Putin je výsledkem, nikoliv příčinou ruské civilizační krize

27. 10. 2023

čas čtení 1 minuta
Mnozí rádi věří, že Vladimir Putin je příčinou ruských problémů a že až odejde ze scény, situace v zemi se víceméně automaticky uzdraví. Vůdce Kremlu jistě zhoršil problémy Ruska, ale je špatné na něj pohlížet jako jejich výhradní příčinu, říká Vladimir Pastuchov.

Ruská civilizace byla již v hluboké krizi na počátku 20. století. Revoluce, která z toho vzešla, byla mnohými vnímána jako "civilizační řešení". Ale ve skutečnosti tato tranzice pouze oddálila řešení civilizačních problémů Ruska.

Vzhledem k tomu, že základní příčiny nebyly nikdy odstraněny, ruské civilizační problémy nadále akcelerovaly i poté, co byl SSSR "přeformátován" na Rusko. Krize ruské civilizace tedy začala dávno před Putinem - a ani poté, co odejde z historické scény, to neskončí a může dokonce zesílit.

Určitě je namístě argument, že Putinovi nejde o překonání krize. A bude historicky posuzován ne proto, že upevnil svou moc, ale proto, že využil prakticky neomezené moci, která padla do jeho rukou, aby z toho měl prospěch, ale ne aby vyřešil ruskou civilizační krizi a pomohl ruskému lidu.

Celý článek v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2701

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2023