Spojené státy kvůli ofenzívě separatistů přehodnocují přístup k dodávkám zbraní Ukrajině

2. 2. 2015

čas čtení 5 minut

Když Ruskem podporovaní separatisté na Ukrajině útočí, velitel NATO generál Philip Breedlove nyní podporuje dodávky obranných zbraní a vybavení obleženým ukrajinským jednotkám. Zároveň se zřejmě řada představitelů armády a administrativy blíží této pozici, prohlásil v neděli americký představitel.

Prezident Obama nepřijal rozhodnutí ohledně dodávek letálního vybavení. Avšak po sérii porážek ukrajinské armády v posledních týdnech Obamova administrativa svůj přístup přehodnocuje.

Ministr zahraničí John Kerry, který má ve čtvrtek navštívit Kyjev, je otevřen nové diskusi o tomto tématu, stejně jako předseda Sboru náčelníků štábů Martin Dempsey. Ministr obrany Chuck Hagel, který zanedlouho odchází, podporuje dodávky obranných zbraní Ukrajině.

V posledních měsících se proti takovému postupu stavěla poradkyně prezidenta Obamy pro národní bezpečnost Susan Riceová, tvrdí několik amerických představitelů. Avšak jeden z nich, který má k Riceové blízko, tvrdí, že je nyní připravena téma přehodnotit.

Bílý dům se obával, že dodávky obranných zbraní Ukrajině můžou vést prezidenta Putina ke zvýšení sázek, proto Bílý dům omezil pomoc na neletální v podobě tělesné zbroje, brýlí pro noční vidění, lékárniček a ženijního vybavení.

Avšak ekonomické sankce nepřiměly Rusko, aby ukončilo dodávky těžké výzbroje a vojenského personálu na východní Ukrajinu. To nyní vrátilo diskusi o amerických dodávkách Ukrajině zpět na stůl.

"Ačkoliv se dál soustředíme na hledání řešení prostřednictvím diplomatických prostředků, vždy zvažujeme jiné možnosti, které pomohou vytvořit prostor pro vyjednané řešení krize," říká Bernadette Meehanová, mluvčí Rady pro národní bezpečnost.

Debatu má odstartovat nezávislá zpráva osmi bývalých vysokých amerických představitelů ZDE. Ti vyzývají administrativu, aby dodala Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě 3 miliard dolarů sestávající z obranných zbraní a vybavení, včetně protitankových raket, průzkumných dronů, obrněných automobilů Humvee a radarů, které mohou zaměřovat umístění nepřátelských raketometů a dělostřelectva.

Přípravy zprávy se zúčastnila Michèle A. Flournoyová, přední kandidátka na funkci ministryně obrany, pokud by se příští prezidentkou stala Hillary Clintonová. K dalším autorům patří admirál ve výslužbě James G. Stavridis, bývalý vysoký velitel NATO, a Ivo Daalder, velvyslanec při NATO během prvního funkčního období prezidenta Obamy.

"Západ musí posílit odstrašení na Ukrajině zvýšením rizik a nákladů pro Rusko v případě jakékoliv obnovené velké ofenzívy," říká zpráva. "To vyžaduje poskytnutí přímé vojenské pomoci - v mnohem větším rozsahu, než jaký byl poskytnut dosud a včetně smrtících obranných zbraní."

Američtí představitelé uznávají, že Rusko opakovaně porušovalo dohody dosažené v září v Minsku. Dohoda vyzývala k okamžitému příměří na Ukrajině, stažení jednotek a ustavení monitoringu, který by zajistil respektování hranice mezi Ukrajinou a Ruskem.

V posledních týdnech Rusko dodalo do Donbasu velké množství těžkých zbraní, včetně tanků T-80 a T-72, mnohohlavňových raketometů, dělostřelectva a obrněných transportérů, tvrdí západní představitelé.

Některé z těchto zbraní jsou příliš sofistikované, než aby je mohly používat špatně vycvičení separatisté. NATO tvrdí, že na Ukrajině je asi tisícovka ruských vojenských a zpravodajských specialistů podporujících separatistickou ofenzívu, zatímco Ukrajina trvá na tom, že počet je mnohem vyšší.

Separatisté podporovaní Rusy obsadili doněcké letiště a obkličují strategicky významný dopravní uzel Debalcevo.

Celkem se separatisté od uzavření minských dohod v září 2014 zmocnili asi 500 km2 dodatečného území. Někteří vysoce postavení západní představitelé odhadují, že cílem Kremlu je vyměnit Minskou dohodu za jinou, lépe vyhovující zájmům Kremlu a vytvářející ekonomicky lépe životaschopnou ruskou enklávu v Donbasu.

Případné přehodnocení přístupu k dodávkám zbraní Ukrajině je v Bílém domě předmětem diskusí a veřejně se k němu nikdo nevyjadřuje, na rozdíl od představitelů Pentagonu, kteří dodávky Ukrajině podporují.

Předpokládá se, že ztráty jsou pro Putina politicky citlivým tématem, proto autoři nové zprávy navrhují, aby toho Západ využil a zvedl cenu, kterou separatisté zaplatí za rozšíření ofenzívy.

Stávající ukrajinské zásoby protitankových raket jsou nejméně dvacet let staré a většina jich má prošlou životnost. Zpráva navrhuje dodávky lehkých protitankových raket, které mohou zahrnovat systém Javelin.

Obamova administrativa dodala radary schopné zaměřit palebné postavení minometů, ale zpráva vyzývá také k dodávkám zařízení schopných zaměřit dělostřelecké zbraně s větším dostřelem, jako hlavňové dělostřelectvo a raketomety. Dělostřelecká palba způsobuje 70% ukrajinských ztrát.

Ukrajina také potřebuje průzkumné bezpilotní letouny, zejména proto, že kvůli ruským dodávkám protiletadlových zbraní musela přestat používat letectvo.

Kromě toho chybí komunikační vybavení, které by ruské výzvědné služby nedokázaly odposlouchávat.

Zprávu zpracovaly společně Atlantic Council, Brookings Institution a Chicago Council on Global Affairs. Dalšími spoluautory byli Strobe Talbott, bývalý náměstek ministra zahraničí Clintonovy administrativy (a specialista na Rusko - pozn. KD), generál letectva ve výslužbě Charles F. Wald, bývalý zaměstnanec Pentagonu Jan M. Lodal a dva bývalí velvyslanci na Ukrajině, John Herbst a Steven Pifer.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8229

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2015