Dotaz pánům Hořejšímu, Stropnickému a Kavanovi: Co si myslíte, že se asi stane, až budou splněny požadavky vaší petice?

8. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Útok ruské armády fosforovými bombami proti městu Cherson, sobota 7. 1. 2023. K útoku došlo během tzv. vánočního příměří vyhlášeného Vladimírem Putinem. Užívání fosforových bomb proti civilnímu obyvatelstvu je jedním z desetitisíců válečných zločinů, které páchá kriminální a prolhaná Putinova vláda.


Apel na sponzory petice, požadující zastavení zahraniční vojenské podpory pro Ukrajinu: Můžete prosím vysvětlit, co si představujete, že se stane, pokud Západ přestane vojensky podporovat Ukrajinu proti brutální ruské agresi, agresi režimu, který je založen na absolutní kriminalitě, který porušil dosud všechny uzavřené mezinárodní dohody a který otevřeně hovoří o nutnosti vyvraždit miliony Ukrajinců, a anexi "našich jižních provincií", aby Rusko "nebylo ohroženo"?

Sledujete ruská média? Vnímáte kult smrti, který je vštěpován ruským vojákům? Zaznamenáváte, že Rusko otevřeně hovoří o nutnosti vojensky si podrobit celou východní Evropu? Nebojíte se bombardování českých měst? 

Velmi by nás zajímalo, co si představujete, že se stane, až budou požadavky vaší petice splněny. Prosíme, rozepište podrobněji svou představu, k jakým podle vás dojde krokům. Rádi zveřejníme. Děkujeme. Jan Čulík

PS. Ono je mimochodem docela pravděpodobné, že požadavky této petice budou časem mezinárodně splněny. Putin počítá se zradou a s nedostatkem výdrže západních společností. Koho by zajímalo nějaké vyvražďování nějakých národů? V Africe se to děje běžně  a nikomu to nevadí. Proč by se rozsáhlé vraždění nemělo pod tlakem signatářů této petice tolerovat i v Evropě?

Tak trochu mi to celé připomíná masakr na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972. Byl tam vyvražděn izraelský tým sportovců. Česká média o masakru referovala tak, že československé olympijské delegace se to nijak netýkalo a "československý tým sportovců nerušeně pokračoval v tréninku".

Jsou opravdu dobré důvody se bát.




 19756

Brazílie: Příznivci Jaira Bolsonara vtrhli do brazilského prezidentského paláce a k Nejvyššímu soudu

8. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Extremisté se odmítli smířit s Lulovým vítězstvím v loňských prezidentských volbách

K tomu poznamenává Fabiano Golgo:

Brazílie prožívá 6. leden: Fanoušci Bolsonara vtrhli do Kongresu a Nejvyššího soudu a zničili je

Tisíce příznivců poraženého prezidenta Jaira Bolsonara vtrhly do brazilského Kongresu a Nejvyššího soudu. Zničili vše, co našli. Policie a armáda dělají jen velmi málo a předstírají, že proti radikálům bojují. Ministr spravedlnosti nového brazilského prezidenta Luly požádal, aby na obranu hlavního města přiletěly speciální národní síly z jiných částí Brazílie. 


Stovky tvrdých stoupenců bývalého brazilského prezidenta Jaira Bolsonara vtrhly do Kongresu, do prezidentského paláce a k nejvyššmu soudu v zemi při ohromujícím narušení bezpečnosti, které  je okamžitě přirovnáváno k invazi stoupenců Donalda Trumpa do amerického Kapitolu 6. ledna 2021.

Levicový veterán Luiz Inácio Lula da Silva složil minulou neděli přísahu jako nový brazilský prezident při oslavách, kterých se zúčastnily statisíce Brazilců.

 19387

V USA se šíří supernakažlivá varianta covidu XBB.1.5 - dostanou to všichni

6. 1. 2023

čas čtení 10 minut


Lidé, kteří neměli COVID, dostanou novou variantu XBB.1.5 - a mnozí se nakazí znovu, tvrdí odborníci.


Varianta XBB.1.5 je velmi nakažlivá, což znamená, že všichni jsou v ohrožení, i když už covid prodělali

To, že lidi všeobecně nenosí roušky,  znamená, že i lidé, kteří roušky nosí, jsou zranitelní

 

 19725

Sex, lži a Česká televize

6. 1. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

Dominik Feri, Jan Cimický, nyní Marek Wollner: hnutí MeToo má svou českou verzi.  (https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-ceska-televize-docasne-stahuje-marka-wollnera-z-moderovani-reporteru-ct-222473) Wollner obvinění vehementně popírá, jde prý jen o pomluvy typu jedna paní povídala a prý má konkrétní důkazy, které vyvracejí obvinění, že měl styky se sexuálním podtextem a snad i sexuálně obtěžoval některé kolegyně. Wollner obviňuje Noru Fridrichovou, že za těmito obviněními stojí mocenský boj mezi nimi. Formálně ji také obvinil z bossingu.


 19729

Írán celosvětově odsouzen za popravu dvou mladých mužů

8. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Po smrti Mohammada Mahdího Karámího a Seyyeda Mohammada Hosseiniho vyzývají účastníci boje proti íránské autokracii k větší celosvětové akci

 

Írán vyvolal mezinárodní odsouzení poté, co popravil dva muže za údajné zabití příslušníka polovojenských sil v listopadu během protestů vyvolaných smrtí mladé ženy ve vazbě.

Nejnovější popravy v Íránu zdvojnásobily počet dosud popravených v souvislosti s celonárodními protesty. V prosinci byli odsouzeni k trestu smrti dva muži, což vyvolalo celosvětové pobouření.


Popravy byly provedeny navzdory protestům mezinárodních organizací pro ochranu práv, které žádaly, aby byly životy těchto dvou mužů ušetřeny.

 19385

Ruská agrese na Ukrajině: Ruský prezident vyzval k příměří od poledne 6. ledna do půlnoci 7. ledna na pravoslavné Vánoce

6. 1. 2023

čas čtení 10 minut

- Putin o pravoslavných Vánocích. Tak se bojí lidí, že nikoho do kostela v Kremlu nepustil. Stál tam sám. I když vyhlásil příměří, ruská vojska stejně dál bombardují Ukrajinu. Lže.

- Vladimir Putin vyzval k šestatřicetihodinovému příměří u příležitosti ruských pravoslavných Vánoc.


- Zelenskij odmítl ruské příměří a zdůraznil, že válka skončí, "až vaši vojáci odejdou"

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij bez okolků odmítl ruský rozkaz o příměří v době ruských pravoslavných Vánoc, které začne v pátek v poledne a skončí v sobotu o půlnoci. Uvedl, že se jedná o trik, který má zastavit postup ukrajinských sil ve východním Donbasu a přivést další posily.

