Alexander Dugin: Vybudujeme impérium na Západě

1. 2. 2015

čas čtení 7 minut

"Nejhorší a nejničivější sen Evropy nyní bolestně umírá, a tím snem je osvícenství."

Alexander Dugin požaduje včlenění Rakouska do "Euroasijské říše", které by vládlo Rusko

Ruský nacionalistický ideolog Alexander Dugin, který má blízko k Vladimíru Putinovi, hovořil o své vizi Rusy vedeného "Euroasijského impéria", jehož součástí by bylo Rakousko, Maďarsko, Rumunsko, Srbsko i Slovensko.

Dugin, který požaduje, aby Rusko plně anektovalo Ukrajinu, poskytl rozhovor ultrapravicovému serveru alfahir.hu. Zde je jeho shrnutí:

Rozhovor s profesorem Alexanderm Duginem, ruským filosofem, sociologem a politologem, předsedou Mezinárodního eurasijského hnutí a jedním z tvůrců ideologie eurasianismu.

Eurasijský svaz byl vytvořen jako prototyp multipolárního světa. Samozřejmě, není to alternativa k Evropské unii, ale pokus o vytvoření strategické a speciální hospodářské zóny států se stejným politickým a hospodářským systémem. K vzniku eurasijského svazu vytvořila podmínky nadvláda a manipulace Západu, zejména protože v důsledku priority, dávané mocenským vztahům, už neexistují spolehliví partneři. Eurasijský svaz je aktivní v zemích, jako je Kazachstán a Bělorusko, ale Rusko je pravděpodobně nejvlivnějším systémem vazeb. Má-li být však Eurasijský svaz v budoucnosti úspěšný, bude zapotřebí vážného boje. Jsem přesvědčen, že Spojené státy se nyní prostřednictvím oranžové revoluce zaměří proti Rusku. Západ vidí slabost v Moskvě, a tak je to pro něj dobrý okamžik, aby na Rusko zaútočil.

Jsem upřímně přesvědčen, že věk národních států skončil. Existuje daleko více etnických skupin než národů a národní hranice jsou vždycky jen nespravedlivými důsledky. Proto je načase vytvořit velké Říše. Jedno impérium, americké, už existuje, a teď vytváříme další. Jedno takové impérium bude eurasijské a další bude existovat v Evropě. V zemích takzvané nárazníkové zóny mezi Evropou a Eurasií musíte vytvořit společnou územní jednotku, řekněme Velkou Východní Evropu, a využít duality, v jejímž rámci by se Eurasie rozšířila na část evropského území. Nevidím žádnou budoucnost pro národní ambice. Součástí standardizovaného impéria by se staly řekněme Maďarsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko a možná Volyně a Rakousko. Tím by se sjednotili všichni Maďaři na stejném území a situace by se vrátila do doby před Trianonskou smlouvou. Maďary sjednotit v rámci národního státu nebude možné, protože existence národních států v budoucnosti bude nemožná. Je nutno vzít v úvahu důležitější faktory, například, jakou máme vizi.

Globalizace způsobí, že hodnoty jako etnicita, náboženství, kultura, posvátné znalosti, budou úplně ztraceny a bude nadále existovat jen masa jednotlivců, sítí a kosmopolitní, roztříštěné, mechanické skupiny imigrantů. Pokud se lidstvo takto posune směrem k západnímu světu, přijme sňatky homosexuálů a modernizaci, tento čistý nihilismus zničí lidskou civilizaci. Musíme konečně otevřít oči a společné, Rusové, Maďaři, Slované, Rumuni, Srbová, Němci, Francouzi a Španělé se postavit Západu, nebo jeden po druhém naše národy zmizí.

Čelíme totální hrozbě světové diktatury. Rusko se snaží být klíčovým hráčem ve světové politice, ale v současnosti v tom není velmi úspěšné. Rusko na situaci na Ukrajině pouze pasivně reaguje: my reagujeme jen tehdy, když se nedá dělat nic jiného než reagovat. To není dobré.

