Britští poslanci schválili zákon o "dětech s třemi rodiči"

3. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Po historické debatě v Dolní sněmovně schválili britští poslanci zákon, v jehož rámci bude v Británii jako v první zemi světa dovoleno vytvořit lidská embrya ve zkumavce z biologického materiálu od tří různých lidí. Účelem je u dětí vyloučit vážné genetické choroby.

Dolní sněmovna hlasovala poměrem 382 k 128 hlasům - většinou 254 hlasů, že dovolí včlenit do vznikajícího embrya nepoškozenou mitochondrii od třetí osoby a odstranit tu, která způsobuje vážné genetické choroby. Genetické vlastnosti, předáváné geny obou normálních rodičů, zůstávají nezměněny.

Kritikové poukazují na to, že prý jde o první krok směrem k tzv. "designu dětí", avšak zastánci nové metody argumentují, že zásah je minimální a nemění základní genetický kód, i když vyměněná mitochondrie půjde do budoucna s dítětem i s jeho potomky. DNA obsažená ve vyměněné mitochondrii tvorí pouze 0,054 procenta celkové DNA lidské osoby a neobsahuje žádnou součást jaderné DNA, která určuje osobní vlastnosti člověka.

Anglikánská církev a katolická církev varovaly, že dosud není jasné, zda je tato technika bezpečná či etická.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Islámský stát zřejmě upálil jordánského pilota

3. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Islámský stát zveřejnil na svém účtu na Twitteru videozáznam o délce 22,34 minut, na němž je natočeno, jak je jordánský pilot, poručík Muadh al-Kasasbeh, upálen v kleci. Pilotova stihačka F-16 byla sestřelena před Vánocemi během operací proti Islámskému státu nedaleko města Raqqa v severní Sýrii. Jordánského pilota Islámský stát upálil navzdory předchozímu vyjednávání s jordánskou vládou o jeho propuštění. Před několika dny bylo také zveřejněno video, na němž Islámský stát sťal japonského novináře Kenji Gota.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Katastrofální situace na Ukrajině

3. 2. 2015 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 1 minuta

Už pár dní mám intuitivně nepříjemný pocit z toho, co čtu o vnitropolitickém dění na Ukrajině. Opravdu doufám, že se mýlím, že realita a mediální filtr nejsou identické a že k ničemu takovému nedojde, píše na Facebooku Veronika Sušová Salminen.

Ale v posledních dnech sílí adresná kritika Porošenka, který se ocitá v kleštích. Na jednu stranu po něm chce Západ reformy (americký ambasador v Kyjevě se o víkendu celkem jasně vyjádřil, že bez reforem, není podpora režimu jistá) a zároveň je kritizován za to, že válka ve dvou východních oblastech Ukrajiny nevede nikam, ani k vítězství, které chtějí jedni ani k míru, který chtějí druzí

. V posledních dnech ale také sílí uliční protesty s prvky násilí v Kyjevě. Dnes vypukl další - protestující (asi několik stovek) útočí právě nyní na prezidentský úřad.

Opravu mám obavu, že to neskončí dobře a že se Ukrajina obrátí v černou díru a věci se tam vymknou zcela kontrole. V zemi jsou tisíce lidí ve zbrani a ztráta kontroly a autority státu (jeho kolaps) může být absolutně katastrofická...

UKRAJINA:

Mezinárodní Červený kříž: Nezacílené útoky na civilní oblasti mezinárodní právo zakazuje

3. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Mezinárodního červeného kříže

Během víkendu pokračovalo těžké ostřelování obytných oblastí v Doněcku a v městech jako Debalcevo. Navzdory nebezpečné situaci týmy z Mezinárodního výboru Červeného kříže na místě organizují pomocné operace. Pracují na obou stranách frontové linie v oblastech, kde se ukrývá mnoho evakuovaných osob. Avšak mají potíže dosáhnout lidí v městech, kde pokračuje ostřelování.

Jak zuří boje mezi ukrajinskou armádou a opozicí, životy civilistů jsou uváděny v nebezpečí. Lidé zoufale potřebují bezpečí, potraviny, vodu, léky, elektřinu a přístřeší. "Je někdy nemožné dosáhnout lidi v nouzi, protože existuje naprostá absence bezpečnosti," zdůraznil Michel Masson, šéf delegace Červeného kříže na Ukrajině. "Situace se každým dnem zhoršuje," varoval. Lidé se dlouhé dny skrývají v suterénech a ti, kteří se odváží ven pro základní pomoc, riskují zranění nebo smrt."