"Nyní chtějí využít Vánoce jako zástěrku, i když jen na krátkou dobu, aby zastavili postup našich chlapců v Donbasu a přivedli techniku, munici a mobilizované jednotky blíže k našim pozicím," uvedl Zelenskij ve svém čtvrtečním nočním videoposelství.

"Co jim to přinese? Pouze další zvýšení jejich celkových ztrát."

Zelenskij, který záměrně hovořil rusky, a nikoli ukrajinsky, řekl, že ukončení války znamená "ukončení agrese vaší země ... A válka skončí buď tehdy, až vaši vojáci odejdou, nebo až je vyženeme".

 

 19544

Generál Petr Pavel bude novým českým prezidentem…. Je jedním z nás!

6. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 9 minut

"Nikoho jsem neubil k smrti! Nic jsem neukradl! Nic špatného jsem neřekl! Pravidla dodržuji! Představené respektuji! Já, Já, Já, Já, Já, Já! Ach, proč jsem já ten špatný ….Pouze s tou poslední větou nesouhlasím: Nebyls špatný! Jenom obyčejný."

Niklas Frank, Bratře Normane!

Pragmatismus, s jakým vystupuje pan Petr Pavel více než 40 let svého aktivního života, je tak podobný typologii českého, normalizačního, polistopadového občana a jeho pokračovatelů v rodinách, že musí vyhrát prezidentské volby. Vždy se dokázat sám o sebe postarat ( v každé době, v každém režimu jsou tito lidé vždy v čele pelotonu). Výchovou veden k poslušnosti a přizpůsobivosti k realitě cynického, mravně pokřiveného života. Vše je podřízené osobnímu úspěchu a prospěchu.

 19726

USA: Kevin McCarthy konečně zvítězil - až v 15. volbách předsedy Sněmovny reprezentantů

7. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Těsný výsledek každých voleb dává obrovskou sílu extremistům. Tak se tomu stalo i v tomto případě
 
Kalifornskému republikánovi se po týdnu vyjednávání a ústupků podařilo naklonit si na svou stranu své odpůrce z řad tvrdé pravice
 

Republikánský lídr Kevin McCarthy byl v dramatickém nočním hlasování konečně zvolen předsedou Sněmovny reprezentantů Kongresu USA poté, co potlačil několikadenní vzpouru bloku krajně pravicových konzervativců a na historicky 15. pokus se konečně zmocnil předsednického kladívka.



31277

Danuše Nerudová – němý Bobeš na politické scéně

6. 1. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 6 minut

Danuše Nerudová vstoupila do prezidentské kampaně jako málo známá figura. Objížděla republiku, nezávazně švitořila s voliči, fotila si s nimi selfíčka a její preference utěšeně rostly, dokud se nestala favoritkou prezidentské volby a novináři jí nezačali neodbytně klást i nepříjemné otázky. V tu chvíli paní profesorka překvapila – vůbec nereagovala, případně dotaz odbyla vágní odpovědí, kterou často zaslala pouze písemně s několikadenním zpožděním. Je tak arogantní, nebo ji vychovaly srny? Proč bychom ji měli volit, když si s námi nepovídá? Prezidenta, který z Prahy utekl do Lán a ignoruje většinu podnětů z okolí už máme a uvítali bychom změnu.

 19248

Nad dopisy občanů, neb Mň, mňmň, pf ňň

6. 1. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut

Vzpomněl jsem si na jednu scénku mistrů zábavy Šimka a Soboty s názvem „Nad dopisy diváků“. Nevím proč, ale našel jsem dost shodného se scénkou zvanou Novoroční projev vedoucího vládního kolotoče.

Nejprve ubohým občanům sdělí tragickým pohřebním hláskem, že jsme sebevědomí a suverénní, a pak tyto sebevědomé a suverénní občany pošle před úřad, kde mají žadonit o sociální dávky. Jako komediální scénka dobrý, jako projev předsedy ODS směšný, ale jako premiér České republiky velmi špatný až hrůzný. Plní hrdosti, sebevědomí a respektu se máme plazit jako bezpáteřní plazivci na sociální úřady.

Tam poníženě škemrat, aby k nízkému platu za měsíční tvrdou lopotu přidali nedobře placení úředníci alespoň trochu dobré, tvrdé, národní měny. Přihoďte pár tisícovek, abychom mohli život v této krásné, bohaté, respektované, suverénní, ekonomicky zdatné a na vysoké životní úrovni jako lidi i žít. A takto má podle Fialy a ODS vypadat hrdý český národ!


31277

Deník Referendum poukázal na vazby mezi pražskou TOP 09 a rodinou Tykačových

Další možný motiv k podpoře Nerudové

6. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Poukázali jsme na to, že podpora Danuše Nerudové ze strany vlivných členů pražské TOP 09 a jejich spřízněnců je zároveň důvodem hledat souvislost mezi diskutovanou podporou fosilního podnikatele Pavla Tykače, s nímž se Danuše Nerudové sešla (podle zjištění Deníku N jako jediná z prezidentských kandidátů). Zároveň tým Nerudové nevyvrátil, že Tykačovy peníze tečou nikoliv do kampaně, ale přímo do médií.

Další indicie k tomuto propojení nabízí dříve zveřejněný článek Skryté impérium manželů Tykačových, který v vydal Deník Referendum. Citujeme z něj:

"...
Úzké vazby s radnicí ovšem měla zejména za starostování Oldřicha Lomeckého. V roce 2012 získala firma Ivany Tykač byt v domě na ulici Opletalova za okolností, které vyústily v trestní oznámení a dosud běžící soudní řízení.

Z katastrálních dat, které Deník Referendum analyzoval, vyplývá, že firmy napojené na Ivanu Tykač vlastní v centru Prahy na 150 bytů — zejména na Malé Straně, v Novém a Starém Městě pražském. Bytové portfolio manželů Tykačových však ve skutečnosti může být násobně větší. Vlastnická struktura až 350 dalších pražských bytů totiž končí ve firmách, v nichž historicky figuroval sám Pavel Tykač.

