O takzvaném putinismu (bonapartismu)

11. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Mnozí z příznivců Vladimira Putina tvrdí, že jeho forma vlády si zaslouží zavedení nového termínu, "putinismu". A mnozí z jeho oponentů to přijali. Obě strany se mýlí, píše Jurij Rarog.


Putinova forma vlády není ničím nová; není důvod hledat její "hluboký význam" a nevidět primitivní napodobování.

Co může Putin nabídnout? Autoritářský režim spoléhající na armádu, policii a státní byrokracii a primárně oligarchický kapitál, který se vyznačuje agresívní zahraniční politikou, militantním nacionalismem, demagogií ohledně "tradičních" hodnot včetně "správné" církve.

Po dvě století se režimy tohoto typu nejčastěji objevovaly v Latinské Americe a byly nazývány bonapartistické. Putinův by měl být označován stejně, jakkoliv moc si on a jeho nohsledi přejí něco jiného.

Něco podobného lze říci o stalinismu, systému, který byl vybudován na modelu, jenž nabídl leninismus před NEPem - vojensko-byrokratické diktatuře v čele se stranou, lehce "demokratizované" zástěnou "sovětů" a s ekonomikou řízenou jako "jedna velká továrna".

Lenin se později odvrátil od této destruktivní a utopické myšlenky. Možná že jej život sám naučil, nebo mu připomněl Engelsovo varování, že nelze řídit ekonomiku z centra.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7486

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2019