Německo zruší daň solidarity téměř pro všechny poplatníky

15. 11. 2019

čas čtení 2 minuty
Většina tzv. solidární daně, kterou platí obyvatelé západních spolkových zemí ve prospěch bývalého komunistického východu, zanikne k roku 2021.


Německá vláda se ve čtvrtek shodla na takřka úplném zrušení takzvané solidární daně.

Daň zavedená v roce 1991 po znovusjednocení Německa sloužila k získání peněz na investice do projektů a infrastruktury v bývalých komunistických oblastech, kde životní úroveň a průměrný příjem zaostávaly.

Od roku 2021 bude daň pro 90 % plátců zrušena.

Podle nových pravidel 6,5 % daňových poplatníků bude platit omezenou taxu, zatímco 3,5 % nejbohatších Němců bude dál platit plnou daň.

Německý ministr financí Olaf Scholz prohlásil, že zrušení daně je možné díky tomu, jak daleko se Německo od znovusjednocení dostalo.

Federace německých daňových poplatníků každým rokem zveřejňuje údaje o tom, kde podle ní bylo penězi plýtváno a zmiňuje nejdůležitější kauzy ve své "černé knize". Zpráva za rok 2019 zmiňuje durynské ministerstvo životního prostředí kvůli minimalizovanému solárnímu panelu ve tvaru květiny, který byl coby socha instalován ve stínu. Ministerstvo se projektu zastalo a tvrdí, že nikdy neměl napájet jeho budovu.

Takzvaná daň solidarity, která státu v roce 2018 vynesla 18,9 miliard eur, měla být původně dočasným opatřením, ale v roce 1995 se stala trvalým opatřením.

Spolková vláda také v roce 2001 dohodla se zemskými vládami "Pakt solidarity", plán, který by měl finančně podporovat východoněmecké státy a posunout je na ekonomickou paritu se západem.

Tento pakt vyprší koncem roku 2019 a předseda ústavního soudu Hans-Jürgen Papier v květnu dospěl k nálezu, že by daň přezdívaná "Soli" měla být poté zrušena. Podle něj by daň po uvedeném datu byla neústavní, pokud pakt nebude obnoven.

Od roku 2012 vláda na dani "Soli" vybírá více, než utratí ve východních spolkových zemích.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6509

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2019