Síť českých firem, která byty vlastní, vede až do kyperských společností. Napojení Pavla Tykače na tyto firmy se již čeští novináři pokoušeli zmapovat, neboť se s nimi pojí další významný byznys: vlastnictví jednoho z největších českých fondů zemědělské půdy Forestlaan, který se na trhu zjevil v létě loňského roku.
..."

https://denikreferendum.cz/clanek/34054-skryte-imperium-manzelu-tykacovych

30764

Převratnost vědy a technologií podle čerstvého výzkumu v Nature klesá

6. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V Nature byl právě publikován velmi zajímavý výzkum o tom, jak jsou současné vědecké články i patenty stále méně převratné (disruptive), tedy stále méně inovativní. Podle dat, která autoři prezentují, to platí pro všechny oblasti výzkumu. Když shrneme interpretaci výsledků, jak je patrná v sekci „diskuse“, můžeme konstatovat následující.

Rozhovor Britských listů 559. Příspěvek na bydlení hned tak nedostanete

2. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Pavlem Velemanem, sociálním pracovníkem, o šokujícím rozkladu Úřadů práce a o nefunkčnosti systému českého sociálního zabezpečení, která odpovědné ministry nijak nevzrušuje. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 3. ledna 2023.

Hospodaření OSBL za prosinec 2022

4. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem prosince  2022 měly Britské listy na účtu 11 601,70 Kč. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50 Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč. Děkujeme!!

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19724

Šokující: Harvard není nezávislý. Pod tlakem proizraelských mecenášů odmítl zaměstnat šéfa lidskoprávní organizace Human Rights Watch

6. 1. 2023

čas čtení 6 minut



Kennedyho škola na Harvardské univerzitě se podvolila dárcům, kteří nebyli spokojeni s lidskoprávní  organizací obviňující Izrael z apartheidu na okupovaných územích
 

Kenneth Roth je v komunitě zabývající se lidskými právy vysoce ceněn

Děkan jedné z předních amerických vládních škol zablokoval místo, do něhož měl  být jmenován odcházející šéf  organizace Human Rights Watch (HRW) kvůli kritice útlaku Palestinců ze strany Izraele od  jeho organizace.



 19722

Covid v Číně: vlna úmrtí celebrit vyvolává pochybnosti o skutečném počtu obětí

6. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

 Foto: Třiaosmdesátiletý herec Gong Jintang, který zemřel 1. ledna 2023

Uživatelé čínských sociálních médií zpochybnili oficiální statistiky   poté, co prudce vzrostl počet úmrtí veřejně známých osobností
 

Vlna úmrtí mezi celebritami a veřejně známými osobami v Číně vyvolala obavy, že skutečný počet úmrtí na Covid-19 může být mnohem vyšší, než uvádějí úřady.

Mnoho lidí na čínských sociálních sítích truchlí nad smrtí herce Gong Jintanga, který zemřel na Nový rok ve věku 83 let. Byl známý svou rolí otce Kanga v sitcomu Kangova rodina, který se poprvé vysílal v roce 2000.

 19723

USA: McCarthy neuspěl s kandidaturou na předsedu parlamentu ani třetí den po JEDENÁCTÉM hlasování

6. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Patová situace ohledně volby předsedy Sněmovny reprezentantů pokračuje

Kevin McCarthy prohrává třetí den v boji o křeslo předsedy Sněmovny reprezentantů USA

118. Kongres se ve čtvrtek opět zapsal do historie, když se lídrovi republikánů ve Sněmovně reprezentantů Kevinu McCarthymu po osmi hodinách hlasování nepodařilo pojedenácté získat post předsedy Sněmovny. Vleklý pat je prvním případem od roku 1859, kdy Sněmovna potřebovala k určení nového předsedy více než devět hlasování.

 17691

Babiš je jako Lula, podle Martina Komárka ;-)

6. 1. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 
Fotograf a reportér Pavel Koller mi napsal: "Dneska na ČT mluvil bývalý poslanec ANO Martin Komárek o tom, že Babišovi by případné odsouzení neuškodilo, a jako příklad dával právě Lulu." Komárek, který se díky svému zarytému katolictví velmi sblížil s krajně pravicovým nenávistným knězem Milanem Badalem, jehož drahá a vzácná vína (bůhví, kde na ně vzal peníze, vzhledem k tomu, jak skromné jsou platy kněží) ochutnával u dnes již mrtvého kněze se svým velmi mladým partnerem Josefem Nerušilem (nyní předstírajícím homofobii, aby ho přijal cirkus Tomia Okamury), prostě zapomněl zmínit, že ve skutečnosti brazilský federální Nejvyšší soud  rozsudky proti Lulovi da Silvovi za korupci zrušil pro procesní vady a nařídil, aby byly případy znovu zahájeny.

 19719

Vzkaz Mléka z žaludku krávy Babišově Vodňanskému kuřeti

6. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Tento článek přímo navazuje na naše dva předchozí protibabišovské články z Britských listů zde a zde a bez jejich přečtení hrozí, že si Andreje zamilujete, což ale nevadí, jak se níže dočtete, už to s Andrejem není trestný čin…

Milí malí žlutí parchanti, co pořád otravujete, že jste si v klecích snad ani nemohli roztáhnout křídla…

Vy, NEVÍTE, co je to utrpení! Nám, kravičkám, Andrej přestal masírovat vemínka a pořád se nám teď pokouší narvat do krků a žaludků dlouhý gumový hadice (a kdyby jenom dlouhý a jenom gumový a jenom hadice…)

Tak jako Andrej nedávno vynalezl, že my, krávy, tvoříme mléko v žaludku, což URČITĚ musíte vidět na YouTube (a věřte nám to, takového vskutku super-inteligenta vidíte jednou za život, a pokud je to současně kandidát na prezidenta, tak jednou za historií vesmiru…)

Zde: https://youtu.be/ASbMqbIwMDU

Rozhovor Britských listů 558. Z Djakarty o Konstantinu Bieblovi a jeho cestě do Indonésie před sto lety

30. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Albín Sybera hovoří s Michalem Wasserbauerem ze spolku Bohemindo se sídlem v indonéské Djakartě o vydání česko-indonéské knížky Konstantin Biebl: Pojedu jednou na dalekou Jávu, o tom, jaká byla cesta z Prahy do Djakarty roku 1926 a dnes a o česko-indonéských vztazích. Ví někdo v této zemi s 220 miliony obyvatel vůbec něco o Česku? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 30. prosince 2022.

Rozhovor Britských listů 557. Udělá něco česká vláda v novém roce pro lidi?

27. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta



Obchody v ČR byly prý před Vánoci plné, tak co pořád otravujeme s údajnou chudobou českého obyvatelstva? Jenže ona je v důsledku téměř dvacetiprocentní inflace absolutně reálná, a Fialova vláda nedělá nic ani proti inflaci, ani proti ožebračení obyvatelstva. Co s tím? Je dobré slyšet názory lidí, kteří nejsou součástí pražské kavárny jako většina českých novinářů. Jan Čulík proto hovoří v dnešním Rozhovoru Britských listů s komentátorem Petrem Harašímem ze slezského města Orlová, rekordně nejhoršího města k životu v České republice. Babišovo Ano se tam vyznamenalo zrušením místní nemocnice. Proto tam lidé pro Babiše hlasují. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 27. prosince 2022.

