Britská rozvědka: Rusko plánuje v roce 2024 zvýšit výdaje na zbrojení o 68 %

30. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
Ruská vláda přesměrovává více zdrojů do armády a zároveň snižuje financování zdravotnictví a školství a zvyšuje finanční tlak na ruské podniky, píše Maria Tril.

Rusko plánuje v roce 2024 výrazně zvýšit výdaje na obranu ve srovnání s rokem 2023, uvedlo britské ministerstvo obrany.

Podle britských zpravodajských informací navrhovaný rozpočet Ruska na rok 2024 přiděluje na obranné účely přibližně o 68 % více finančních prostředků než letošní rozpočet. Výdaje na obranu pro rok 2024 tak činí přibližně 6 % HDP.

Mezitím "výdaje na vzdělávání a zdravotnictví budou zmrazeny v alokaci na rok 2023, což se rovná reálnému snížení výdajů v důsledku inflace," dodává zpráva.

Zvýšené vojenské výdaje jsou částečně způsobeny rostoucím počtem obětí na Ukrajině. "Více než polovina těchto vojáků je zraněných natolik vážně, že vyžadují dlouhodobější lékařskou péči, přišla o končetiny, přičemž každý pátý vyžaduje amputaci horní končetiny," uvedl podle britské zpravodajské služby 17. října 2023 náměstek ministra práce Alexej Vovčenko.

"Trvale zvýšené vojenské výdaje s vysokou pravděpodobností přispějí k inflačním tlakům v Rusku.

Pokračující zvyšování vojenských výdajů by donutilo ruskou vládu činit obtížná rozhodnutí o tom, jak válku financovat, což by pravděpodobně zvýšilo finanční tlak na ruské podniky.

Jakékoli podstatné budoucí snížení vojenských výdajů by však pravděpodobně odstranilo stále důležitější hnací sílu ruské ekonomické aktivity tváří v tvář sankcím."

Agentura Bloomberg nedávno také uvedla, že Rusko plánuje "masivní zvýšení výdajů na obranu v příštím roce, protože invaze prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu pokračuje v přetváření jeho ekonomiky a změně priorit financování".

Podle agentury Bloomberg by výdaje na obranu 10,8 bilionu rublů (112 miliard dolarů) z 6,4 bilionu rublů v roce 2023. Předpokládaný obranný rozpočet by byl trojnásobkem 3,6 bilionu rublů přidělených v roce 2021, což byl poslední rok před tím, než Putin zahájil invazi na Ukrajinu.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2104

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2023