Místopředseda labouristů odstoupil z politických funkcí

11. 11. 2019

čas čtení 2 minuty
Tom Watson oznámil, že odchází z postu místopředsedy labouristů i z místa poslance. Jde o neočekávaný krok, který vypadá jako dovršení vzestupu levého křídla strany v čele s Jeremym Corbynem, informují Andrew Woodcock, Lizzy Buchan a Jon Shaman.


V šokujícím oznámení veterán Labour Party uvedl, že se po takřka čtyřech dekádách rozhodl odejít z vrcholné politiky a setrvá ve funkcích do voleb 12. prosince.

Watson prohlásil, že odstupuje z "osobních, ne politických" důvodů, ale jeho rozhodnutí vede ke zvýšení pozornosti poté, co se opakovaně střetl s Jeremym Corbynem kvůli brexitu a antisemitismu.

Jeho političtí spojenci tvrdí, že byl frustrován prohranou bitvou o obnovu umírněné stranické tradice a touží po příležitosti užít si života mimo politiku s partnerkou a dětmi.

"Kdyby měl pocit, že se kyvadlo velmi rapidně vydá opačným směrem, pak by mohl vydržet," prohlásil jeden z umírněných labouristických poslanců. "Možná si myslel, že cesta, před kterou stojí, je dlouhá, nikoliv krátká."

Další řekl listu Independent: "Myslím, že se vzdal naděje, že by se Labour ještě někdy vrátila k tomu, čím byla. Je tu spousta lidí, kteří straně sloužili, ale nyní si myslí, že je čas usilovat o jiné kariéry."

Jeden z poslanců řekl, že Watson čelil "neuvěřitelnému špatnému zacházení", když se stal ohniskem Corbynových kritiků ve straně a byl frustrován, když viděl, jak mladším kolegům z corbynovské levice je ve stínovém kabinetu nasloucháno více než místopředsedovi.

Watson byl v roce 2015 přímo zvolen do své funkce a lídr strany neměl moc ho odvolat nebo propustit. Bez centra v podobě Watsona se někteří sympatizující poslanci obávají odchodu dalších poslanců, aktivistů a příznivců.

Problémem bude, pokud voliči umírněné levice nepřejdou k liberálním demokratům," prohlásil jeden z poslanců.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7010

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2019