 19018

EU odhaduje ruské ztráty na Ukrajině na čtvrt milionu

6. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Velitel vojenské mise Evropské unie, admirál Hervé Bléjean, tvrdí, že do listopadu 2022 přišlo Rusko na Ukrajině o 250 000 zabitých a zraněných vojáků, informoval 4. ledna francouzský list Le Figaro s odkazem na přepis admirálova projevu.

 19376

Rusko: Rizika, o kterých se nemluví

6. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

V případě rozpadu Ruska existují zjevná rizika, ale je chyba posuzovat je izolovaně. Spíše je musíme porovnávat se stejně zřejmými riziky, která nás čekají, pokud se Rusko nerozpadne. A tato rizika jsou mnohem větší, píše Vitalij Ginzburg.

 19385

Putina drží u moci FSB. Pokud padne, změny budou k horšímu

6. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

V Rusku nezůstali žádní lidé ani síly schopné svrhnout Putinův režim. A i když Putin odejde ze scény, je pravděpodobné, že ho vystřídá někdo, kdo nechce uzavřít mír, ale hodlá vést válku na Ukrajině proti Západu ještě agresivněji, tvrdí historik Jurij Feltštinskij.

Ruská agrese na Ukrajině: „Žádný racionální důvod“ proč Západ neposlal tanky, říká Zelenskij. Spojenci místo toho nabízejí obrněná vozidla

5. 1. 2023

čas čtení 12 minut

„Žádný racionální důvod“ Západ neposlal tanky, říká Zelenskij


Západní spojenci jsou připraveni dodat Ukrajině obrněná bojová vozidla, ale ne těžší tanky, které požadovala pro boj s Ruskem, píše agentura Reuters.

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl ukrajinskému vůdci Volodymyru Zelenskému, že jeho vláda pošle lehká bojová obrněná vozidla AMX-10 RC na pomoc jejímu válečnému úsilí, řekl ve středu po telefonátu mezi nimi francouzský představitel.

Zatímco činitel řekl, že to budou první západní obrněná vozidla dodaná na Ukrajinu, Austrálie v říjnu uvedla, že dala Kyjevu 90 svých chráněných mobilních vozidel Bushmaster, obrněnou jednotku, která je odolná proti nášlapným minám, palbě z ručních zbraní a dalším hrozbám.

Ve večerním video projevu Zelenskij poděkoval Macronovi za oznámení a řekl, že ukazuje, že je potřeba, aby další spojenci poskytli těžší zbraně.

„Je to něco, co vysílá jasný signál všem našim partnerům. Neexistuje žádný racionální důvod, proč Ukrajina dosud nebyla zásobována západními tanky,“ řekl.

- Jaký je rozdíl mezi obrněnými vozidly a tanky?

Poté, co Francie řekla, že Ukrajině dodá bojová obrněná vozidla AMX-10 RC, Zelenskij řekl, že ačkoli je vděčný za pomoc, Ukrajina potřebuje těžší vozidla – nebo tanky.

Jaký je tedy rozdíl?

Podle British Forces Broadcasting Service: „Hlavním rozdílem mezi tankem a obrněným vozidlem je jejich role na bojišti. Tank je obrněné vozidlo, které se speciálně používá k prolomení nepřátelských linií.“

Tank je zvláště silné nebo těžké obrněné vozidlo. Ukrajina požádala o americké tanky zvané Abrams a německé tanky Leopard.

Tanky „typicky nenesou pěchotu a jsou ve skutečnosti navrženy tak, aby bojovaly v přímém boji s nepřátelskými silami“, přičemž k ochraně sebe a své hlavní zbraně podle BFBS používají pancéřování.

USA zvažují vyslání bojových vozidel Bradley, ale ne tanků

Americký prezident Joe Biden ve středu řekl, že Washington zvažuje vyslání bojových vozidel Bradley na Ukrajinu.

Bojové vozidlo Bradley, které má silné dělo, je od poloviny 80. let základním prvkem americké armády pro přepravu vojáků po bojištích. Americká armáda má tisíce bradleyů a ty by daly Ukrajině větší palebnou sílu na bojišti a posílily její schopnosti v zákopové válce.

Bidenův krok by však nestačil k vyslání tanků Abrams, o které Ukrajina usiluje. Kyjev opakovaně žádá západní spojence o těžší bojová vozidla, jako jsou Abrams a tanky Leopard německé výroby.


 

30777

Na rok 2022 se bude vzpomínat kvůli brutálním dopadům změny klimatu

5. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Rok 2022 byl na celém světě náročný z hlediska klimatických katastrof, což explodující "bombový cyklon" podtrhl vykřičníkem, protože bouře ochromila velkou část USA chladem pod bodem mrazu a v západním New Yorku vedla k úmrtí nejméně 40 lidí. Naštěstí jsme byli ušetřeni teatrálních zavádějících prohlášení v Kongresu, když vědci vysvětlovali, jak rychlé oteplování Arktidy mohlo vést k zásadnímu narušení "polárního víru", což umožnilo dramatický únik zimního arktického vzduchu, který způsobil spoušť daleko na jihu, píše Jonathan Overpeck.

 19710

Mléko z žaludku krávy TM se omlouvá Babišovi za hrubou dezinformaci!

5. 1. 2023

čas čtení 7 minut

Mléko z žaludku krávyTM se omlouvá Babišovi za hrubou dezinformaci!

Omluva www.AGROBLB.cz a Mléka z žaludku krávyTM za zásadní a hrubou chybu v textu jejich proti-StB-abišovkého článku!

Před několika dny jsme v Britských listech zde uveřejnili náš otevřený dopis adresovaný panu Babišovi, ať už pod jeho občanským nebo konfidentsko-StBáckým krycím jménem.

 19544

Volba prezidenta – podle čeho se rozhodovat

5. 1. 2023 / Zdeněk Štancl

čas čtení 16 minut


Překvapuje mě, že spousta času je v různých článcích věnována zpracování předvolebních průzkumů (které já nepokládám za to nejdůležitější) a není věnován čas přehlednému srovnání prezidentských kandidátů z úhlů pohledu, co mohou naší zemi přinést a jaké mají předpoklady pro výkon této funkce.

