Co s Ruskem po porážce na Ukrajině?

5. 4. 2023

čas čtení 1 minuta
Zatímco někteří předpovídají, že se Ruská federace rozpadne, armáda moskevských komentátorů a západních analytiků poukazuje na všechna rizika, která by takový vývoj mohl přinést - od chaosu a násilí na území dnešní Ruské federace až po 3. světovou válku, napsal Vitalij Ginzburg.

Ale to co nedělají je srovnávání těchto rizik s riziky pro národy regionu i pro svět, pokud se Rusko nerozpadne. V důsledku toho se vznikl dojem, že problémy nastanou pouze tehdy, pokud se Rusko rozpadne, a že žádné nebudou, pokud Rusko zůstane pohromadě.

To je zřejmý omyl. Rizika rozpadu Ruska nepochybně existují, ale jsou řádově menší, než rizika zachování jeho jednoty.

Doposud ti, kteří chtějí, aby se Ruská federace rozpadla, nebo věří, že se tak stane, i když si to nepřejí, odvedli daleko lepší práci, protože usilují o zásadní změnu. Ale i oni potřebují udělat mnohem víc, aby poukázali na skutečná nebezpečí a rizika, která by další přežití Ruské federace představovalo.

Tato rizika zahrnují nejen typy domácích a zahraničních hrozeb, které nyní Ruská federace představuje, ale také další rizika, která se pravděpodobně objeví, zatímco se Kreml snaží udržet věci pohromadě jak represí doma, tak agresí v zahraničí. Jak ukazuje Putinova vláda, tato rizika jsou nejen reálná a veliká, ale navíc ještě postupně narůstají.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3951

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2023