Strelkovovo nacionalistické hnutí bylo reaktivováno

2. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Sociální hnutí Novorusko vedené Igorem Girkinem známým jako Strelkov, jedním z bývalých velitelů separatistických jednotek na Ukrajině a bývalým důstojníkem služby FSB, 24. ledna uspořádalo v Moskvě konferenci.

Akce se zúčastnili aktivisté z ruských nacionalistických a pravoslavných organizací, které si přejí odtržení jihovýchodní části Ukrajiny. Konference schválila manifest vyzývající ke všemožné podpoře separatistů a nabízející ruské vládě pomoc při boji s vnějšími i vnitřními hrozbami představovanými USA a liberální "pátou kolonou". Jeden z účastníků veřejně připustil, že hnutí dodává separatistům zbraně.

Navíc Strelkov, který se vloni v únoru účastnil událostí na Krymu, 23. ledna v televizi odhalil, že krymský parlament schválil konání referenda o nezávislosti pod tlakem ruské armády a poslanci hlasovali uvěznění. Vyjádřil také názor, že kdyby ruská armáda byla přítomna v dalších jihovýchodních oblastech Ukrajiny od počátku konfliktu, nekrvavá anexe mohla být úspěšně zopakována.

***

Katarzyna Jarzyńska a Witold Rodkiewicz k tomu dodávají, že hnutí vzniklo 30. října, ale od té doby bylo pro veřejnost téměř neviditelné. Reaktivace koinciduje s eskalací bojů na Ukrajině. S využitím logistické sítě tohoto hnutí může ruská vláda tvrdit, že separatisty přímo nepodporuje jinak než humanitární pomocí.

Aktivace hnutí znamená, že se Kreml rozhodl mobilizovat ruské nacionalisty sympatizující s ukrajinskými separatisty a získat tak další nástroj k budování podpory pro tvrdou politiku vůči Ukrajině, když ruská veřejnost vykazuje známky únavy z trvajícího konfliktu. Zároveň chce vláda kanalizovat aktivity nacionalistů do struktury, kterou má pod kontrolou, protože se obává všech forem spontánní a nezávislé aktivity, včetně aktivity těch, jejichž cíle se s jejími vlastními částečně protínají.

Strelkovovo odhalení ohledně podmínek, za nichž proběhlo krymské referendum, protiřečí oficiální ruské linii, která označuje anexi za výsledek spontánního a dobrovolného procesu. Strelkov naznačuje, že pokud chce Rusko oddělit další části ukrajinského území, mělo by nejprve otevřeně vyslat vojska. Jeho prohlášení je také možno považovat za symptom rostoucí podpory pro radikálnější vojenskou intervenci mezi ruským politickým establishmentem, uzavírají Katarzyna Jarzyńska a Witold Rodkiewicz.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8711

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2015