Pokusím se v tomto článku tuto „díru na trhu“ částečně napravit (částečně proto, protože na všechny kandidáty jsem si nenalezl dost času) a protože jsem laik, tak současně vyzývám politology i novináře, kteří jsou morálně a odborně na výši, aby obdobným (resp. důkladnějším a tedy lepším) srovnáním přispěli k tomu, aby byl zvolen člověk, který této zemi může pomoci nejvíc a ne ten, kdo má nejlepší politický marketing nebo nejvíc peněz.

31277

Proč Danuši Nerudovou podporují představitelé pražské TOP 09 a vazby na Tykače

Danuše Nerudová a podezření z podpory fosilního barona Pavla Tykače

5. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


Investor Jan Barta položil na Twitteru dotaz Danuši Nerudové ohledně jejích vazeb na českého fosilního podnikatele Pavla Tykače. Doposud na tento dotaz, v němž se ptá na možnou finanční podporu mimo transparentní účet prezidentské kandidátky, nedostal odpověď. Pokud by se prokázaly vazby Nerudové na Tykače a jeho finanční podporou kampaně, byla by to další významná trhlina v mediálním obrazu prezidentské kandidátky, která se snaží budit dojem na budoucnost - a tedy udržitelnost - orientovaného člověka.




 18757

Proč se Kyjiv tak okatě střílí do vlastní nohy?

5. 1. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Kontroverze, již vyvolala oslava 114. narozenin nechvalně proslulého antisemity a ultranacionalisty Stepana Bandery v ukrajinském parlamentu, má dozvuky nejen v Polsku, ale i v tuzemském virtuálním prostoru. Zatímco polská vláda, která patří k největším spojencům napadené Ukrajiny, proti glorifikaci Bandery v ukrajinském parlamentu ostře protestuje, česká diplomacie tradičně mlčí jako hrob. Bandera má své stoupence i mezi předními ukrajinskými představiteli: nejvyšší velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj na svém twitterovém účtu zveřejnil selfie s Banderovou podobiznou. Přestože Zalužnyj svůj twitterový příspěvek po ostré kritice Varšavy smazal, nabízí se otázka, proč ukrajinští činitelé poskytují munici putinovské propagandě a sami se tak okatě střílejí do nohy?

31234

Jak jsem poznal prezidentské kandidáty a co jsem si z toho vzal

5. 1. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous


V následujících prezidentských volbách mám oproti většině lidí jednu nespornou výhodu: měl jsem v uplynulých letech možnost seznámit se v podstatě se všemi relevantními kandidáty a kandidátkami osobně, nebo alespoň profesně.


Měl jsem tak možnost poznat skutečné lidi, ne mediální obrazy, které je nyní tak masivně reprezentují. Měl jsem možnost s těmi lidmi mluvit, sledovat jejich chování, jejich reakce a na pozadí toho číst jejich vlastnosti a srovnat si tak poměrně důkladně, do jaké míry odpovídají osobnostně prezidentské roli. O to jde z mého úhlu pohledu nejvíce, protože český prezident je zejména symbol, reprezentant určitého hodnotového řádu, do určité míry nadstavba prakticky orientované vlády a zároveň její doplněk v některých ústavních pravomocích a v zahraniční politice.


Poznal jsem osobně Marka Hilšera, Danuši Nerudovou, Petra Pavla, profesně Pavla Fischera a Tomáše Zimu. Nejmenší příležitost jsem měl s Andrejem Babišem, osobně mezi námi proběhla pouze jedna smsková výměna, nicméně tento dobře prodáváný chrlič myšlenkové inkoherence a chronický lhář je pro mě z mnoha důvodů postavou zcela antiprezidentskou a tedy ho pomíjím. Josefa Středulu osobně ani profesně neznám, ale vzhledem ke stavu odborové organizace a k faktu, že si běžel pro pomazání za Milošem Zemanem, o něj jako o prezidenta taktéž nestojím.


Budu volit Petra Pavla a vysvětlím proč.


Celý text na Seznam Médium.

 17691

Vítězem je ANO, hlas lidu

5. 1. 2023 / Petr Chadraba

čas čtení 2 minuty

Českem hýbou prezidentské volby a zdá se, že větší problém než členství v KSČ nebo zrychlené doktorské programy nemáme. Jenže v pozadí pseudohumbuku probíhá mnohem dramatičtější změna. ANO roste, a nikoho to nezajímá.

31234

Přímá volba prezidenta je fake demokracie, volit ale budu

Navzdory postoji k přímé volbě armádě i minulosti považuju Petra Pavla za solidního kandidáta na prezidenta

5. 1. 2023 / Ivo Bystřičan

čas čtení 1 minuta

Přímou volbu prezidenta považuju za fake demokracie předstírající svobodu volby, která je ale limitovaná samovýběrem těch, kdo dostanou love na kampaň v úrovních vysoko nad drobnými dárci. Důsledkem je samozřejmě trapný orloj postav pitvořících se tak, aby se marketingem bohatých zalíbily všem ostatním, a předstírajících co nejsou. Volit ale budu, protože někdo to vyhrát musí. Po útrpném zvažování všemožných kritérií a neustálém přehodnocování jsem se rozhodl pro Petra Pavla. Dokážu přijmout jeho dávnější minulost díky té méně dávné. Jeho příslušnost k vojenskému prostředí nemám za žádné velké plus ani v kontextu blízké války, na druhou stranu armádu dávno nepovažuju za hnízdo zoufalců jak z Černých baronů, ale dost elitní instituci, která chce po výš postavených lidech značné kvality. Jakkoli je přísně hierarchická a není to zrovna debatní kroužek, má jednu výhodu - vyžaduje rozvahu a smysl pro kolektivní jednání. Byl bych pacifista, kdyby konflikt nebyl společnostem odvěký a nebylo potřeba na to reagovat obranyschopností. Jeho dráhu nepovažuju jen za kariéru, ale taky za službu. Mám za to, že ke kýžené funkci se chce stavět podobně. Navzdory povaze přímé volby jsem rád, že z ní může vzejít i dost solidní prezident.

Dokumentarista Ivo Bystřičan zveřejnil svůj příspěvek na sociální síti.

24944

Zemřel Jan Neoral, starosta obec Trokavec, který se postavil americkému radaru

5. 1. 2023 / Jan Májíček

čas čtení 2 minuty


V neděli 1. ledna 2023  zemřel ve svých osmdesáti letech bývalý starosta obce Trokavec, člen Ligy starostů proti radaru a zastupitel Plzeňského kraje, Jan Neoral.

