Likvidace infrastruktury na Praze 1 pokračuje

4. 4. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
Velký - negativní ohlas v české společnosti vyvolalo rozhodnutí této vlády zlikvidovat klíčové úřady České pošty - paradoxně zrovna ty, které byly hojně navštěvované a využívané veřejností - naopak mají zůstat různé pošty na vesnicích, kam málokdo chodí.

Ve své moudrosti zlikviduje česká vláda mj. i poštu v Praze 1 v Kaprově ulici - poštu, která existovala desítky let. Je to trend likvidace infrastruktury v centru Prahy, který neúprosně pokračuje.


Připomeňme, že před několika lety bylo takto zlikvidováno knihkupectví Fišer. Pan Fišer byl ještě za komunismu vynikajícím manažerem pobočky tehdy státního podniku Kniha, nejméně od sedmdesátek bylo jeho knihkupectví na rohu Žatecké a Kaprovy ulice v Praze 1 opravdovým kulturním centrem. Připomeňme, že ve vzdálenosti sotva sto metrů je filozofická fakulta Univerzity Karlovy a Fišerovo knihkupectví hojně využívali studenti. Bylo to příslovečné knihkupectví, kde jste sehnali všechno, a za komunismu byly kolem něho v ty čtvrtky, kdy vycházely knihy, ony známé fronty za roh.

 

Po pádu komunismu se panu Fišerovi podařilo převzít obchod s knihami na rozhraní Kaprovy a Žatecké ulice do vlastních rukou a vynikající knihkupectví fungovalo dál. Před určitou dobou pan Fišer zemřel - knihkupectví však dál vynikajícím způsobem vedli jeho nástupci.

Ovšem pražskému pravicovému komunálnímu úřadu se to nelíbilo. Vlastní dům, v němž knihkupectví sídlilo, a nedlouho před covidovou pandemií komunální úřad knikupectví Fišer z jeho slavného historického místa vyhnal - byl to konec jednoho z nejslavnějších knihkupectví v Praze, ne-li v celé České republice.

A na místě slavného knihkupectví vznikla - překvapivě - kavárna. Jakože na pražském Starém Městě je naprostý nedostatek kaváren.

Kavárna během covidu zkrachovala a místo, kde bývalo slavné knihkupectví je nyní uzavřeno a prázdné. Vynikající strategie pražského komunálního úřadu.


Naproti někdejšímu knihkupectví je silně používaná pošta, Tu nyní zlikvidují také.

Kdysi bývala v Žatecké lékárna. Kdysi bývaly v Kaprovce potraviny a mlékárna. V Široké ulici býval potravinový supermarket. V Pařížské byla pobočka České spořitelny.

To všechno se podařilo pražskému komunálnímu úřadu zlikvidovat a nahradit užitečnou infrastrukturu nesmyslnými obchody s cetkami pro turisty, jejichž výroba poškozuje životní prostředí, a Pařížskou ulici proměnit v místo absurdních nepoužitelných obchodů údajně drahých obleků a jiných blbostí, kde se zřejmě propírají špinavé peníze.

Úpadek Prahy 1 je bezprecedentní, Město tuto čtvrť proměnilo v Disneyland, kde jsou jen předražené hospody, často hlučně vyhrávající dlouho do noci, aniž by respektovaly ustanovení o nočním klidu. Vzduch je tu znečištěný a po ulicích vyřvávají v noci opilci.

Milí Pražané, je demokracie. Když volíte svými zastupiteli blbce, máte, co jste chtěli.

Ale třeba se vám tento úpadek líbí.

0
Vytisknout
8110

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2023