Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina evakuuje děti z okolí Kupjanska

27. 10. 2023

čas čtení 10 minut


- Ukrajina uvedla, že plánuje evakuovat stovky dětí z obcí poblíž severovýchodního města Kupjansk, protože Rusko v oblasti zesiluje útoky


Kyjevské síly znovu dobyly Kupjansk a okolní oblasti Charkovské oblasti v září 2022, ale Moskva od té doby postupuje v této oblasti na západ ve snaze posunout frontovou linii na západ před zimou.

"Charkovská oblastní vojenská správa plánuje vyhlásit nucenou evakuaci dětí z deseti osad v Charkovské oblasti," uvedlo kyjevské ministerstvo pro reintegraci.

Podle něj bude evakuováno 275 dětí z deseti lokalit v Kupjansku a jeho okolí, které leží necelých pět kilometrů od frontové linie, informuje agentura AFP.

Ukrajinské úřady již v srpnu oznámily příkaz k evakuaci některých osad v okolí Kupjanska, ale boje tam od té doby zesílily.

 
- USA oznámily další bezpečnostní pomoc a financování Ukrajiny


Spojené státy oznámily dodatečnou bezpečnostní pomoc pro Ukrajinu v souvislosti s ruskou invazí v hodnotě 150 milionů dolarů, uvedli americký ministr zahraničí Antony Blinken a Pentagon.

Nejnovější americká pomoc zahrnuje dodatečnou munici pro národní pokročilé raketové systémy země-vzduch, protiletadlové rakety Stinger a dodatečnou munici pro vysoce mobilní dělostřelecké raketové systémy, uvedl Pentagon v prohlášení.

Pomoc rovněž zahrnovala protipancéřové systémy Javelin, více než dva miliony nábojů do ručních zbraní a vybavení pro chladné počasí, uvádí agentura Reuters.

Někteří republikáni se v posledních měsících stavěli stále nepřátelštěji k pokračujícím žádostem Bílého domu o financování Ukrajiny.

- Rusko oficiálněobvinilo zadrženého rusko-americkou novinářku


Rusko  obvinilo zadrženou americko-ruskou novinářku z toho, že se neregistrovala jako "zahraniční agent", informuje agentura AFP.

Alsu Kurmaševová, redaktorka tatarsko-baškirské redakce Rádia Svobodná Evropa-Rádia Svoboda (RFE-RL), je po březnovém zadržení reportéra listu Wall Street Journal Evana Gershkoviche, který byl obviněn ze špionáže, druhým americkým novinářem, který byl letos v Rusku zadržen.

Podle skupin na ochranu práv je zatčení Kurmaševové prvním případem, kdy ruské úřady vznesly proti novináři obvinění z trestného činu tohoto druhu.

RFE/RL ve svém prohlášení uvedla, že ruský Vyšetřovací výbor oficiálně obvinil Kurmaševovou ve čtvrtek poté, co byla minulý týden zatčena v centru Kazaně.

Za obvinění hrozí až pět let vězení. Kurmaševová je nyní držena ve vyšetřovací vazbě nejméně do 5. prosince.

Kurmaševové, která žije v Praze s manželem a dvěma dětmi, byl během červnové cesty do Ruska zabaven ruský i americký pas.

Úřady původně uvedly, že jim neoznámila své americké občanství, a uložily jí pokutu. Minulý týden byla zatčena na základě nových obvinění, zatímco čekala na vrácení pasů.

Podle ruského trestního zákoníku se každý ruský občan, který se podílí na tzv. cíleném shromažďování informací, jež by mohly poškodit ruskou národní bezpečnost, musí zaregistrovat jako "zahraniční agent".

Kritici tvrdí, že zákon je tak široký, že ve skutečnosti dává ruským orgánům činným v trestním řízení pravomoc zatýkat novináře podle libosti. RFE/RL vyzvala k jejímu okamžitému propuštění.

Gulnoza Saidová, koordinátorka programu Výboru na ochranu novinářů pro Evropu a Střední Asii,  uvedla:

Výbor na ochranu novinářů  je hluboce znepokojen zadržením rusko-americké novinářky Alsu Kurmaševové na základě falešných obvinění z trestného činu a vyzývá ruské orgány, aby ji okamžitě propustily a stáhly všechna obvinění proti ní.

Žurnalistika není zločin a zadržení Kurmašovové je dalším důkazem, že Rusko je odhodláno potlačit nezávislé zpravodajství.

- Rusko kritizuje Kyjevem podporované mírové rozhovory na Maltě

Rusko kritizovalo Ukrajinou podporované mírové rozhovory, které se mají konat tento víkend na Maltě, a varovalo, že jakákoli jednání bez jeho účasti by byla kontraproduktivní, informuje agentura AFP.

Rozhovory, od nichž si ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj slibuje podporu pro svůj vlastní mírový plán, se konají po podobných setkáních v Džiddě a Kodani na začátku tohoto roku.

"Taková setkání samozřejmě nemají absolutně žádnou perspektivu, jsou prostě kontraproduktivní," řekla novinářům mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Dodala, že nadcházející setkání nemá "nic společného s hledáním mírového řešení", a kritizovala Maltu za pořádání akce, kterou označila za "zjevně protiruskou".

Zelenskyj prosazuje svůj vlastní desetibodový mírový plán, který požaduje, aby Rusko stáhlo všechny své jednotky z mezinárodně uznaných hranic Ukrajiny, včetně území kontrolovaných Ruskem.

Rusko - které si loni v září nárokovalo anexi čtyř ukrajinských regionů Luhanska, Doněcka, Chersonu a Záporoží  odmítá jakékoli urovnání, které by zahrnovalo vzdání se území.