Musím se přiznat, že jsme se s Honzou Neoralem dlouho neviděli. Vlastně od doby, kdy jsme vybojovali to, že v brdských lesích žádná základna není a to je už více jak 10 let. Přesto mě zpráva o jeho smrti zasáhla a okamžitě vyvolala vzpomínky, nejen na onu dobu, ale také na Honzu a jeho sveřepý zápas, která jsme spolu s mnoha dalšími lidmi vedli.

Návrat k prvobytně pospolné společnosti

5. 1. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty

 

Návrat k prvobytně pospolné společnosti je dnes velice aktuálním tématem. Žijeme v stále aktuálnějším ohrožení globálního zničení naší kultury a civilizace ekologickou devastací, atomovou či termonukleární III. světovou válkou, úplnou degenerací a zemskou pohromou (zemětřesení, potopa světa aj. 


Danuše Nerudová: "Finanční podporu od pana Tykače můžu kategoricky vyloučit"

5. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

Podporuje Danuši Nerudovou Pavel Tykač, jak zde bez důkazů tvrdil Jan Bárta, finanční podporovatel Petra Pavla? ptá se  Martin Marek, režisér pořadů Nedej se České televize, a uvádí:

Kompletní vyjádření Danuše Nerudové  na moje dotazy k jejímu vztahu k Pavlu Tykačovi i ke zmiňovanému setkání Danuše Nerudové s PT v prosinci  od jejího mluvčího Filipa Vícha níže:



Redakce Britských listů: “Tým Danuše Nerudové se vyjádřil k možné finanční podpoře Pavla Tykače. Z formulace je ale patrná vyhýbavost vůči dotazu Jana Barty, který se ptal na podporu směrovanou přímo do médií. Ta vyloučena nebyla.”

 19544

A co JUDr. Robert Neruda?

5. 1. 2023

čas čtení 9 minut

Prezidentské volby jsou za dveřmi a pokud je vyhraje Danuše Nerudová, bude mít naše republika poprvé v dějinách prvního muže. JUDr. Robert Neruda prohlásil, že stane-li se jeho žena prezidentkou, na jeho angažmá v advokátní kanceláři HAVEL & PARTNERS to nic nezmění. Jedná se o největší “právní korporát” v Česku a na Slovensku. Pan Neruda, který je jedním z partnerů společnosti, se v uplynulých týdnech nechal několikrát slyšet, že jde o advokátní kancelář veskrze nepolitickou, píše na Facebooku Jan Horník.

Sebevraždy a sebepoškozování u dětí a mladistvých

5. 1. 2023

čas čtení 7 minut

tisková zpráva

V České republice zemře podle dat Národního ústavu duševního zdraví každý rok vlastní rukou průměrně 1 300 lidí. Počet pokusů je však odhadován až na dvacetinásobek. Velkým tématem v poslední době jsou také sebevraždy a sebepoškozování u dětí a mladistvých. Podle Českého statistického úřadu si ročně v České republice vezme život 60 děti a mladých dospělých. V posledních měsících dle odborníků závažnost tohoto tématu stoupá. Možným příčinám i prevenci tohoto jevu se věnuje Centrum LOCIKA ve své online konferenci s názvem “Když schází naděje” . Příspěvky předních českých psychologů, terapeutů a psychiatrů jsou dostupné na youtube kanále Centra LOCIKA.


 19544

Transparency International: "Nejotevřenější je Nerudová, druhý je Pavel"

5. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Transparency International ČR (TI) dnes zveřejnila výsledky hodnocení z monitoringu transparentnosti prezidentských předvolebních kampaní, a to u devíti kandidátek a kandidátů ucházejících se o nejvyšší ústavní post v České republice, kteří se v prvním kole střetnou již příští týden 13. ledna. V rámci našeho jedinečného projektu transparentnivolby.cz jsme na základě 10 kritérií přiřazovali známky 1-5, jako ve škole. Kdo si tedy odnáší nejlepší a nejhorší hodnocení? Z hodnocených uchazečů o prezidentskou funkci dopadla nejlépe kandidátka Danuše Nerudová, která si za transparentnost kampaně odnáší známku 2,1. O druhou příčku se dělí senátor Marek Hilšer (hnutí Marek Hilšer do Senátu) a kandidát Petr Pavel s výsledkem 2,7. V závěsu za nimi je pak poslanec Andrej Babiš (ANO) se známkou 2,9.

 19425

Prezident Lula při inauguraci zdůraznil suverenitu v budoucím směřování Brazílie

5. 1. 2023

čas čtení 7 minut

Lulova inaugurace proběhla po všech tradičních krocích, kterými se pokojné předání moci v Brazílii řídí od návratu demokracie na konci 80. let.

Představitelé, kteří přišli Lulovi blahopřát při zahájení jeho třetího funkčního období - nemluvě o tom, co sám nový šéf vlády řekl o své zahraničněpolitické vizi během různých projevů v den inaugurace - naznačují, jak se bude v příštích letech měnit role největší latinskoamerické země na světové scéně, píše na webu Responsible Statecraft Andre Pagliarini.  

 16451

Facebook prohrál soud kvůli personalizovaným reklamám s Evropskou unií

5. 1. 2023

čas čtení 4 minuty



Obchodní model impéria Meta Marka Zuckerberga, jehož součástí je i Facebook,  je ochromen rozhodnutím, že jeho právní zdůvodnění cílení personalizovaných reklam na uživatele porušuje zákony EU o ochraně osobních údajů.

Tento krok zřejmě donutí majitele Facebooku a Instagramu, aby žádal uživatele o výslovný souhlas s využíváním jejich osobních údajů pro cílené reklamy.

 19714

Festival ÍRÁN:CI 2023 promítne 23 filmů a přivítá hvězdné hosty

5. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Foto: Plakát k filmu Bělostné louky

tisková zpráva

Jubilejní 10.  ročník filmového festivalu ÍRÁN:CI na začátku nového roku 2023 uvede 23 celovečerních, krátkých a dokumentárních filmů. Exkluzivní kolekce děl íránských tvůrců, kteří jsou ve vězení nebo v exilu, a výběr nejlepších filmů zakázaných v Íránu v posledních 30 letech bude k vidění v Praze od 11. do 15. ledna a v Brně od 17. do 19. ledna. Projekce se uskuteční v pražských kinech Lucerna, Světozor, Bio Oko a následně v brněnském Kině Art. Festival ÍRÁN:CI je nejen jedinečnou přehlídkou výtečné íránské kinematografie, ale také mimořádnou příležitostí pro setkání s pozoruhodnými hosty.

Festivaloví hosté

29547

Patrně hrozí celosvětová recese, ale existuje způsob, jak se z této situace dostat

5. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Od roku 2020 se očekávaly velké věci. Po zklamání z předchozího desetiletí to měla být doba, kdy se světová ekonomika znovu rozjede a nastartuje. Mělo dojít k rozkvětu nových technologií a kolosálnímu rozmachu. Znovu se měla opakovat bouřlivá 20. léta.

