Ruská agrese na Ukrajině: Finsko se dnes oficiálně připojí k NATO; ruské bezpilotní letouny zasáhly přístav v Oděse

4. 4. 2023

čas čtení 4 minuty
 

V úterý bude v sídle NATO poprvé vztyčena finská vlajka; po nočních úderech dronů na ukrajinský přístav Oděsa jsou hlášeny škody

Zelenskij: Krem se nedokáže schovat za předsednictví Rady bezpečnosti OSN, plynovody ani cokoliv jiného. Bude uplatněna právní, férová odpovědnost za všechny zločiny spáchané na ukrajinském území, v mimořádném tribunálu u mezinárodního soudního dvora a u ukrajinských soudů





- Ukrajinské obranné síly zničily 14 ze 17 dronů íránské výroby Shahed, které Rusko přes noc vypustilo, uvedla v úterý ukrajinská armáda. 13 dronů bylo zničeno nad Oděsou na jihozápadě země.

"Celkem bylo zaznamenáno až 17 startů útoků UAV (bezpilotních letadel), pravděpodobně z oblasti východního pobřeží Azovského moře," uvedlo ukrajinské velení.

Jižní vojenské velení Ukrajiny uvedlo, že jeden dron zasáhl podnik v Oděské oblasti a způsobil požár, který byl do rána zlikvidován.

"Podle předběžných informací nedošlo k žádným lidským ztrátám," uvedlo velení v prohlášení.

 
- Ruský prezident Vladimir Putin dal souhlas k převodu 94,8 miliardy rublů (1,21 miliardy dolarů) společnosti Shell za její podíl v plynárenském projektu Sachalin-2 na Dálném východě, uvedl ruský deník Kommersant.

Ruská plynárenská společnost Novatek obdržela Putinův souhlas s převodem peněz na Shell, uvedl list s odvoláním na zdroje obeznámené se záležitostí.

Společnost Novatek v pondělí uvedla, že podala žádost o získání podílu ve společnosti Sachalin Energy, která je provozovatelem plynového projektu Sachalin-2.

- Proč je vstup Finska do NATO důležitý?

Zaprvé, členství Finska v NATO zdvojnásobí délku hranic aliance s Ruskem, s nímž Finsko sdílí 1 300 km dlouhou hranici. Také se to stalo mimořádně rychle - dokončení ratifikace za méně než rok z toho stále dělá nejrychlejší proces členství v nedávné historii aliance.

Vstupem do NATO se na Finsko vztahuje článek pět aliance, tedy závazek kolektivní obrany, podle něhož se útok na jednoho člena "považuje za útok na všechny".

Pokud by se jeden ze spojenců na tento článek odvolal a ostatní spojenci by se jednomyslně shodli na tom, že člen je skutečně napaden, každý z nich podnikne "takové kroky, které bude považovat za nezbytné, včetně použití ozbrojené síly, k obnovení a udržení bezpečnosti severoatlantického prostoru".

Během studené války se tato zásada projevila jako účinná bezpečnostní záruka USA pro menší spojence, kteří čelili  hrozbě Sovětského svazu a jeho spojenců z Varšavské smlouvy v Evropě.

- Rusko uvedlo, že posílí svou obranu v blízkosti 1300 km dlouhé hranice s Finskem poté, co generální tajemník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že severská země se v úterý formálně připojí k transatlantické obranné alianci.

Přistoupení představuje završení urychleného procesu, který začal loni v květnu, kdy Finsko a sousední Švédsko opustily desetiletí vojenské neangažovanosti a po ruské invazi na Ukrajinu usilovaly o bezpečnost jako členové NATO.

Turecko se minulý týden stalo posledním z 30 členských států aliance, který ratifikoval finskou přihlášku, ale Turecko a Maďarsko švédskou přihlášku nadále brzdí. Stockholm minulý týden uvedl, že si není jistý, zda se připojí včas před plánovaným červencovým summitem NATO.

"Zítra přivítáme Finsko jako 31. člena NATO, čímž se Finsko stane bezpečnějším a naše aliance silnější," řekl Stoltenberg v pondělí v Bruselu. "Zde v sídle NATO poprvé vztyčíme finskou vlajku."

Ankara a Helsinky předají oficiální texty americkému ministru zahraničí Antony Blinkenovi v úterý, načež se Finsko stane členem NATO, řekl Stoltenberg a označil tento okamžik za "historický".

- Ukrajina uvedla, že ruské síly jsou "velmi daleko" od dobytí města Bachmut a že boje zuřily kolem budovy městské správy, kde žoldnéřská skupina Wagner tvrdí, že vyvěsila ruskou vlajku. Šest civilistů bylo zabito a osm zraněno při ruském ostřelování Kostiantynivky u Bachmutu, uvedl vysoký ukrajinský představitel.

- Bývalý americký ministr zahraničí Mike Pompeo v pondělí navštívil Ukrajinu a prohlásil, že bude usilovat o to, aby Washington dodal stíhací letouny F16.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4584

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2023