Rusko v reakci na ukrajinský útok stěhuje strategické bombardéry do Asie

6. 1. 2023

čas čtení 5 minut
Ruské letecké a kosmické síly (VKS) údajně přesunuly své dálkové bombardéry Tu-95 s jadernou výzbrojí na bezpečné místo na Dálném východě několik dní poté, co Ukrajina zahájila druhý úder na ruskou leteckou základnu Engels, píše Sakshi Tiwari.

Ukrajinské vládní zdroje tvrdí, že nejméně šest letounů Tupolev Tu-95 „Bear“ z dálkového letectva ruských vzdušně-kosmických sil (VKS) bylo po třech náletech dronů v prosinci přemístěno z letecké základny Engels-2 na leteckou základnu Ukrajinka-Seryševo.

Zatímco Engels-2 se nachází 600 kilometrů na východ od území kontrolovaného Ukrajinou, Ukrajinka-Seryševo je od Ukrajiny vzdálená přes 6 000 kilometrů.

Na základně v Amurské oblasti v Rusku, kam byly bombardéry přesunuty, sídlí 326. divize těžkých bombardérů a 182. letecký pluk těžkých bombardérů, které také mají ve výzbroji letouny Tu-95.

26. prosince Rusko oznámilo, že odvrátilo další útok dronů na leteckou základnu Engels-2 sestřelením nepřátelského dronu. Nicméně tři vojáci na místě byli zabiti troskami masivního dronu.

Satelitní snímky získané The War Zone po incidentu odhalily, že žádný z bombardérů T-95 nebo T-160 nebyl při údajném ukrajinském úderu poškozen. Fotografie však také ukázaly snížení aktivity letadel kvůli opakovaným útokům dronů a kvůli sněhu.

Je vhodné poznamenat, že i když při nedávném úderu nebyl poškozen žádný bombardér, VKS ztratila nejméně jeden bombardér Tu-95 při prvním bezpilotním útoku na leteckou základnu Engels-2 5. prosince, který zastihl Rusy nepřipravené.

Satelitní snímky získané deníkem EurAsian Times po útocích na dvě ruské letecké základny z 5. prosince odhalily, že nejméně jeden strategický bombardér Ruských vzdušn2/kosmických sil Tu-95 začal hořet a utrpěl vážné poškození.

Bombardéry T-95 a Tu-160 jsou hlavními pilíři ruských strategických bombardovacích sil. Jednalo se o první bombardér Tu-95, který VKS ztratila v boji. I když letadlo nebylo úplně zničeno, pravděpodobně bylo přesunuto do opravárenských hangárů.

I když bombardéry nemusely být přemístěny okamžitě po prvním útoku, údajné opakované pokusy Ukrajiny zaútočit na strategicky důležité letecké základny mohly rozhodnutí ovlivnit. Ozbrojené síly Ukrajiny (AFU) se nepřihlásily k útokům ani nevyvrátily odpovědnost za tyto dálkové útoky na ruské základny.

Ruské vnitrozemí není bezpečným přístavem pro bombardéry

Je ironií, že VKS musely přesunout své bombardéry na jiné místo jen něco málo přes měsíc poté, co je zmobilizovaly na letecké základně Engels, což vyvolalo obavy z rozsáhlého náletu na Ukrajinu.

Satelitní snímky pořízené 28. listopadu a zveřejněné na začátku prosince ukázaly na letištní ploše kolem 20 raketonosných letadel, včetně strategických bombardérů Tu-160 a Tu-95.

Tou dobou již Rusko používalo bombardéry k odpalování konvenčních střel dlouhého doletu, aniž by přitom vstoupilo do ukrajinského vzdušného prostoru.

V té době nezávislý vojenský analytik Arda Mevlutoglu řekl listu Der Spiegel: "Pozemní personál je velmi aktivní, palivové tankery parkují vedle bombardérů dlouhého doletu, jsou vidět četné velké krabice s municí, vozidla a materiál na opravy. Zvýšená aktivita podněcovala obavy z hrozícího útoku."

To, co se stalo potom, však změnilo trajektorii války. Ráno 5. prosince zaútočily upravené bojové UAV ze sovětské éry vyzbrojené výbušninami na leteckou základnu Engels v Saratovské oblasti a leteckou základnu Djagilevo v Rjazaňské oblasti.

Obě tyto základny se nacházejí hluboko uvnitř ruského území a jsou blíže Moskvě než ukrajinským hranicím.

Téměř měsíc od prvního útoku se počet bombardérů na Engelsu snížil z 26 na pouhých 11, podle hodnocení satelitního snímku The War Zone. V podrobném hodnocení stálo: "Zatímco pět letounů Tu-95 je viditelně rozmražených a zaparkovaných na odklizených odbavovacích plochách a pojezdových drahách, čtyři další zůstávají zasněžené."

Zatímco ruské ministerstvo obrany neidentifikovalo dron použitý při útoku, oznámilo, že útok z 5. prosince byl proveden pomocí dronu ze sovětské éry upraveného sabotéry a vyzbrojeného výbušninami. Vojenští experti tehdy zjistili, že jde o průzkumný dron Tu-141 Strinž.

Drony dokážou bez potíží manévrovat v nejspornějším vzdušném prostoru, a to i při sebevražedných misích. K tomu je obvykle nutné použít kopírování terénu, létání Nap of Earth (NOP) a směrování mimo jiné tak, aby se držely mimo radary, pozorovací stanoviště a obydlené oblasti.

Vzhledem k absenci raket dlouhého doletu, jako je ATACMS, které by umožnily AFU zasáhnout hluboko uvnitř Ruska, toho Ukrajina využívá ve svůj prospěch, protože nadále brání svá města před ruskými raketami.

Zdá se, že tato strategie funguje, vzhledem k tomu, že Rusko vyřadilo své bombardéry kvůli zranitelnosti vůči ukrajinským útokům drony. Dálkové bombardéry jsou základním kamenem ruského letectva a země si nemůže dovolit je ztratit.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4483

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2023