- Dokumenty s důkazy o ruských válečných zločinech na Ukrajině byly předloženy německým federálním prokurátorům na začátku kampaně za využití principu univerzální jurisdikce k postavení válečných zločinců před soud.

Ve čtvrtek ráno je předložila Clooneyho nadace pro spravedlnost (CFJ), která zastupuje 16 pozůstalých a rodiny obětí ve třech samostatných případech válečných zločinů: nevybíravého raketového útoku na pobřežní letovisko u Oděsy, při němž zahynulo 22 lidí; popravy čtyř mužů na okupovaném území v Charkovské oblasti na jaře a v létě loňského roku; a série poprav a aktů mučení a sexuálního násilí spáchaných u Kyjeva v březnu 2022.

První případy se dostaly do Berlína, protože německý soudní systém stojí v čele stíhání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti podle zásady univerzální jurisdikce, podle níž jsou některá zneužití považována za tak závažná, že povinnost vyšetřovat a stíhat přesahuje území, na němž byly zločiny spáchány.

- Dánsko daruje Ukrajině vojenské vybavení v hodnotě 3,7 miliardy dánských korun, uvedlo dánské ministerstvo obrany.


Dánsko a Nizozemsko byly první dvě země, které se zavázaly darovat Ukrajině stíhačky F-16.

- Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov uvedl, že  vedl "produktivní" rozhovory s francouzským ministrem ozbrojených sil Sébastienem Lecornuem, přičemž mezi diskutovanými tématy bylo i dělostřelectvo a systémy protivzdušné obrany.



- Ruští zákonodárci ve čtvrtek v prvním čtení podpořili rekordní zvýšení vojenských výdajů na financování invaze Moskvy na Ukrajinu.

Podle agentury AFP budou výdaje na obranu v roce 2024 tvořit téměř třetinu všech státních výdajů, a to o 68 % na 10,8 bilionu rublů (115 miliard dolarů).

S více než 6 % HDP země dosáhnou vojenské výdaje nejvyššího podílu na ekonomice od rozpadu Sovětského svazu.

Ministr financí Anton Siluanov před hlasováním řekl zákonodárcům, že navrhovaný rozpočet je "zaměřen na hlavní úkol dneška - zajištění našeho vítězství".

Někteří zákonodárci při schvalování navýšení rozpočtu opakovali hesla ze sovětské druhé světové války, přičemž zákonodárce Leonid Sluckij, který vede zahraniční výbor Dumy, citoval válečné poselství ze čtyřicátých let minulého století "Vše pro frontu, vše pro vítězství".

Kreml již dříve uvedl, že takto výrazné zvýšení výdajů je vzhledem k západní podpoře Kyjeva nezbytné. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov již dříve hovořil o "hybridní válce", která je podle Kremlu vedena proti Rusku.

Zákonodárci hlasovali pro přijetí rozpočtu v poměru 320:80. Rozpočet projde ještě dvěma čteními v dolní komoře ruského parlamentu, poté bude předložen ke schválení horní komoře a následně k podpisu Putinovi.

Rozpočet zahrnuje také prostředky na "integraci nových regionů" - což je odkaz na finanční podporu čtyř ukrajinských regionů, které Ruská federace loni prohlásila za anektované.

- Rusko "masivně" verbuje kubánské žoldáky pro boj na Ukrajině, citoval deník Kyiv Independent
Národní centrum odporu.Ti se údajně účastní bojů v okolí Bachmutu a Kupjanska.

V září kubánská vláda uvedla, že mladí Kubánci se v posledních měsících přihlásili do armády Kremlu jako žoldnéři a oběti údajného obchodu s lidmi.

V prvních zprávách kubánské úřady uvedly, že pracují na "neutralizaci a rozbití" této sítě, která podle nich působila jak na kubánském území, tak v Rusku.

Kuba popírá jakoukoli účast ve válce na Ukrajině a její úřady tvrdí, že těm, kteří bojují za úplatu jako žoldáci nebo jsou zapojeni do obchodování s lidmi, hrozí dlouhé tresty odnětí svobody nebo dokonce trest smrti.

-  Rusko ve čtvrtek vyslalo stíhací letoun MIG-31, aby doprovodil norské hlídkové letadlo Poseidon nad Barentsovým mořem, citovala státní tisková agentura RIA ruské ministerstvo obrany.

Podle agentury Reuters nedošlo ze strany norského hlídkového letadla k žádnému narušení vzdušné hranice, uvedlo ministerstvo.

Jednalo se o poslední z řady nedávných incidentů, při nichž Rusko vyslalo stíhací letouny, aby zachytily americké, norské nebo britské vojenské letouny, které se podle něj přiblížily ke vstupu do ruského vzdušného prostoru.

Incidenty přicházejí v době vysokého napětí mezi Ruskem a NATO, které vyzbrojuje Ukrajinu na obranu proti ruské invazi.

- Ruské ministerstvo obrany provádí nábor zajatců pro boj na Ukrajině, který zřejmě převzalo od žoldnéřské skupiny Wagner, která tuto praxi zavedla jako první v loňském roce, píše zpravodajský server BBC News.

    Takové armádní jednotky jsou obecně známé jako Storm-Z, přičemž písmeno Z je jedním ze symbolů takzvané "speciální vojenské operace" Vladimira Putina proti Ukrajině. Je to také první písmeno ruského slova "zek" neboli "vězeň".

    Název Bouře-Z je neoficiální a může se vztahovat na celou řadu jednotek ruské armády působících v různých částech Ukrajiny.

    Podobně jako s Wagnerovými zajateckými jednotkami se s oddíly Storm-Z údajně často zachází jako s postradatelnou silou vrženou do boje - bez většího ohledu na živé bytosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2762

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2023