Německá koalice odvrátila politickou krizi a dosáhla dohody o penzijní reformě

13. 11. 2019

čas čtení 2 minuty
Německé koaliční strany dosáhly dohody o penzijní reformě a vyhnuly se tak politické krizi, která hrozila položit vládu kancléřky Angely Merkelové.


PO obtížných jednáních CDU Angely Merkelové a její bavorská partnerská strana CSU souhlasí se středolevicovou SPD na dohodě navýšit základní penze pro nízkopříjmové důchodce, kteří celý život pracovali.

Lídr CSU Markus Söder dohodu přivítal a prohlásil, že "není už žádný důvod zpochybňovat pokračování koaliční vlády".

"Nalezli jsme pro CDU dobré a obhajitelné řešení tohoto obtížného tématu," prohlásila předsedkyně CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová na společné tiskové konferenci s lídry CSU a SPD.

Úřadující šéfka sociálních demokratů Malu Dreyerová označila kompromisní dohodu za "důležitý sociopolitický krok".

Oba tábory ve vládní koalici, středopravicový blok CDU/CSU a středolevicová SPD, byly ve sporu kvůli penzím v zemi, která čelí stárnutí obyvatelstva.

Přitom se schylovalo k vážné politické krizi v zemi, když vládní strany také čelí vnitřním problémům.

Nová základní penze (Grundrente) představuje doplatek k nárokovým platbám pro nízkopříjmové občany, kteří odpracovali 35 let v zaměstnání, vychovali děti nebo pečovali o příbuzné. Měla by pomoci lidem, kteří nyní dostávají nízké důchody.

V lednu 2021 bude zaveden "důkladný test příjmů" současných a budoucích důchodců, aby nový systém opravdu pomáhal potřebným. To v minulosti představovalo problémový bod.

Základní důchod by se měl týkat 1,2-1,5 milionu osob. Podle šéfky SPD Dreyerové systém zvlášť zohlední potřeby žen.

Söder prohlásil, že náklady na opatření zřejmě dosáhnou 1-1,5 miliardy eur.

Německo si v sobotu připomnělo 30 let od pádu berlínské zdi, který znamenal konec komunismu a znovusjednocení státu.

Avšak v Německu se otvírá nová politická dělící linie, když ultrapravice získává silné postavení v bývalých komunistických spolkových zemích.

Minulý měsíc kancléřčina strana skončila na třetím místě až za populistickou ultrapravicovou AfD v zemských volbách v Durynsku. Populární premiér Bodo Ramelow z ultralevicové Die Linke snadno zvítězil.

Slabší koaliční strana SPD bojuje o politické přežití a očekává se, že v prosinci rozhodne o tom, zda zůstane ve vládě, nebo změní směr a vyvolá předčasné volby.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6442

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2019