Místo toho svět čelí chmurné vyhlídce na druhou recesi během tří let. Tři největší ekonomiky - Spojené státy, Čína a Evropská unie, které se podílejí zhruba polovinou na celosvětové produkci - současně zpomalují. To je neobvyklé a znepokojivé, píše v Guardianu Larry Elliott.

USA: Republikánská strana v chaosu

5. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

Ani pošesté se americkým republikánům nepodařilo zvolit šéfa Sněmovny reprezentantů. Republikánského kandidáta Kevina McCarthyho blokuje skupina dvaceti ultrapravičáků. Paradoxní je, že kandidát Demokratické strany dostává při těchto hlasováních více hlasů. Avšak McCarthy těch 20 hlasů potřebuje, jinak nemůže být zvolen.

Jednání Sněmovny reprezentantů je ochromeno, protože po nedávném vítězství republikánů nejsou schopni zvolit předsedu sněmovny:



 18993

Angličtí princové se porvali. O absolutní toxicitě britské královské rodiny

5. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Princ Harry v nové autobiografii Spare (Náhradník) píše, že "William mě  během konfrontace v Londýně v roce 2019 srazil na podlahu“
 
V  autobiografii nazvané Spare  (Náhradník) princ Harry vypráví o tom, jak ho brutálně fyzicky napadl jeho bratr princ William, když se jejich vztah rozpadl kvůli manželství mladšího prince s herečkou Meghan Markleovou.


Z incidentu je zjevná absolutní toxičnost nesmyslné anglické královské rodiny i to, jak jsou oba princové posedlí nesmyslnou monarchistickou ideologičností. William tím, že se "někdy" v budoucnu "stane králem", a tedy musí "hájiít pověst monarchie stůj co stůj", kdežto Harry je zas zhrzen tím, že "nikdy králem nebude". To jsou blbosti, míní Jan Čulík. 

Harry popisuje konfrontaci ve svém londýnském domě v roce 2019 a říká, že William nazval Meghan „nepříjemnou“, „hrubou“ a „drsnou“. Harry to odmítl jako "papouškování nesmyslů z anglického bulvárního tisku". 

Konfrontace eskalovala, píše Harry, William mě „popadl za límec, roztrhl mi límeček a… srazil mě na podlahu“.

Mimořádná scéna, která podle Harryho vedla k viditelnému zranění jeho zad, je jednou z mnoha epizod v autobiografii   Spare, která bude celosvětově zveřejněna příští týden.

 19371

Írán varuje Francii před „urážlivými“ karikaturami zobrazujícími nejvyššího vůdce Alího Chameneího

5. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Na publikaci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo „přijde účinná reakce“, říká teheránský ministr zahraničí

Írán si předvolal francouzského velvyslance kvůli zveřejnění karikatur nejvyššího vůdce země, ajatolláha Alího Chameneího, v satirickém časopise Charlie Hebdo.

Tento týdeník zveřejnil desítky karikatur zesměšňujících nejvyšší náboženskou a politickou osobnost islámské republiky v rámci soutěže, kterou zahájil v prosinci na podporu protestního hnutí, které začalo v Íránu loni v září.

Ve středu íránské ministerstvo zahraničí oznámilo, že si předvolalo francouzského velvyslance Nicolase Roche.

 18169

Představa světa bez jaderných zbraní

5. 1. 2023

čas čtení 5 minut

22. ledna si připomeneme druhé výročí Smlouvy OSN o zákazu jaderných zbraní, který podporuje 70% zemí světa. Mezitím je v rozpočtu amerického ministerstva energetiky na rok 2023 požadováno více než 21 miliard dolarů na modernizaci jaderných zbraní. Postavme tuto sumu proti rozpočtu téhož ministerstva na rok 2023 na energetickou účinnost a obnovitelné zdroje energie - 4 miliardy dolarů - a vidíme budoucnost: zbraně mají přednost před větrnými turbínami. A válka zhoršuje klimatickou krizi, míní Patricia Hynes.

Vládní rozpočet se navíc netýká dalších problémů, z nichž tři jsou popsány zde:

29463

Vynese Mezinárodní soudní dvůr konečně rozsudek proti protiprávní kolonizaci Palestiny Izraelem?

5. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci nazvanou "Izraelské praktiky, které ovlivňují lidská práva palestinského lidu na okupovaném palestinském území včetně východního Jeruzaléma". Valné shromáždění nebo Rada bezpečnosti mohou požádat Mezinárodní soudní dvůr o vydání stanoviska k jakékoli právní otázce.

Znění rezoluce Valného shromáždění OSN svědčí o zásadní změně v diskurzu tohoto orgánu o Palestincích a o novém, vážném znepokojení nad dlouhodobým zbavováním jejich základních lidských práv podle mezinárodního práva, píše Juan Cole.

Vánoční stromky: Kam je vyhodit a jak je správně zlikvidovat

5. 1. 2023

čas čtení 5 minut

tisková zpráva


Ukliďme Česko z.s. - http://www.UklidmeCesko.cz

Vánoční svátky jsou za námi a mnoho lidí se ptá, co s použitým vánočním stromkem. Plastové stromky lze snadno uložit do sklepa nebo do komory, ale co s rostlými stromky, které už posloužily svému účelu? Podle tradice by měl být vánoční stromeček odstrojený do první neděle po svátku Tří králů, ale mnoho domácností to udělá dříve. Jak tedy správně naložit s vánočním stromkem?

 18530

Ruská agrese na Ukrajině: Moskva zvýšila počet obětí v Makijivce na 89

4. 1. 2023

čas čtení 7 minut


- Ruské ministerstvo obrany ve středu obvinilo své vojáky z nepovoleného  používání mobilních telefonů při smrtícím raketovém útoku na ukrajinské území, při kterém podle něj zahynulo 89 vojáků, a výrazně tak zvýšilo počet obětí.


Moskva dříve uváděla, že při víkendovém úderu zahynulo 63 ruských vojáků. Reakce ministerstva přišla uprostřed rostoucího hněvu některých ruských komentátorů, kteří se stále hlasitěji vyjadřují k tomu, co považují za polovičaté tažení na Ukrajině.

Většina hněvu na sociálních sítích směřovala spíše na vojenské velitele než na ruského prezidenta Vladimira Putina, který se k útoku, který byl další ranou po velkých ústupech na bojišti v posledních měsících, veřejně nevyjádřil.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že čtyři ukrajinské rakety zasáhly dočasná ruská kasárna v odborném učilišti v Makijivce, partnerském městě Ruskem okupovaného regionálního hlavního města Doněcku na východě Ukrajiny.

