O čem vlastně vypovídá kauza Světlany Davydovové?

Odsoudí matku sedmi dětí za informaci o "neexistující" ruské jednotce na Ukrajině?

30. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

List Kommersant ZDE průběžně informuje o vývoji kauzy Světlany Davydovové z Vjazmy. Žena byla obviněna z vlastizrady za to, že loni v dubnu telefonicky upozornila ukrajinskou ambasádu na vyprázdnění kasáren ve městě, kde žije. Vojáci z Vjazmy měli podle informací, které zachytila ve veřejné dopravě, odjet do ukrajinského Doněcku. Davydovové hrozí až dvacet let vězení.

Obvinění je na první pohled absurdní, to ale neznamená, že by situace nebyla vážná. Moskva stále tvrdošíjně trvá na tom, že přítomnost jejích vojsk na Ukrajině je pouze výmyslem kyjevských novinářů. Co tedy mohla Davydovová Ukrajincům vyzradit, pokud by jednotka z Vjazmy do Doněcku vůbec neodjela? Nicméně žaloba přesto byla vznesena a matce sedmi dětí hrozí tvrdý trest.

Ve Vjazmě má základnu 82. samostatná brigáda elektronického průzkumu, tedy žádná "obyčejná" jednotka ruské armády, ale velmi důležitý specializovaný útvar. Pokud by měla Davydovová pravdu a brigáda již v dubnu odjela na Ukrajinu, velmi výmluvně by to vypovídalo o úrovni angažovanosti ruské armády v tažení tehdy ještě Strelkovových nepravidelných oddílů proti centrální vládě v Kyjevě, a to prakticky od samého počátku.

Tak či tak, kauza Davydovová bude mít pro Kreml neblahé následky. Pokud soud nakonec ženu osvobodí, povzbudí rozsudek další zveřejňování informací o pohybech ruských vojsk směrem na Ukrajinu, zdaleka nejen prostřednictvím zavedených organizací jako Vojenské matky.

Pokud by ale Davydovovou nakonec přece odsoudili za vlastizradu, dokonce i v putinském Rusku by bylo obtížné dál popírat, že na Ukrajině působí celé jednotky pravidelné ruské armády již od jara 2014.

0
Vytisknout
8612

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2015