Yanis Varoufakis: K dohodě mezi Řeckem a EU určitě dojde

3. 2. 2015

čas čtení 5 minut



Moderátor Channel Four: Je tu nyní se mnou Paul Mason. Vy jste hovořil s řeckým ministrem financí. Co říkal?

Paul Mason: Yanis Varoufakis je nyní mužem tohoto okamžiku. V pondělí se v Londýně setkal s britským ministrem financí. Ten mu řekl, že Řecko je nejkritičtější a nejvíce znepokojující země v celé světové ekonomice a apeloval na něho, aby se choval uměřeně. Začal jsem, že jsem mu řekl, že to nebylo zrovna nadšené vyjádření podpory.

Yanis Varoufakis: Tak to já neinterpretuju. Já jsem na té schůzce byl, tak mi dovolte, abych vám řekl, jaký mám z toho pocit. Bylo to nesmírně konstruktivní setkání. Byl to závan čerstvého vzduchu. Když jsem odcházel z Downing Street č. 11., měl jsem dojem, že máme velmi konstruktivní vztah, že to byla báječná schůzka, navzdory rozdílům v názorech, že jsme se velmi soustředili na nalezení toho, co máme společného, a už jsme to našli.

Ferdinand Peroutka: "Nejsem antisemita, ale..."

3. 2. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Miloš Zeman opět vyvolal další kontroverzi, když znovu na základě nepřesných informací formuloval tezi o údajném selhání českých intelektuálů v předprotektorátní době, po nástupu Hitlera v Německu k moci, když chybně označil článek Jana Stránského za článek, který údajně napsal novinář Ferdinand Peroutka. Ten článek se podle historika Petra Zídka nenašel, nicméně existuje jiný článek Ferdinanda Peroutky, "Židé, Češi a Němci", o němž Petr Zídek tvrdí, že antisemitský není, ale on je. Viz citace:

Barack Obama plánuje zdanit americké korporace ze zisků ve výši 2 bilionů dolarů, které mají v zahraničí

3. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Koporace Apple, Microsoft a General Electric budou každá muset zaplatit daně ve výši 10 miliard dolarů nebo více, pokud projde prezidentův návrh, aby na jejich zahraniční zisky byla uvalena jednak jednorázová dań a pak pravidelná daň ve výši 19 procent.

Jednorázová daň by přinesla americkému státu nejméně 238 miliard dolarů a zvýšila by americké HDP o 1,5 procenta, pokud by byla použita k financování nové infrastruktury. Zisky, které americké firmy ukládají v zahraničí, se zvýšily od roku 2002 na 2,1 biliony dolarů. Týká se to především technologických a farmaceuitických firem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

BRITÁNIE:

Konzervativci chtějí zabránit skotským poslancům v hlasování o čistě anglických problémech

3. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Skotští poslanci v londýnské Dolní sněmovně nebudou smět hlasovat o otázkách, týkajících se čistě Anglie, navrhují britští konzervativci. O těchto otázkách mají mít kompletní veto angličtí poslanci. Pokud toto opatření projde, výrazně to posílí poslance Konzervativní strany, kteří se rekrutují většinou z Anglie, kdežto Labouristická strana dosud mívala několik desítek poslanců ve Skotsku. Její podpora v nynějším předvolebním období se však rozložila a podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění bude namísto pro labouristy ve Skotsku hlasovat celých 48 procent obyvatelstva. Znamená to, že labouristické poslance a Skotsko v Dolní sněmovně zřejmě téměř úplně nahradí poslanci skotských nacionalistů.

Mobilizace - maskirovka invaze?

3. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Kreml shledal nevyhnutelným oznámit světovému společenství, že separatisté na Donbasu ignorují jeho výzvy k míru. 2. února TASS publikoval zprávu, v jejíž první části tiskový tajemník prezidenta Peskov oznamuje, že Putin je "krajně znepokojen vývojem situace na Donbasu kvůli nepřetržitým bojům a vyzývá všechny strany konfliktu, aby neprodleně přerušily bojovou činnost a všechny projevy násilí", píše ruský vojenský publicista Alexandr Golc.

