Ruská policie zatkla ženu kvůli bombovému útoku, při kterém zemřel proputinovský válečný blogger

3. 4. 2023

čas čtení 6 minut
 



Podle místních zpráv byla bomba ukryta v bustě bloggera, kterou mu podezřelá darovala chvíli před výbuchem


Ruská policie zatkla ženu podezřelou z dodání bomby, která v neděli při výbuchu v kavárně v centru Petrohradu zabila prominentního pro-válečného ruského vojenského bloggera, a úřady z útoku obvinily Ukrajinu.

Vladlen Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, byl zabit výbuchem bomby, když v kavárně na břehu řeky Něvy v historickém centru Petrohradu pořádal diskusi s dalšími pro-válečnými komentátory.

Policie uvedla, že jako podezřelou identifikovala ženu jménem Darja Trepová a že byla v pondělí ráno po prohlídce zatčena v jednom z petrohradských bytů. Úřady uvedly, že šlo o příznivkyni vězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného.

 

Ruský Národní protiteroristický výbor ve svém prohlášení uvedl, že útok "naplánovaly zvláštní služby Ukrajiny za účasti agentů z řad těch, kteří spolupracovali s takzvaným Navalného protikorupčním fondem [nadací]".

Zdroje z ministerstva vnitra země sdělily zpravodajskému portálu RBK, že útok byl "pečlivě naplánován předem několika osobami".

Trepova před výbuchem zřejmě hovořila s Tatarským, uvedla agentura Associated Press. Jeden ze svědků uvedl, že žena Tatarskému řekla, že vyrobila bustu bloggera, ale strážci ji požádali, aby ji nechala za dveřmi, protože měli podezření, že by mohlo jít o bombu, uvedla agentura. Podle zprávy AP žertovali a smáli se, a pak žena šla ke dveřím, vzala bustu a předložila ji Tatarskému.

Jeden z ukrajinských představitelů naznačil, že útok byl plánován interně v rámci sporu mezi prokremelskými skupinami. Ruské zpravodajství uvedlo, že Trepová řekla, že byla "zneužita".

Výbuch, který roztrhal kavárnu, která se nachází na dohled od historických památek a má vazby na spojence Vladimira Putina Jevgenije Prigožina, v neděli ohromil druhé největší ruské město. Ať už za útokem nakonec stojí kdokoli, je to nejnovější připomínka toho, jak násilí rozpoutané Ruskem na Ukrajině zvýšilo nebezpečí i v jeho vlastních městech.

Podle ruských zpráv byla bomba ukryta v bustě bloggera, kterou podezřelá předala Tatarskému jako dárek chvíli před výbuchem, při němž bylo rovněž zraněno více než 30 lidí. V ruských médiích kolovalo video, na kterém se zdálo, že Tatarskij s mikrofonem v ruce dostává sošku vojáka v helmě.K výbuchu došlo o několik minut později.

Tatarskij, který měl na Telegramu více než 560 000 sledujících, byl jedním z nejvlivnějších vojenských bloggerů v zemi. V posledním roce se stal jedním z nejhlasitějších kritiků ruského ministerstva obrany za jeho neschopnost dosáhnout vojenských úspěchů na Ukrajině a často cestoval s ruskými vojáky na frontě. V jednom případě vyzval k tribunálu pro ruské vojenské vedení a označil nejvyšší důstojníky Moskvy za "nevycvičené idioty".

Byl také jedním z účastníků kremelské ceremonie v září loňského roku, kde Putin vyhlásil ruskou anexi čtyř částečně okupovaných oblastí Ukrajiny, což mezinárodní společenství široce odsoudilo.

"Všechny si podmaníme, všechny zabijeme, koho budeme potřebovat, toho uloupíme, a všechno bude tak, jak se nám to líbí," řekl Tatarskij ve videoposelství, které bylo na ceremoniálu nahráno.

Nebyní bezprostředně jasné, kdo za výbuchem stojí.

Ve výslechu zveřejněném ruskou policií Trepová uvedla, že pochopila, že byla zatčena za dodání sochy, která později explodovala, ale odmítla říci, kdo jí ji předal. "Můžu vám to říct později?" řekla, když se video přerušilo.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová nepřímo obvinila Ukrajinu a uvedla, že Tatarskij si svými aktivitami "získal nenávist kyjevského režimu" a že on i další ruští vojenští bloggeři dlouhodobě čelí ukrajinským výhrůžkám.

Ale Prigožin, šéf polovojenské skupiny Wagner, ve zvukovém vzkazu uvedl, že by z toho "nevinil kyjevský režim". "Myslím, že je to dílo skupiny radikálů, kteří nejsou spojeni s žádnou vládou," uvedl v prohlášení. Prigožin dodal, že kavárna, kde k incidentu došlo, dříve patřila jemu.

Jeden z vysokých ukrajinských vládních představitelů uvedl, že výbuch, při němž zahynul Tatarskij, je  součástí ruského vnitřního boje. "Pavouci se požírají ve sklenici," napsal na Twitteru poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. "To, kdy se domácí terorismus stane nástrojem vnitropolitického boje, bylo otázkou času."

Prigožin se zapojil do řady  sporů na vysoké úrovni, mimo jiné s ruským ministerstvem obrany. Otevřeně kritizoval vrcholné generály a ministra obrany Sergeje Šojgua za vedení války a obvinil je z odklonu munice a další pomoci svým vojákům.

Tatarského smrt je druhým zabitím významného pro-válečného činitele na ruském území.

V srpnu loňského roku zahynula Darja Duginová, dcera ultranacionalistického ruského ideologa, když bomba vyhodila do povětří Toyotu Land Cruiser, kterou řídila. Rusko obvinilo ukrajinské zpravodajské služby, že vraždu provedly, Ukrajina však svou účast popírá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3686

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2023