Myanmarská junta chráněná Ruskem a Čínou se stala brutálnější

4. 1. 2023

čas čtení 2 minuty
Když Myanmar v červenci poprvé po třech desetiletích vykonal trest smrti popravou čtyř aktivistů, Čína a Rusko mlčely, zatímco USA a jejich spojenci juntu odsoudili. Nyní je režim na pokraji opakování téhož.

Sedm vysokoškoláků bylo v listopadu odsouzeno k smrti tajným vojenským soudem za údajnou účast na zastřelení vojenského důstojníka ve výslužbě - a jejich trest může být vykonán kdykoli.

Jsou mezi více než 130 lidmi odsouzenými k trestu smrti od loňského převratu, kdy junta převzala kontrolu a sesadila bývalou vůdkyni Aun Schan Su Ťij, jejíž trest byl nyní prodloužen na 33 let.

Armáda používá stále brutálnější taktiku, aby si podmanila své nepřátele – i když v zahraničí dále upevňuje postavení vyděděnce. Ojedinělá rezoluce Rady bezpečnosti OSN na konci roku vyzývala k ukončení násilí a propuštění všech politických vězňů.

Ale vzhledem k tomu, že se Čína, Rusko a Indie zdržely hlasování, je nepravděpodobné, že by to mělo velký účinek, když junta vidí režimy od Íránu po Severní Koreu, jak vzdorují mezinárodním sankcím a testují vůli světových mocností.

"S Indií na vaší straně, s Čínou, která není vaším nepřítelem – trochu naštvaná tím, co se stalo, ale zjevně se nesnaží řídit Myanmar – s Ruskem jako silným podporovatelem, svět vypadá jako dostatečně pohodlné místo," řekl Richard Horsey, myanmarský poradce Mezinárodní krizové skupiny.

Západní sankce zaměřené na vůdce puče a související podnikatelské subjekty, stejně jako exodus investorů, poškodily finance junty. Ale zatímco řídí ekonomiku v nepořádku, ponechává si kontrolu nad rozsáhlými ekonomickými zájmy, včetně lukrativního vývozu zemního plynu.

Myanmarské opoziční ozbrojené skupiny mezitím zůstávají rozdělené a po celé zemi bojují různé frakce. Mezinárodní podpora byla prchavá, západní pomoc směřovala na Ukrajinu a diplomatické úsilí bylo neúčinné.

Generálmajor Zaw Min Tun, hlavní mluvčí myanmarské vládnoucí Rady státní správy, na žádosti o vyjádření nereagoval.

"Junta přikládá malou hodnotu mezinárodnímu konsenzu nebo vnějšímu tlaku," řekl Hunter Marston, vědecký pracovník na La Trobe University v Melbourne, který sleduje vývoj v jihovýchodní Asii od roku 2007. "Samozřejmě, pokud žádná země nepošle vojáky, aby to zastavila."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4414

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2023