Nature k útoku na Charlie Hebdo

3. 2. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Byl jsem zvědav, jak se k vraždění v redakci Charlie Hebdo postaví britský vědecký časopis Nature, který pravidelně reaguje na světové společenské dění – a teprve minulý týden jsem se dostal ke čtení čísla z 15. ledna, v němž vyšel rozsáhlý editorial „Science and satire“ („Věda a satira“). A byl jsem velmi potěšen, že Nature se jednoznačně staví na stranu karikaturistů a vidí, třeba oproti Tomáši Halíkovi, právě v jejich díle pokračování důležitých evropských kulturních tradic.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Bitva o Ukrajinu: Jak Západ "ztratil Putina"

3. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Schůzka skončila po čtyřech hodinách a oba účastníci odcházeli z konferenčního sálu v zasmušilém rozpoložení. Putin zanedlouho odcestoval a druhého dne summitu G20 se nezúčastnil. Merkelová vyjádřila přesvědčení, že ukrajinská krize hned tak neskončí. Kromě toho pochopila, že Putinův apetit sahá za hranice Ukrajiny.

Když se německá diplomacie během šesti měsíců zbytečně snažila zjistit, oč vlastně přesně jde Kremlu při jeho útoku na Ukrajinu, uskutečnila se schůzka Angely Merkelové s Vladimirem Putinem u příležitosti summitu v australském Brisbane.

S jakými problémy se potýkají velké politické strany?

3. 2. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 8 minut

Trocha historie nikdy neuškodí

Pryč jsou ty časy, kdy směr naší politické scéně udávala pětice tradičních politických stran, přičemž dvě z nich (ČSSD a ODS) se v několikaletých intervalech střídaly u moci a s těmi ostatními vytvářely koalice. Pozicí ČSSD a ODS dokonce neotřásla ani tolik proklínaná opoziční smlouva z let 1998-2002, kterou spolu uzavřeli lídři těchto dvou stran – Miloš Zeman a Václav Klaus. Oba zmínění politici byli velmi výraznými osobnostmi, což potvrzuje i skutečnost, že se postupně vystřídali ve funkci prezidenta (jejich hodnocení ponechám, milí čtenáři, na vás).

Storočné panoptikum československé, poťažmo české

3. 2. 2015 / Juraj Bindzár

čas čtení 13 minut

ČESKÉ STOLETÍ, Česko, 2013, 9 x 66-84 min. Televízny seriál ČT. Scenár: Pavel Kosatík, (Robert Sedláček). Dramaturgia: Jan Lekeš, Jan Otčenášek Réžia: Robert Sedláček.

U českých susedov rozdával pred časom ich pán prezident medaile a ušlo sa hneď aj dvom režisérom Renčovi a Sedláčkovi, človeka poteší, keď sa v bájnej demokratickej spoločnosti takéhoto voľačoho dožije. Aj keď niektorí z vás, vážení čitatelia si spomeniete, že takáto žičlivá ústretovosť voči majstrom úžitkového umenia tohto druhu s výrazne štátotvornými ambíciami tu vždy bola, a pristupovali k nej tí práve vládnúci vždy prajne žičlivo a gavaliersky a svoje vrúcne sympatie i náležito odmeňovali.

Američané se obávají, že Putin chce rozdělit Ukrajinu

2. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Rozhodnutí USA zveřejnit, že plánují poslat zbraně Kyjevu, je zřejmě Obamův způsob jak varovat Putina, aby přestal, domnívá se deník Guardian.

Zveřejnění informace, že se Spojené státy chystají začít dodávat Ukrajině pro boj s Ruskem podporovanými separatisty zbraně odráží zvýšené americké znepokojení, že má Moskva v úmyslu vytvořit rozšířený, ekonomicky funkční enklávu na východní Ukrajině, která by se časem prohlásila za nezávislý stát.

Jak TGM mluvil anglicky

7. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta



Na těchto unikátních, nesestříhaných zvukových záběrech, které natočily dne 12. listopadu 1929 v Lánech pro své zpravodajství americké Fox Movietone News, mluví Tomáš Garrigue Masaryk plynnou angličtinou (jeho manželka byla Američanka) s poněkud germánským přízvukem a předpovídá vznik televize, která "způsobí, že všichni se budou chovat eticky, protože bude nad nimi trvalý dohled médií". Americkému národu v závěru materiálu děkuje Alice Masaryková.

