Pět nových skutečností o vraždě Alexandra Litviněnka

30. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

V Londýně se tento týden koná veřejné slyšení o okolnostech vraždy bývalého ruského špiona Alexandra Litviněnka. Uprchl do Británie r. 2000 a kritizoval Vladimíra Putina v řadě článků a knih.

Obžalováni z jeho vraždy byli dva Rusové - Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun. Jsou obviněni, že Litviněnkovi dali do čaje radioaltivní izotop polonium-210.

Předseda slyšení Sir Robert Owen konstatoval, že existují prima facie důkazy, že Litviněnka usmrtil ruský stát. Byla to nejodvážnější vražda v zahraničí od ukončení studené války.

Při slyšení, které se koná u londýnského Nejvyššího soudu, bylo předloženo několik klíčových důkazů.

1. Muži, kteří byli údajně vyslání, aby Litviněnka usmrtili, byli neschopní vrazi. Pokusili se ho usmrtit dvakrát, ale poprvé se jim to nepovedlo.

2. Součástí případu byl německý číšník

Soudce Robin Tam přinesl informaci, že Kovtun žil v letech 1996-2001 v Hamburku, kde pracoval jako číšník. Německému kamarádovi, také číšníku, u soudu identifikovanému jako D2, se Kovtun 30. října 2006 přiznal, že jede do Londýna kohosi usmrtit, a ptal se svého německého kolegy, zda zná v Londýně nějakého kuchaře. Kovtun řekl, že má "velmi drahý jed a potřebuje, aby ho kuchař dal do Litviněnkova jídla a pití". Německý číšník si myslel, že Kovtun říká nesmysly, přesto mu dal kontakt na jednoho londýnského kuchaře, C2, s nímž se Kovtun pokusil po příletu do Londýna spojit. O čtyři hodiny později Kovtun a Lugovoj vypracovali jiný plán a dali polonium Litviněnkovi do konvice s čajem.

3. Často kritizovaná londýnská Metropolitní policie případ vzorným způsobem vyšetřila

A zjistila spoustu důležitých podrobností. Na případu se podílelo až 100 detektivů. Ti nalezli na mnoha místech radiaci poloniem. Modelovali radiaci poloniem prostřednictvím hypermoderního trojrozměrného počítačového softwaru.

4. Britská rozvědka naverbovala Litviněnka až dlouho po jeho emigraci do Británie

tedy až v roce 2003. Poskytoval podrobnosti o poměrech ve vedení ruského státu. Je velká otázka, zda ho měla efektivněji chránit.

5. Právník Ben Emmerson: "Litviněnko byl usmrcen za odhalení vazeb mezi Putinem a největším ruským zločineckým syndikátem, aktivním ve Španělsku"

Právník Ben Emmerson, zastupující vdovu po Litviněnkovi, charakterizoval Vladimíra Putina jako "obyčejného zločince, kamuflovaného jako šéf státu". Tvrdil, že za Putinovy vlády se Rusko stalo "státem organizované mafie".

Veřejně Moskva tvrdí, že londýnské soudní slyšení v případu Litviněnko je "fraška". Zřejmě se však dotklo Putinových nervů. Den po Emmersonově projevu Moskva vyslala do oblasti nad kanálem La Manche dva bombardéry, které tam narušily civilní leteckou dopravu. Oba bombardéry měly vypnuté své transpondery, což je provokativní gesto, které ohrožuje civilní letadla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11520

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2015