Jedno z ruských letadel u britského vzdušného prostoru mělo na palubě neaktivovanou jadernou raketu

2. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Jeden ze dvou ruských bombardérů, které se minulý týden přiblížily těsně k britskému vzdušnému prostoru v kanálu La Manche, mělo na palubě jadernou střelu, která dokáže ničit britské jaderné ponorky s raketami Trident. Britské ministerstvo obrany sdělilo o víkendu novinářům, že šlo o raketu s jadernou hlavicí, která dokáže vyhledávat a ničit ponorky typu Vanguard. O této skutečnosti byli informováni jak britský premiér, tak britský ministr obrany. Informace o tom zjistila norská poslechová služba, která odposlechla rozhovor pilotů kteří to potvrdili. Norsko informace poskytlo britskému ministerstvu obrany.

Jaderná raketa nebyla aktivována a posádka měla právo ji aktivovat pouze na případný přímý příkaz od prezidenta Putina.

Druhé ruské letadlo letělo ve funkci "mateřské lodi" a dohlíželo na vojenské cvičení.

Jeden vysoký zdroj britského letectva uvedl: "Získali jste rozhovory od posádky jednoho letadla, která použila speciální slovo, což znamenalo, že potenciální útok je výcvikovou akcí. Ruská strana ví, že odposloucháváme jejich radiový provoz a bylo by to znepokojující pouze v tom případě, kdyby byl často používají příkaz k odpálení zbraně změněn. Věděli jsme také z jiného zdroje dávno, než se letadlo přiblížilo britskému vzdušnému prostoru, že letadlo mělo na palubě jadernou zbraň."

Akci charakterizovali pozorovatelé jako "eskalaci" ruské agrese, protože ruské bombardéry normálně nelétají tak daleko na jih od Skotska. Došlo k tomu měsíc poté, co britský ministr obrany Philip Hammond uvedl, že je Británie znepokojena "extremně agresivním nalétáváním" ruských vojenských letadel k britskému vzdušnému prostoru.

Nad Severním mořem, Baltským mořem a Atlantickým oceánem letadla NATO vzlétla k ruským vojenským letadlům více v roce 2014 více než stokrát, třikrát častěji než v roce 2013. Osm těch letů ruských letadel se přiblížilo britskému vzdušnému prostoru.

Během studené války bylo běžnou praxí, že sovětská vojenská letadla měla na palubě jaderné zbraně. Po rozkladu Sovětského svazu v roce 1991 byla tato praxe ukončena. Nedávno ji Moskva znovu obnovila.

Britští vojenští odborníci jsou podle listu Daily Express spokojeni, že se Putinovo vojenské letectvo chová agresivně, protože je to prý užitečné varování pro Británii, aby nesnižovala rozpočet na obranu, což neustále činí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8250

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2015