Pozn. red. (Původně vydáno 2.2. 2015.)  3.2. 2015 tuto informaci po nás zveřejnil i server IDnes, ZDE, bez udání zdroje.

Kdo vyvolal ve světě islámský radikalismus a proč ztratilo to, co nám politikové říkají, dnes absolutně smysl

28. 1. 2015

čas čtení 23 minut

Když činí prezident Miloš Zeman radikální a neinformovaná tvrzení o nutnosti vést válku proti Islámskému státu, možná by se měl seznámit s vynikajícím dokumentárním filmem Adama Curtise Bitter Lake, který vysvětluje, proč a jak vznikl islámský fundamentalismus a kdo za to nese vinu. Přinášíme český překlad první poloviny nového filmu tohoto čelného britského politologa, filozofa a dokumentaristy. Druhou část přineseme zítra.

Film je k zhlédnutí zde. Opravdu stojí za to:



Český překlad komentáře Adama Curtise:

Stále více žijeme ve světě, kde nic nedává žádný smysl. Události přicházejí a odcházejí jako vlny horečky. V jejich důsledku jsme ve zmatku a v nejistotě. Osoby u moci nám vyprávějí příběhy, jimiž nám chtějí pomoci, abychom porozuměli složitosti skutečnosti. Ale ty příběhy jsou stále méně přesvědčivé a stále více prázdné.

Toto je film o tom, proč tyto příběhy ztratily svůj smysl. A jak jsme se my na Západě proto stali nebezpečnou a ničivou silou ve světě. Film vypovídá prostřednictvím pohledu na zemi, která je v ohnisku světa - Afghánistán.

Je zapotřebí nového příběhu. Příběhu, v který bychom mohli věřit

29. 1. 2015

čas čtení 28 minut

Britští velitelé svolali v Helmandu schůzi místních starších. Velitelé ujistili místní starší, že Britové přišli, aby porazili Taliban. A aby podpořili regionální státní správu. Avšak starší poukázali na to, že Britové naprosto nechápou situaci. Nepřítelem není Taliban, ale zkorumpovaná a zlovolná regionální vláda, kterou instaloval v Helmandu prezident Karzai a nebrání jí v tom, co dělá. Když Britové vstoupili do měst, jako je Sangin, snažili se podporovat tamější policii. Avšak policie byla ozbrojenou milicí guvernéra. Pro místní lidi to znamenalo, že západní vojáci podporují jejich místní utlačitele. Takže začali bojovat proti Britům. Britové usoudili, že to musí znamenat, že to jsou příslušníci Talibanu, takže na ně začali házet obří bomby. To ale zničilo centra měst. Což přimělo ještě větší počty místních lidí, aby se přidali k útokům proti britským jednotkám. Když viděl svou šanci, skutečný ideologický Taliban, který se odsunul do Pákistánu, se do Helmandu vrátil. A začal na Brity také útočit. Zároveň zkorumpované policejní ozbrojené jednotky, které pracovaly pro místní státní správu, se také postavily proti Britům se zbraní v ruce. Tváří tvář tomuto chaosu se Britové dál přidržovali svého jednoduchého narativu o dobru a o zlu. Oni, západní jednotky, byli ti dobří. A všechny ty nejrůznější skupiny, které na ně útočily, byly Taliban. Ti byli ti špatní. Avšak toto neuvěřitelné zjednodušení mělo strašlivé následky.

Český překlad komentáře druhé části dokumentárního filmu Adama Curtise Bitter Lake, od času 1.20.00. První část je ZDE



Je reálné, že Rusko válčí proti Evropě a chce ji ovládnout?

2. 2. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Obecná polemika s texty Karla Dolejšího o dění na Ukrajině

Karel Dolejší v některých svých textech publikovaných na Britských listech systematicky obviňuje Rusko z agrese nejen vůči Ukrajině, ale i dalším evropským státům, potažmo celé Evropě. Zároveň v mých očích bagatelizuje negativní úlohu Kyjeva a jeho západních spojenců v konfliktu na východě Ukrajiny. Vyzývám proto Karla Dolejšího, aby svá, dle mého mínění naprosto přehnaná, tvrzení o „ruské agresi“ ve svých textech vždy dokládal důvěryhodnými odkazy. Čtenář je jinak zahlcován apokalyptickými scénáři včetně toho o hrozící ruské hegemonii v Evropě, aniž by měl vždy k dispozici důvěryhodná tvrzení.

