečnosti OSN - což vyvolalo zuřivost na Ukrajině, jejíž prezident Volodymyr Zelenskij označil tuto situaci za "absurdní a destruktivní... Těžko si lze představit něco, co by více dokazovalo totální bankrot takových institucí".

Ve svém každodenním videoposelství Zelenskij poukázal na to, že ruské ostřelování v pátek zabilo pětiměsíčního chlapce, a uvedl, že nastal čas na celkovou revizi světových institucí.

Již dříve jeden z nejvyšších ukrajinských představitelů kritizoval "symbolický úder", který Rusko zasadilo převzetím rotujícího předsednictví. Andrij Jermak, vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta, napsal: "Není to jen ostuda. Je to další symbolická rána systému mezinárodních vztahů založenému na pravidlech."

Kreml uvedl, že bude v této roli "uplatňovat všechna svá práva".

Zasedání bude předsedat ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, až se Rusko ujme předsednictví Rady. "Od 1. dubna se dostávají na novou úroveň absurdity," řekl Sergej Kyslycja, stálý zástupce Kyjeva.

 

Dvě ženy, na něž hodili jogurt, byly v Íránu zatčeny za to, že si nezakryly vlasy

2. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Hlavní soudce země prohlásil, že nezahalené ženy budou po vzpouře "bez milosti" stíhány
 
V Íránu byly zatčeny dvě ženy, které si na veřejnosti nezakryly vlasy poté, co na ně byla hozen jogurt.

Videozáznam, který se rozšířil na sociálních sítích, ukazuje dvě zákaznice, k nimž přistoupil muž a dal se s nimi do řeči.

Poté vezme z regálu něco, co vypadá jako jogurt, a hodí jim ho na hlavu.

Íránská justice uvedla, že obě ženy byly následně zadrženy za údajné porušení hidžábu.

Dodala, že muž byl rovněž zatčen za narušování veřejného pořádku.



 20138

Šestiměsíční pauza AI? Ne, je potřeba delší doba

1. 4. 2023

čas čtení 8 minut

 
Je nezbytné, abychom si uvědomili nebezpečí této technologie dříve, než pokročí dále.
(Peggy Noonanová, WSJ)

Umělou inteligenci bezvýhradně prosazují hloupí (není se čeho bát, jste jen paranoidní), předhánějící se (kamaráde, nerozeznáš svůj GPT-3.4 od svého vyladěného LLM) a chamtiví (v technologii, která mění svět, je v sázce obrovské bohatství, a tedy i obrovská moc).

Všichni ostatní mají a měli by mít výhrady, píše Jiří Zlatuška.

 19385

"Absurdita na nové úrovni": Rusko předsedá Radě bezpečnosti OSN

1. 4. 2023

čas čtení 5 minut

 

Měsíční rotace předsednictví patnáctičlenné rady nebyla ovlivněna válkou na Ukrajině


Moskva vede na Ukrajině nevyprovokovanou útočnou válku. V Haagu čelí Vladimir Putin zatykači za válečné zločiny. V OSN se však Rusko převzalo vedení mocného mezinárodního orgánu, Rady bezpečnosti.

Od soboty se Rusko ujme měsíčního předsednictví patnáctičlenné rady v souladu s rotačním systémem, který nebyl ovlivněn válkou na Ukrajině.

Naposledy se Rusko ujalo předsednictví v únoru loňského roku, kdy Putin uprostřed zasedání rady věnovaného Ukrajině vyhlásil "zvláštní vojenskou operaci". Po čtrnácti měsících byly zabity desítky tisíc lidí, z nichž mnozí byli civilisté,  byla zničena města a Putin byl obviněn mezinárodním trestním soudem z masových únosů ukrajinských dětí.

 19422

Dopis podepsaný Elonem Muskem, který požaduje pozastavení výzkumu umělé inteligence, vyvolal kontroverzi

1. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Ukázalo se, že prohlášení obsahuje některé falešné podpisy, a vědci odsoudili použití jejich práce v tomto dopise
 

Dopis podepsaný Elonem Muskem a tisíci dalších lidí, kteří požadují pozastavení výzkumu umělé inteligence, vyvolal bouři poté, co výzkumníci uvedení v dopise odsoudili použití jejich práce. Ukázalo se, že někteří signatáři jsou falešní, a jiní od své podpory ustoupili.

Více než 1 800 signatářů - včetně Muska, kognitivního vědce Garyho Marcuse a spoluzakladatele společnosti Apple Steva Wozniaka - vyzvalo 22. března k šestiměsíční pauze ve vývoji systémů "výkonnějších", než je GPT-4. Svou podporu vyjádřili také inženýři ze společností Amazon, DeepMind, Google, Meta a Microsoft.

 20136

K 1. aprílu:

Marthy´s Kitchen pod tlakem veřejnosti připouští status rodinné české restaurace a redefinuje svá pravidla

1. 4. 2023 / Peter Chvojka

čas čtení 3 minuty

Jsme bistro mířící na tradiční českou nukleární rodinu. Jsme lepší podnik, jehož řád Vám proto podáme s aluzemi na klasická díla vysoké kultury.

1. Rodina je muž, žena a dvě děti. Holčička a chlapeček. (I na hradech, výstavách či vlecích máte u rodinného vstupného uvedeno 2+2). Do našeho bistra proto choďte ve čtyřech. Máme stoly ve tvaru čtverce. Čtverec je symbol podstaty, bodu nula, rovnoměrnosti, vyváženosti. Touto geometrií je dán váš prostorový výskyt v našem bistru. Ne náhodou je nejdůležitějším obrazem 20. století Malevičův Černý čtverec. Před návštěvou našeho bistra si obraz dlouze prohlédněte. Naléhavě Vás žádáme: nejsme uzpůsobeni na zákazníky, kteří neumí vysvětlit smysl Černého čtverce. Namátkově se na něj budeme ptát (školským slovníkem: je možná přepadovka).


Obrázek: Černý čtverec

 

 20137

Trumpův napodobitel DeSantis dostal knockout od Disneyho

31. 3. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Floridský guvernér Ron DeSantis vede kulturní válku s jedním z nejznámějších floridských korporátních nájemců, společností Walt Disney, protože Mickeyho domov se odvážil kritizovat jeho válku proti neheterosexuálům a černochům. Tím DeSantis prohloubil svou pověst kulturního bojovníka, který je ochoten bojovat proti domnělým politickým nepřátelům a využívat moc státní správy k dosažení politických cílů, což je strategie, která by měla pokračovat i jeho případnou kandidaturou do Bílého domu. Začátkem tohoto roku DeSantis nařídil státu Florida, aby převzal kontrolu nad zvláštním okresem, v němž se nachází Disney World. Republikáni proto jmenovali novou radu, která bude dohlížet na tento okrsek a navrhli, že budou mít dokonce vliv na to, jakou zábavu bude tato společnost nabízet veřejnosti


Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
14425