Íránci se poprvé dověděli v televizi o holocaustu

30. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Vysoce populární íránská televizní stanice, která vysílá z Londýna, odvysílala dokumentární film o koncentračním táboře v Osvětimi jménem Vůdce Německa. Film odvysílala televize Manoto 1. Dokuent sledoval vzestup nacistů v Německu a jejich exterminační politiku vůči židům. Tyto zločiny se dodnes zamlčují v íránské historii a mnoho státních činitelů v Íránu tvrdí, že holocaust byla jen složitá židovská lež.

Odmítání pravdivosti holocaustu je v Íránu hluboce zakořeněné a odvysílaný dokumentární film asi mnoho lidí o pravosti holocaustu nepřesvědčil. "Všechny tyto zločiny spáchali židi sami, aby mohli dosáhnout svých cílů," napsal kdosi na facebooku.

Avšak dokumentárnímu filmu se také dostalo mnoho chvály. Mnoho Íránců konstatovalo, že jim režim lže, a jiní srovnávají život v dnešní íránské teokracii s životem v nacistické Třetí říši.

"Dupou po nás vojenskými botami jako to bylo za Hitlera. Aspoň chtěl Hitler zlepšit život svého vlastního národa, ale tihle lidi, co vládnou v Íránu dneska, jen chtějí všechno pro sebe," napsal jeden divák.

Většina íránských politiků holocaust popírá. Prezident Rouhani nyní však přijímá, že k holocaustu došlo, i když hovoří vyhýbavě o počtu obětí.

Televize Monato je jedna z mnoha televizních stanic vysílajících do Íránu. Istalace satelitního talíře je v Íránu zakázána, ale jen v Teheránu si občané istalovali 12 milionů satelitních talířů. Nejpopulárnější televizní pořady v íránské satelitní televizi, vysílané ze zahraničí, mají až 25 milionů diváků.

Podrobnosti v angličtině ZDE (placený přístup)

0
Vytisknout
8786

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2015