Devalvace, tedy když chudí pomáhají bohatým…

2. 2. 2015 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 8 minut

Když jsem se před rokem v Lidovkách tázal guvernéra ČNB, co dobrého přinese znehodnocení koruny ekonomicky průměrným členům společnosti, třeba gymnasiálnímu profesorovi češtiny na penzi, odpověděl pan Singer, že se dočkají i tyto skupiny. Po více než roce je však bilance této „pomoci“ tristní.

Zkušenost z ČR

1. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Před asi měsícem jsem zde hledal práci pro kamaráda z Ukrajiny, napsal na Facebooku Filip Remunda. Díky všem za nabídnutou i realizovanou pomoc. Ivan nakonec stálejší práci sehnal, u dobrého člověka, myl ručně auta na benzínce. Venku. Na mraze. Ten hodný pán mu nakonec zaplatil 4.500 korun za 19 dní práce á 11 hodin. ‪#‎svoloč‬ Ivan nechce, abych mu šel pomoct vyjednat lepší gáži, bojí se, že by hodný pán mohl poslat zlé pány na jeho mámu. Ivan to u nás balí a vrací se do válkou zmítané Ukrajiny. Bude vzpomínat na hodnoty západní civilizace...

"Dnešní doba je zřejmě nejnebezpečnější, jakou jsme kdy zažili"

1. 2. 2015

čas čtení 12 minut

Při manévrování kolem úsilí Řecka zmírnit podmínky splácení jeho dluhů přicházejí tento víkend smíšené signály, argumentoval v neděli v poledne pořad World this Weekend společnosti BBC.Premiér Alexis Tsipras zdůraznil, že Syriza sice vyhrála volby na základě příslibu ukončit program škrtů, ale, dodal, že to "v žádném případě neznamená, že nesplníme své povinnosti". Zároveň však v neděli jednal řecký ministr financí se svým francouzským protějškem ve snaze najít spojence. Když se demokracie dostane do konfliktu s politikou škrtů, kdo zvítězí? To je výzva, která vznikla v důsledku rozhodného volebního vítězství strany Syriza o minulém víkendu, a to vítězství nemusí být poslední.

Stephen Fry: "Bůh je zlovolný, nevypočitatelný, monstrózní maniak"

1. 2. 2015

čas čtení 1 minuta



Známý britský komik, herec a spisovatel Stephen Fry ostře zaútočil v pořadu irské televize na Boha, když byl v rozhovoru dotázán, co by řekl Všemohoucímu u nebeských bran. Rozhovor se bude vysílat v neděli večer, ukázku z něho na YouTube však už zhlédly přibližně tři miliony osob.

Stephen Fry odsoudil Boha jako "naprosto zlovolného, nevypočitatelného a monstrózního", pokud tedy existuje.

Ve svém případném rozhovoru s Bohem řekl Fry, že by se ho zeptal: "Jak si dovoluješ stvořit svět, v němž je tolik utrpení, které není naše vina? To není v pořádku. Je to naprosto, naprosto zlovolné. Proč bych měl respektovat náladového, zlého, stupidního Boha, který stvořil svét, v němž je tolik nespravedlnosti a bolesti? Rakovina kostí u dětí? Co to má znamenat?"

"Ano, svět je velmi krásný, ale také je v nich hmyz, jejichž celým životním cyklem je zakuklit se v očích dětí a oslepit je. Živí se těma očima. Proč? Proč jsi nám tohle udělal? Mohl jsi klidně stvořit svět, v němž tohle neexistovalo. To prostě není přijatelné."

"Je naprosto zjevné, že Bůh je monstrum. Je naprosto monstrózní a nezaslouží si žádný respekt. Jakmile ho vyhostíte ze života, život začne být jednodušší, čistší, něčím, co stojí za to žít."

Podrobnosti v angličtině ZDE

O divadle terorismu

1. 2. 2015

čas čtení 5 minut

Teroristé nemají skoro žádnou vojenskou moc, tak namísto toho vytvářejí divadlo. Jak by na to měly státy reagovat? Je znepokojující, jak se teroristům daří vybičovávat faktor strachu.

(Tento článek vyšel v Britských listech původně 1. 2. 2015. Vzhledem k tomu, jak je aktuální, ho vydáváme znovu.)

