Německo: Lambrechtová ve volném pádu – nepopulárnější než všichni ministři obrany před ní

6. 1. 2023

čas čtení 4 minuty
Ministryně obrany se propadla na historicky rekordně nízkou popularitu. Ale ani politici, s nimiž jsou občané nejvíce spokojeni, nemohou za sebou shromáždit většinu. Obyvatelstvo znepokojují stále více zejména dvě otázky, upozorňuje Claus Christian Malzahn.

Pro ministryni obrany Christine Lambrechtovou (SPD) začíná nový rok třeskem. Pokud jde o spokojenost politiků, rapidně klesá. To je výsledek německého trendu, který agentura Infratest Dimap zjišťovala na zakázku ARD-"Tagesthemen" a WELTu.

S výkonem političky je spokojeno pouze 13 % respondentů, což je o osm bodů méně než v předchozím měsíci.

Na druhou stranu, 70 % je s Lambrechtovou spokojeno méně nebo vůbec. To je nejnižší úroveň podpory ministra obrany, jaká kdy byla v Německu naměřena. Průzkum probíhal od 2. do 4. ledna, takže neúspěšné silvestrovské video Lambrechtové bylo významné. (Politička ve videonahrávce v podstatě pouze sdělila, že se v roce 2022 "potkala se zajímavými lidmi" - pozn. KD.)

Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková a vicekancléř Robert Habeck jsou opět na vrcholu seznamu. Oba Zelení se mírně zlepšili na 49 a 44 %. Kancléř Olaf Scholz (SPD) si polepšil o čtyři body na 40 %. Ministr financí Christian Lindner (FDP) má podporu 32 % před opozičním lídrem Friedrichem Merzem (CDU), který s 29 % mírně ztrácí politickou podporu.

I tak se popularita spolkové vlády mírně zlepšila: 32 % je "spokojeno", což je nárůst o čtyři body. Ale 64 % je "méně spokojeno" nebo "vůbec nespokojeno".

Celkově spokojenost se spolkovými politiky upevňuje v lednu obrázek, který nemohl být přehlédnut v loňském roce: Ani jeden politik stále nedosahuje oblíbenosti nad hranicí 50 %.

Dokonce i u ministra hospodářství Habecka převažuje odmítnutí (47 ku 44), u kancléře je rozdíl ještě větší (57 ku 40). Válka a krize tedy nabírají na síle. Pro srovnání: Před deseti lety – ve spolkové vládě, které stále vládly Unie a FDP – tehdejší kancléřka Angela Merkelová (CDU) získala podporu 65 %, 34 % s ní bylo nespokojeno. Dokonce i opoziční politik jako Zelený Jürgen Trittin dosáhl v lednu 2013 podpory 45 %. Dnes je to špičková hodnota.

Energetická politika a přistěhovalectví znepokojují více lidí

Důvody těchto rozdílů jsou zřejmé, souvisejí se seznamem obav občanů. S 24 % respondenti stále považují za největší problém válku na Ukrajině, i když ve srovnání s červnem 2022 došlo k poklesu o 13 bodů.

Energetická politika a transformace energetiky se posunuly na druhé místo v oblasti témat s 19 %, což je nárůst o osm bodů za posledních šest měsíců. Strach z inflace zmiňuje 14 %, což je výrazný pokles o devět bodů oproti červnu 2022. Problémy v souvislosti s imigrací a útěkem uznává 13 % – nárůst o devět procentních bodů.

Jasná většina je pro podporu Ukrajiny německými zbraněmi; 41 % to považuje za adekvátní, 25 % nepovažuje vojenskou pomoc za dostatečnou. Stále existuje relativní většina v podpoře sankčních opatření: 35 % je považuje za nedostatečně dalekosáhlá, tj. stejně jako těch, kteří je považují za vhodná.

Stále však existují jasné rozdíly mezi Východem a Západem v otázkách týkajících se války na Ukrajině. Ve východním Německu převažuje počet těch, pro něž vojenská podpora Kyjiva a sankce proti Moskvě zacházejí příliš daleko.

Pohled do nového roku se vyznačuje skepticismem. Jen necelá třetina Němců očekává, že válka skončí v průběhu roku, zatímco 58 % v to nevěří. Nicméně 62 % Němců očekává, že rok 2023 bude pro ně osobně dobrým rokem, 23 % je ohledně budoucnosti pesimistických.

Ve srovnání s prosincem proběhl v otázce politických preferencí jen malý posun. Unie jasně vede s 29 %, Zelení jsou v lednu s 19 % těsně před SPD (18 %). FDP se může zlepšit o jeden bod na 6 %. To samozřejmě nevede k většině pro semaforovou koalici. AfD zůstává stabilní na 15 %, Die Linke na 5 %.

Téma, které má Spolkovou republiku a zbytek světa pevně pod kontrolou od jara 2020, téměř zmizelo z problémové agendy Němců: Koronavirus. Pouze 12 % považuje ochranná opatření za nedostatečně rozsáhlá, což je od srpna 2022 pokles o deset bodů. 57 % populace je považuje za vhodná. A 28 % si myslí, že i stávají rozvolněná opatření zachází příliš daleko, což je nárůst o šest bodů.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
4374

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2023