Brazílie: Příznivci Jaira Bolsonara vtrhli do brazilského prezidentského paláce a k Nejvyššímu soudu

8. 1. 2023

čas čtení 2 minuty
 

Extremisté se odmítli smířit s Lulovým vítězstvím v loňských prezidentských volbách

K tomu poznamenává Fabiano Golgo:

Brazílie prožívá 6. leden: Fanoušci Bolsonara vtrhli do Kongresu a Nejvyššího soudu a zničili je

Tisíce příznivců poraženého prezidenta Jaira Bolsonara vtrhly do brazilského Kongresu a Nejvyššího soudu. Zničili vše, co našli. Policie a armáda dělají jen velmi málo a předstírají, že proti radikálům bojují. Ministr spravedlnosti nového brazilského prezidenta Luly požádal, aby na obranu hlavního města přiletěly speciální národní síly z jiných částí Brazílie. 


Stovky tvrdých stoupenců bývalého brazilského prezidenta Jaira Bolsonara vtrhly do Kongresu, do prezidentského paláce a k nejvyššmu soudu v zemi při ohromujícím narušení bezpečnosti, které  je okamžitě přirovnáváno k invazi stoupenců Donalda Trumpa do amerického Kapitolu 6. ledna 2021.

Levicový veterán Luiz Inácio Lula da Silva složil minulou neděli přísahu jako nový brazilský prezident při oslavách, kterých se zúčastnily statisíce Brazilců.

 

Tisíce probolsonarovských extremistů se však odmítají smířit s Lulovým těsným vítězstvím v říjnových volbách, poslední týdny tráví tábořením před armádními základnami po celé zemi a vyzývají k vojenskému převratu.

V neděli jeden z pro-Bolsonarových davů pochodoval od armádního velitelství v Brasílii směrem k srdci brazilské politiky, náměstí Tří mocností, kde sídlí nejvyšší soud, prezidentský palác a kongres.

Bojovníci - mnozí z nich měli na sobě žlutozelenou brazilskou vlajku, která se stala symbolem Bolsonarova krajně pravicového hnutí - prorazili policejní linie a vtrhli na rampu vedoucí do budovy kongresu.

"Brasília má svůj den v Kapitolu," napsal na Twitteru politický komentátor Rodrigo Rangel.

Levicoví politici vyjadřovali šok a hněv, když horda postupovala vpřed. "Národní kongres napadli TERORISTÉ!" napsal na Twitteru senátor Randolfe Rodrigues.

Krátce poté další významný Lulův spojenec André Janones sdílel záběry, které ukazovaly desítky radikálů v areálu Palácio do Planalto, prezidentských kanceláří, kde se minulý týden konal inaugurační ceremoniál.

"Teroristé vtrhli do Planalto," napsal Janones na Twitteru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
3591

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2023