Festival ÍRÁN:CI 2023 promítne 23 filmů a přivítá hvězdné hosty

5. 1. 2023

čas čtení 6 minut
Foto: Plakát k filmu Bělostné louky

tisková zpráva

Jubilejní 10.  ročník filmového festivalu ÍRÁN:CI na začátku nového roku 2023 uvede 23 celovečerních, krátkých a dokumentárních filmů. Exkluzivní kolekce děl íránských tvůrců, kteří jsou ve vězení nebo v exilu, a výběr nejlepších filmů zakázaných v Íránu v posledních 30 letech bude k vidění v Praze od 11. do 15. ledna a v Brně od 17. do 19. ledna. Projekce se uskuteční v pražských kinech Lucerna, Světozor, Bio Oko a následně v brněnském Kině Art. Festival ÍRÁN:CI je nejen jedinečnou přehlídkou výtečné íránské kinematografie, ale také mimořádnou příležitostí pro setkání s pozoruhodnými hosty.

Festivaloví hosté

 

K nejvýraznějším osobnostem z festivalového guest listu patří herečka Soosan Taslimi. Oceňovaná hvězda íránského filmu byla v 80. letech nucena Írán opustit. Soosan Taslimi společně s dalším čestným hostem Annou Šabatovou, bývalou ombudsmankou a celoživotní ochránkyní lidských práv, v průběhu festivalu zasadí v Praze strom. Stane se tak u příležitosti 10. ročníku filmového festivalu ÍRÁN:CI a na oslavu revolučních povstání v Íránu.

Svůj film Zkusím si vzpomenout na festivalu osobně uvede režisér a herec Pegah Ahangarani, který se již řadu let věnuje politice a je také mezinárodně uznávaným dokumentaristou. Dalším velkým jménem je producent Kaveh Farnam, držitel Zlatého medvěda z Berlinale a mnoha dalších cen. Kaveh Farnam mimo jiné produkoval několik filmů proslulého režiséra Mohammada Rasoulofa; dva z nich budou uvedeny v rámci letošního festivalu ÍRÁN:CI. Pozvání na festival přijali také Nima Sarvestani, jedna z nejvýznamnějších íránských dokumentaristek zaměřující se na politiku a lidská práva, a legenda íránské kinematografie věnované dětem, režisér Mohammad-Ali Talebi. Fundovaný vhled do íránské politiky bude prezentovat známý kurdský politický a sociální teoretik Abbas Vali.

Programové tipy

Zahajovacím filmem festivalu ÍRÁN:CI 2023 je snímek Medvědi tu nejsou – nejnovější počin režiséra Džafara Panahího, který je klíčovou postavou soudobé íránské kinematografie a v současné době je ve vězení. Film Medvědi tu nejsou popisuje zápas věhlasného režiséra, který se pokusí provést neproveditelné – natočit svůj nový film, přestože má filmovou tvorbu zakázanou. Natáčelo se tajně v Íránu a snímek měl premiéru v hlavní soutěži na MFF v Benátkách. Jeho uvedení na festivalu ÍRÁN:CI 2023 bude exkluzivní projekcí ve spolupráci s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary.

Persepolis (režie: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud), jeden z nejoblíbenějších filmů o Íránu a osudech jeho občanů v průběhu tří desetiletí, je vtipný, melancholický, pečlivě propracovaný a procítěný milostný dopis zemi, která zažila mnohem lepší časy. Hlavní hrdinkou je temperamentní a vzpurná dívka, která vyrůstá v pokrokové a vzdělané rodině uprostřed íránské revoluce v 70. letech. Je svědkem všech temných a zlověstných změn, jimiž prochází její země, rodina i její vlastní život poté, co nový režim ukáže světu a občanům Íránu svou pravou tvář.

Bělostné louky (režie: Mohammad Rasoulof) jsou mistrovským dílem íránské kinematografie, které zve diváka na uhrančivou cestu do temné říše íránské politiky. Film čerpá z první ruky z drsné reality a z výzev, kterým čelí současní íránští umělci, a je odvážnou, hluboce atmosférickou a úchvatnou alegorií netolerance a brutality. Tichý, uzavřený veslař brázdí stále slanější vody kolem roztroušených ostrovů a sbírá slzy místních obyvatel. Na ostrovy dopadla kletba mořské soli a obloha tvrdošíjně odmítá vydat déšť, který by ji smyl. Každý ostrov se s tím vyrovnává po svém; všechny stejně marně. Teprve když se k veslaři na jeho tajemné cestě připojí malý chlapec, který hledá otce, začnou léta ustavičných cest na ostrovy nabývat jiný význam jak pro veslaře, tak pro ostrovy, které navštěvuje.

Sbohem (režie: Mohammad Rasoulof) je děsivým portrétem společnosti, kterou neustálou kontrolou a výhrůžkami drtí náboženský režim. Tajně natočené strhující a znepokojivé dílo se odehrává v Teheránu. Zachycuje atmosféru strachu a podezření a současně předkládá hluboce soucitný portrét ženy v krizové situaci. Těhotná obhájkyně lidských práv vyloučená z advokátní komory, jejíž manžel je v exilu kvůli svým ostře kritickým novinářským textům, naráží ve svém osobním i profesním životě na všemožné překážky a hrozby ze strany íránských úřadů.

Ženy bez mužů (režie: Shirin Neshat) – mimořádný, vizuálně skvostný režijní debut jedné z předních postav soudobého íránského filmu, který pojednává o ztracené generaci íránské politiky a kultury. Na bouřlivém pozadí státního převratu v Íránu v roce 1953, za kterým stála americká CIA, se v nádherném sadu spojí osudy čtyř žen hledajících nezávislost, útěchu a lidskou společnost. Mají za sebou naprosto odlišnou minulost, ale jejich životní příběhy se propojí, aby dokázaly čelit společnosti ovládané muži. Odehraje se tak důrazný, tajemný a nepokrytě feministický příběh lásky a naděje v době národního zoufalství.

 


O FESTIVALU

Festival ÍRÁN:CI byl založen v Praze v roce 2012 se záměrem každoročně představit českým divákům to nejlepší z íránské kinematografie. Tento projekt se dále rozrůstal a postupně se stal platformou pro další formy íránského umění, jako je například hudba, divadlo, výtvarné umění a grafický design. Konání posledních ročníků výrazně ovlivnila omezení související s pandemií covidu-19.

KONTAKTY


Oficiální stránky festivalu: www.iranci.cz/

www.facebook.com/IranciFilmFestival/

www.instagram.com/iran.ci/


0
Vytisknout
4486

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2023