Merkelová odmítá jakékoliv zrušení dalších řeckých dluhů

31. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Německá kancléřka Angela Merkelová vyloučila možnost, že by mělo být Řecku povoleno získat další zrušení části svých dluhů od věřitelských států. Potenciálně se tak nová řecká levicová vláda dostává do konfliktu s Bruselem. Syriza přislíbila, že ve vládě splní své předvolební sliby a sníží řecký dluh 320 miliard euro na polovinu.

Athény odmítají spolupracovat s Evropskou komisí, Evropskou ústřední bankou a Mezinárodním měnovým fondem, tzv. Trojkou, která dohlíží na to, aby Řecko splácelo svůj dluh, který dosahul 175 procent řeckého HDP. Namísto toho Athény usilují o jednání s jednotlivými věřitelskými státy. Athény tvrdí, že snížení dluhu je životně důležité, má-li se Řecku podařit oživit ekonomiku.

Proti snížení řeckého dluhu se však důrazně staví Německo, které vyžaduje, aby věřitelské státy od Řecka dál požadovaly splácení dluhu. Angela Merkelová se vyjádřila, že soukromí věřítelé už odepsali velké množství řeckých dluhů a že k dalším odpisům nedojde.

Avšak Merkelová uvedla, že si Německo přeje, aby Řecko dál zůstalo v eurozóně. Evropská unie prý bude dál projevovat Řecku a dalším státům s hospodářskými problémy solidaritu, "pokud provedou reformy a vyvinou úsilí šetřit".

Německo je zjevně znepokojeno, že pokud by poskytlo ústupky Řecku, ostatní zadlužené státy EU by požadovaly totéž. V Madridu se právě konaly demonstrace desetitisíců lidí na podporu radikální levicové strany Podemos, která doufá, že se jí podaří uskutečnit takové volební vítězství jako strana Syriza v Řecku.

Německou kancléřku v jejím nekompromisním postoji podpořila Francie. Nový řecký ministr financí Janis Varoufakis se snaží rozbít konsensus vlád eurozóny ohledně Řecka a jedná v Paříži se svým francouzským protějškem Michelem Sapinem. "Nejsme ochotni dál předstírat a prodlužovat záležitosti a snažit se vynucovat nevynutitlený program, který už pět let nepřináší žádný konkrétní prospěch," řekl Varoufakis v televizi BBC. "Nemoc, kterou v současnosti trpí Řecko, je problém nesolventnosti a pět let se to řeší jako problém likvidity."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7492

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2015