Teorie "etnosu" patří k hlavním příčinám rozpadu SSSR

7. 4. 2023

čas čtení 1 minuta
Teorie, že lidské bytosti jsou rozděleny spíše na etnosy než na národy, vypracovaná sibiřským emigrantem ve 20. letech minulého století, která se v 70. letech rozšířila za zdi akademie jako výsledek práce eurasianisty Lva Gumiljova a etnografa Juliana Bromleyho, sehrála klíčovou roli při zániku SSSR, říká Dmitrij Funk.

Ředitel Moskevského institutu etnologie a antropologie v rozsáhlém rozhovoru o ruském sčítání lidu v roce 2021 říká, že termíny etnos a subetnos přispěly k rozpadu SSSR a že je osobně nepoužil "po čtvrt století".

Lenin možná položil pod SSSR bombu se zpožďovačem tím, jak institucionalizoval národy a národnosti - ale dopad toho, co udělal, byl poměrně pomalý ve srovnání s šířením myšlenky, že národy lze rozdělit na etnosy a subetnosy. Je to myšlenka, která pomohla vyostřit dlouholeté rozpory v SSSR. (Gumiljov v souvislosti s Ruskem hovořil o unikátním "superetnosu", což mělo jeho zemi zásadně odlišovat od celého světa - pozn. KD.)

Stalo se tak, protože řeči o etnosu se rozšířily z Akademie věd k sovětskému obyvatelstvu jako celku. A nyní každý občan Ruské federace ví, že existují etnosy a někteří vědí, že existují i subetnosy, i když samotné teorii nerozumí.

Od počátku 90. let etnografická komunita náhle dostala rozum a uvědomila si, že tato teorie má velmi nepřímý vztah k realitě - přesně v době, kdy se tato myšlenka už šířila nejen mezi obyvatelstvo, ale i politické elity.

To však neznamená, že ji všichni opustili. V současnosti totiž v Rusku tuto terminologii stále používá asi 80 % etnografů. Ale dnes existují ti, kdo se snaží používat jiný vědecký jazyk, který nezvěčňuje identitu etnické skupiny tak, jak to dělá teorie etnosu.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4102

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2023