Teror je vojenská strategie, která se snaží změnit politickou situaci šířením strachu, nikoliv ničením. Téměř vždy je to strategie, kterou používají velmi slabé strany, které nemají možnost své nepřátele podstatnějším způsobem poškodit. Samozřejmě každá vojenská akce šíří strach. Avšak v konvenční válce je strach jen vedlejším důsledkem hmotných ztrát a obyčejně je úměrný velikosti těchto ztrát. Při terorismu je strach jediným faktorem a existuje šokující disproporce mezi skutečnou silou teroristů a strachem, který dokáží vyvolat, píše Yuval Noah Harari.

Jak to vypadalo v Československu před čtvrt stoletím

1. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Chcete vidět, jak to vypadalo v Československu přesně čtvrt stoletím? Na jaře 1989 odvysílala televize BBC v pořadu Panorama tento pěkný dokument o situaci před změnou režimu.

Alexander Dugin: Vybudujeme impérium na Západě

1. 2. 2015

čas čtení 7 minut

"Nejhorší a nejničivější sen Evropy nyní bolestně umírá, a tím snem je osvícenství."

Alexander Dugin požaduje včlenění Rakouska do "Euroasijské říše", které by vládlo Rusko

Ruský nacionalistický ideolog Alexander Dugin, který má blízko k Vladimíru Putinovi, hovořil o své vizi Rusy vedeného "Euroasijského impéria", jehož součástí by bylo Rakousko, Maďarsko, Rumunsko, Srbsko i Slovensko.

Dugin, který požaduje, aby Rusko plně anektovalo Ukrajinu, poskytl rozhovor ultrapravicovému serveru alfahir.hu. Zde je jeho shrnutí:

Evropa na pokraji kolapsu režimu

30. 1. 2015

čas čtení 18 minut

Evropa zvítězila ve studené válce.

Před čtvrtstoletím, nedlouho po pádu Berlínské zdi, zkolaboval Sovětský svaz, Spojené státy promarnily svou mírovou dividendu ve snaze udržet globální dominanci - a Evropa tiše začala více prosperovat, více se integrovala a stala se silnějším hráčem v mezinárodních záležitostech, napsal John Feffer.

"Kontrolujte, co slyšíte, pochybujte o tom, co vidíte..."

30. 1. 2015 / Craig Proctor

čas čtení 9 minut

Probíhá propagandistická válka. To by nikoho nemělo překvapovat, protože propaganda je společným rysem válek už po značnou dobu. Během druhé světové války toto temné umění používal Goebbels, nacistický ministr propagandy v Třetí říši v letech 1933-1945. Avšak bylo by naivní si myslet, že nacisté hráli tuto hru sami. Americká kampaň, která zobrazovala J.V. Stalina jako "Starého dobrého strýčka Joea", tak amerického, jako je americký apple pie, je toho důkazem.

An English version of this article is HERE

Německo přijalo 75 000 syrských uprchlíků

30. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

"V Německu jsme nalezli respekt. Nejsem terorista, jsem Syřan."

Radikálním kontrastem k poměrům v České republice je slušnost Německa, které souhlasilo, že v rámci programu OSN přijme 20 000 syrských uprchlíků. V Německu už bylo přijato dalších 55 000 uprchlíků ze Sýrie, kteří přijeli sami.

Britský deník Times sledoval dva bratry z Aleppa, Fadiho Salema a jeho mladšího bratra Ferase. Nejenže jim Německo poskytne stovky hodin němčiny zadarmo, ale také orientační kurs o tom, jak žít v Německu, a vyučování o politice, ekonomice, historii, školství a náboženských tradicích v Německu.

Německá nezaměstnanost je druhá nejnižší v EU a Angela Merkelová často hovoří o tom, že Německo potřebuje přistěhovalce pro svou ekonomiku.

"Jakmile jsem přijel do Německa, přijali mě naprosto přátelsky," říká Salem, 38, bývalý učitel arabštiny s vysokoškolským vzděláním. "V Německu nacházíme respekt, nacházíme tu práci, nacházíme tu dobrý život pro budoucnost. Nejsem zločinec, nejsem terorista, jsem Syřan."

Podrobnosti v angličtině ZDE (placený přístup)

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2014

10. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 106 410.70 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v řijnu 2014 částkou 1137,43 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2014 272 741,85 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
36043