Jak Moskva militarizuje školy, školky a dětské kroužky

5. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
Na znamení, že Putinův režim se dlouhodobě připravuje k militarizaci ruské společnosti, zavádějí školy v celé Ruské federaci stále více vojenských výcvikových programů pro stále mladší školní věkové skupiny, včetně mateřských škol, upozorňuje Milan Černyj.

Trend je o to nápadnější, že v mnoha zemích se vlády a obyvatelé naopak soustředí na to, aby zbraně ze škol dostali - a nabízejí programy, které povzbuzují mladé lidi, aby své problémy řešili bez násilí. Naproti tomu v Rusku se vládou založený militaristický spolek Junarmija chlubí, že má 1,25 milionu členů.

(Například v USA, které se od Evropy v tomto aspektu velmi liší, není kult zbraní šířen státními institucemi, ale prosazují ho lobbyisté z organizace NRA napojení na zbrojovky. Proto nemohou dost dobře dosahovat takového stupně promoření mládeže propagandou, na jakém právě pracuje Kreml, a ani na tom nemají zájem, protože se zaměřují především na podporu prodeje zbraní a děti nejsou jejich potenciálními zákazníky - pozn. KD.)

Ruská vláda a zejména ministerstvo obrany prosazují tento trend poskytováním zbraní a personálu pro výcvik dětí ve střelbě a dalších vojenských dovednostech. Ale přinejmenším v některých případech se školy ještě snaží plán samy překonat a zavádějí rozsáhlejší programy ve stále ranějším věku. "Neoficiální" kluby jsou přitom často ještě radikálnější než státem založené.

Zatímco dříve mohli rodiče rozhodovat o tom, zda se jejich děti zúčastní "výuky" s Kalašnikovovou útočnou puškou nebo ručními granáty, nyní už tuto možnost nemají. Nedávno junarmějci navštívili i jednu ze školek Krasnojarského kraje a učili tam děti rozborku a sborku zbraně.

Většina ruských pedagogů a psychologů považuje tento vývoj za vhodný a bezpečný, ale někteří mezinárodní odborníci to zpochybňují. Argumentují tím, že normalizací násilí ruský přístup riskuje rozšíření násilí v ruské společnosti, pokud se děti rozhodnou, že použití síly k vyřešení všech problémů je vhodný postup.

Pokud se tak stane, říkají tito experti, pak budou problémy ruské společnosti skutečně strašlivé.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3725

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2023