Ruská vláda je dnes infiltrována lidmi amerického stratéga Zbigniewa Brzezinského a ti ovládají mnoho oblastí ruské politiky. Jsou to právě ti, kteří sabotují strategii, kterou by Rusko mělo projevovat vůči Novorusku. Jsou to postoje, jejichž cílem je rozpad Ruska samotného.

V Rusku nyní dochází k strašlivým útokům proti mně i proti všem vlastencům. Eurasijské myšlenky jsou nyní pronásledovány po celém světě, i v Rusku. Nedávno v Americe odvysílaly všechny televizní stanice výroky Glenna Becka, který tvrdil, že jsem nepřítel lidstva číslo jedna. Angažovaní atlanticisté v Rusku se usilovně snaží zdiskreditovat myšlenku eurasianismu. Internet je plný statisíců zfalšovaných materiálů, je to bezprecedentní ofenzíva. Poradci se nyní snaží přesvědčit Kreml, aby se vzdal Novoruska. Ale je to past, protože jestliže se vzdáme Novoruska, ztratíme nejen Krym, ale i celé Rusko. Vždycky jsem to říkal otevřeně, proto jsem se nyní stal nepřítelem. Je to nebezpečné, protože je zjevné, že v Rusku dnes nevládnou ti, kteří jsou důležití pro hájení našich národních zájmů.

Vladimír Putin začal provádět správnou politiku vůči Federálnímu státu Novorusko a vůči Krymu, ale nesprávné je, že se posléze její realizace zpomalila. Zdá se, že je nyní načasování procesu v rukou Američanů, protože jestliže se Kyjevu podaří realizovat konečný útok, bude všechno rozhodnuto. Můžete si být jisti, že Kreml reagovat nebude. Jakmile si Západ bude jistý, že Moskvu ovládají prozápadní sítě, okamžitě Rusku udeří konečnou ránu.

Maďarská strana Jobbik je pro budoucnost velmi slibnou stranou. V dnešním politickém světě neexistuje nic než humus. Naproti tomu předák strany Jobbik je realistický a má filozofický a geopolitický přehled. Je důležité, aby tato strana šířila své hodnoty do společnosti. Jsou to dobré hodnoty: tradice, posvátné znalosti, spravedlnost, etnická totožnost, kultura, odpor vůči nihilistickému liberalismu a diktatuře americké finanční hegemonie. Předseda strany Gábor Vona je mladý intelektuál a vedení strany je silně ideologicky motivováno. Nikoho a ničeho se nebojte, jděte vpřed!

V Evropské unii roste počet euroskeptiků. Zdá se mi, že rozpad Evropské unie je velmi blízký a nevyhnutelný, protože v dnešní Evropě nikdo nemá žádnou vizi pro budoucnost, žádné cíle, žádnou celkovou strategii. Evropská unie je bezvýznamnou, upadající periferií Spojených států. Taková Evropa nikdy nemůže a nebude existovat. Je potřeba jiného typu Evropy, evropské Evropy, která bude pokračovat v pěstování autentické evropské tradice, včetně nejdůležitější: křesťanství, které od počátku moderní éry téměř úplně zmizelo. Evropa je v současnosti hřbitov, odkud se snaží všichni živí utéci. V podstatě je dnešní éra selháním, sliby nebyly splněny, moc vykonává ta nejodpornější menšina, dochází k vykořisťování v zájmu prosperity a duše je ztracena v propasti hmotařství. Nejhorší a nejničivější sen Evropy nyní bolestně umírá, a tím snem je osvícenství. Je načase přiznat, že osvícenství byla velká chyba. Ve středověku by nám za žádných okolností nebylo dovoleno vzdát se křesťanství, rytířské vznešenosti, lidu, etnické kultury. Neměli jsme se také vzdát zákazu lichvářství. Evropa otevřela brány pekla a důsledky nejsou překvapující, jsou zcela logické.

Kompletní rozhovor v maďarštině ZDE

0
Vytisknout
20447

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2015