Obrovské demonstrace ve Španělsku

1. 2. 2015

čas čtení 3 minuty



Moderátorka Channel Four News: Lidové povstání se konsoliduje. Extremní levice je u moci v Řecku, nyní demonstrují i radikálové ve Španělsku.

Dobrý večer. Méně než týden poté, co Syriza získala moc v Athénách, v sobotu se v centru Madridu shromáždily tisíce osob na podporu boje proti politice škrtů v této zemi. Strana Podemos hovoří o naději a o snech a o vládě lidu. Ale nerozplynou se ty sny, když nejmocnější ekonomika Evropy, Německo, odmítá učinit kompromis ohledně dluhů, které jsou těžkým břemenem pro státy po celém kontinentě. V sobotu sdělila německá kancléřka Angela Merkelová řecké vládě, že žádné další její dluhy nebudou zrušeny.


Moderátorka Channel Four News: No, poté, co Syriza o minulém víkendu zvítězila ve volbách, předáci španělské protiškrtové strany Podemos vyhlásili, že se zrodila naděje. V sobotu podpořily tento optimismus desetitisíce lidí, kteří se účastnili demonstrací v Madridu. Mnoho z nich mávalo v solidaritě řeckými vlajkami. Avšak nová radikální vláda v Řecku dostala lekci reality, když její sny, že zruší obrovské dluhy své země, byly odmítnuty německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Jane Dean informuje.

Jean Dean: "Ano, můžeme." To bylo dnešní skandované heslo v Madridu. Tyto desetitisíce lidí zastávají názor, že dokáží proměnit nejen Španělsko, ale i Evropu. Demonstraci za změny zorganizovala španělská levicová strana Podemos, politický nový příchozí, který hrozí, že letos zvítězí ve španělských volbách. Její volební manifest požaduje likvidaci korupce a zrušení části španělského dluhu. Zdá se to povědomé? Řecká extremně levicová strana Syriza zvítězila ve volbách na základě v podstatě totožného programu. A Podemos je na vrcholku vlny aktivismu proti ekonomickým škrtům.

Muž: "Tito lidé chtějí změnu. Chtějí, aby se změnily okolnosti jejich života."

Mladík: "Myslím, že se nám podaří udělat něco takového, co se podařilo v Řecku."

Stařec: "Musíme se připojit k Řecku a k ostatní jižní Evropě. Ti, kteří bojují proti Merkelové. Protože kapitalismus skončil. Takhle nemůžeme pokračovat."

Ale jestliže si Španělsko myslí, že Řecko nebude muset splácet to, co si půjčilo, Angela Merkelová v sobotu zdůraznila, že to nepřipustí. Německá kancléřka očekává, že Řecko splní své závazky.

Ale mnoho lidí ve Španělsku už má dost toho, že se od nich očekává, aby byli vděční za politiku škrtů. Recese skončila, ale pořád ještě je 25 procent Španělů nezaměstnaných. Předák strany Podemos Pablo Iglezias vypadá daleko víc jako hudebník než jako politik a o to právě jde. Ani on, ani nový řecký premiér Alexis Tsipras si neoblékaji drahé obleky. V sobotu vyslal Pablo Iglezias své vlastní poselství do Německa. Vzkázal Angele Merkelové, že možná to bude ona, kdo skončí v Evropě izolovaná.

Opozice vůči německé politice škrtů se v Evropě šíří. Ve Francii pochválila šéfka Nacionální strany Marine Le Penová Řecko, že dalo Evropské unii demokratický políček. Itálie, v jejímž čele stojí sociálnědemokratický premiér Mateo Renzi, blahopřál Syrize také k volebnímu vítězství.

Angela Merkel tvrdí, že stále chce, aby Řecko zůstalo v eurozóně. Ale řeči o kompromisu o tom, jak splácet řecké dluhy, zatím zůstávají jen řečmi. Rozpory v Evropě ohledně politiky škrtů se prohlubují.

0
Vytisknout
13643

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2015