Případ Patrušev: Když smrtelně nemocný doufá v zázrak

5. 4. 2023

čas čtení 1 minuta
Slova tajemníka ruské Rady bezpečnosti Nikolaje Patruševa o hrozícím kolapsu USA a EU nejsou "blouzněním šílence", jak si někteří myslí. Spíše jde o produkt logiky nevyléčitelně nemocného člověka, který může už jen doufat v zázrak, tvrdí Igor Ejdman.

Poté, co je pacientovi sděleno, že mu zbývají už jen měsíce života, je umírající připraven zaplatit každému šarlatánovi, který mu slíbí, že ho vyléčí. Neboť jen zázrak může přinést spásu – i když je všem stále zjevnější, že žádný zázrak se nenabízí.

Patrušev a další členové putinské elity nemohou dělat nic jiného, než doufat v zázrak. Nejprve doufali v armádu a námořnictvo, pak v rakety, jimiž se pokusili zabombardovat Ukrajinu zpět do 18. století, a poté v Prigožinovy zločince. Ale nic nefungovalo – a tak hledají zázrak, deus ex machina, který je zachrání.

To je zcela typický vzorec. V dubnu 1945 Hitler také doufal v zázrak, a když Roosevelt zemřel, věřil, že k tomu došlo a že se antihitlerovská koalice rozpadne a on se bude moci vyhnout porážce. Vůdcova radost však netrvala dlouho - a o pár týdnů později spáchal sebevraždu.

Zázraky se ale nedějí, alespoň ne v takových situacích. A v důsledku toho Putin a jeho kamarila budou čelit osudu svých nacistických předchůdců. Patrušev a jemu podobní mají jen jeden způsob, jak si zachránit vlastní kůži – vydat Putina do Haagu a doufat ne v zázrak, ale v nejmenší možné zlo.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
4290

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2023