Stephen Fry: "Bůh je zlovolný, nevypočitatelný, monstrózní maniak"

1. 2. 2015

čas čtení 1 minuta



Známý britský komik, herec a spisovatel Stephen Fry ostře zaútočil v pořadu irské televize na Boha, když byl v rozhovoru dotázán, co by řekl Všemohoucímu u nebeských bran. Rozhovor se bude vysílat v neděli večer, ukázku z něho na YouTube však už zhlédly přibližně tři miliony osob.

Stephen Fry odsoudil Boha jako "naprosto zlovolného, nevypočitatelného a monstrózního", pokud tedy existuje.

Ve svém případném rozhovoru s Bohem řekl Fry, že by se ho zeptal: "Jak si dovoluješ stvořit svět, v němž je tolik utrpení, které není naše vina? To není v pořádku. Je to naprosto, naprosto zlovolné. Proč bych měl respektovat náladového, zlého, stupidního Boha, který stvořil svét, v němž je tolik nespravedlnosti a bolesti? Rakovina kostí u dětí? Co to má znamenat?"

"Ano, svět je velmi krásný, ale také je v nich hmyz, jejichž celým životním cyklem je zakuklit se v očích dětí a oslepit je. Živí se těma očima. Proč? Proč jsi nám tohle udělal? Mohl jsi klidně stvořit svět, v němž tohle neexistovalo. To prostě není přijatelné."

"Je naprosto zjevné, že Bůh je monstrum. Je naprosto monstrózní a nezaslouží si žádný respekt. Jakmile ho vyhostíte ze života, život začne být jednodušší, čistší, něčím, co stojí za to žít."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8714

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2015