Přestože bylo zahájeno oficiální vyšetřování, hlavní příčinou útoku bylo jednoznačně nepovolené hromadné používání mobilních telefonů vojáky, uvedlo ministerstvo.

"Tento faktor umožnil nepříteli sledovat a určit souřadnice polohy vojáků pro raketový úder," uvedlo v prohlášení vydaném ve středu krátce po 1:00 v Moskvě.


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v úterý  zopakoval varování, že se Rusko chystá zahájit velkou ofenzívu


"Nepochybujeme o tom, že současní páni Ruska vrhnou vše, co jim zbylo, a všechny, které mohou shromáždit, aby se pokusili zvrátit průběh války a alespoň oddálit svou porážku," uvedl Zelenskij ve videoposelství.

"Musíme tento ruský scénář narušit. Připravujeme se na to. Teroristé musí prohrát. Jakýkoli pokus o jejich novou ofenzivu musí selhat," pokračoval.


- Podle zprávy Institutu pro studium války (ISW) vyvolal ukrajinský úder na Makijivku "značnou kritiku ruského vojenského vedení". Několik významných ruských pro-válečných blogerů a komentátorů útok uznalo, přičemž mnozí z nich naznačují, že počet obětí byl vyšší, než se oficiálně uvádí.

    Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že v okupované Makijivce bylo poškozeno nebo zničeno až 10 jednotek ruské vojenské techniky různých typů..


 18207

Novoroční projev pana premiéra aneb "vláda dělá maximum"

4. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 10 minut

Na novoroční projev premiéra Fialy reaguji trochu se zpožděním, přečetl jsem si ho teprve nyní, v klidu na stránkách vlády. Samozřejmě, stejně jako Jana Čulíka, mne hned na začátku zarazilo tvrzení, že „dva národy se před třiceti lety rozhodly, že nadále budou pokračovat každý sám“. Dokonce: „A domluvily se u jednacího stolu.“ U toho stolu seděli Klaus a Mečiar a na nic se svých národů, pokud jde o dělení federace, neptali. V žádném případě k tomu nedostali mandát ve volbách.

 19705

Mezitím v Absurdistánu 225:

Vybuchující ministerstvo vnitra a polská státní propagandistická televize donucená vysílat chválu na LGBT komunitu

4. 1. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Foto: Polský policejní ředitel Jarosław Szymczyk, který odpálil na ředitelství policie granátomet

Letošní vánoční sezóna začala svižně. Byl to velký a hlasitý třesk, který se odehrál na policejním ředitelství. Naštěstí nikdo nezemřel, ale výbuch způsobil na budově značné škody. Naštěstí i přesto, že mezi dvěma patry byly průchozí otvory, nedošlo k žádnému poškození konstrukce, ale náklady na opravu budou obrovské. A co se stalo? Šéf policie střílel z granátometu.

Šéf policie Jarosław Szymczyk údajně dostal granátomet jako dárek při své návštěvě Ukrajiny. Tvrdí, že si myslel, že jde o bluetooth reproduktor, což nevysvětluje, proč se z něj pokusil vystřelit - sám vlastním několik bluetooth reproduktorů a nikdy by mě nenapadlo z nich zkusit vystřelit. Ale vtipy o hloupých policajtech asi vznikají opravdu z nějakého konkrétního důvodu.

 18993

Británie: Inflace cen potravin, nezvládnutelné fronty kamionů po brexitu, zapomenuté předměty v těle pacientů po operacích, neschopnost vytápět dům

4. 1. 2023

čas čtení 5 minut

Ve středu ráno bylo zveřejněno několik zpráv dokladujících další propad Británie do úrovně banánové republiky:


Více než 700 000 lidí v Anglii a Walesu nemá ústřední topení, sděluje britský Státní statistický úřad


Podle údajů, které odhalují těžkou situaci těch nejzranitelnějších, žije tuto zimu v Anglii a Walesu více než 700 000 lidí v domácnostech bez ústředního topení, přičemž každý desátý z nich je starší a nemocný.

Nové oficiální údaje poukazují na extrémní podmínky, kterými trpí ti, kteří žijí ve 4 milionech domů, jež vláda hodnotí jako "nedůstojné", protože nesplňují základní standardy.

Charitativní organizace, které lobbují za práva starších lidí, varovaly, že nevytápěné domovy mohou tuto zimu způsobit 10 000 zbytečných úmrtí.

Mluvčí vlády, když byl požádán o komentář, označil nedostatek ústředního topení v domácnostech za "naprosto nepřijatelný", ale ministři jsou obviňováni ze selhání vůči těm občabnům, kteří žijí v nejhorších podmínkách.

Zdroj v angličtině ZDE


Rekordní 13,3% inflace potravin ve Velké Británii vyvolává obavy z dalšího obtížného roku

Ceny potravin ve Velké Británii v prosinci rekordně vzrostly,  šéfové maloobchodu varovali, že vysoká inflace bude pokračovat i v roce 2023 v souvislosti s dopady rostoucích účtů za energie.

Podle nejnovější měsíční zprávy obchodní organizace British Retail Consortium (BRC) a datové společnosti Nielsen se meziroční inflace u potravin v prosinci vyšplhala na 13,3 % oproti 12,4 % v listopadu. BRC uvedlo, že se jedná o nejvyšší měsíční míru od roku 2005, kdy začalo shromažďovat údaje.

Zdroj ZDE

Rozhádaní republikáni: Nepodařilo se jim ani napotřetí zvolit předsedu Sněmovny reprezentantů. Poprvé po sto letech

4. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Republikána Kevina McCarthyho čeká dlouhá bitva o post předsedy Sněmovny reprezentantů poté, co neuspěl už  ve třetím hlasování

Sněmovna byla suspendována do středečního poledne, protože McCarthy se stal prvním kandidátem na předsedu sněmovny za posledních 100 let, který nezvítězil v  hlasování

Kevin McCarthy se navzdory podpoře Donalda Trumpa potýká s problémy při získávání podpory Republikánské strany
 

S historickým zpožděním čekal v úterý republikánského lídra Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho vleklý boj o křeslo předsedy poté, co v úvodní den nového Kongresu nezískal první tři hlasy.

Čtvrtému hlasování - a možná i dalšímu, až do noci - se podařilo zabránit, když Sněmovna hlasováním přerušila jednání do středečního poledne.

 18993

Británie: Nový předseda britského odborového kongresu TUC vyzývá ke schůzce s Rishim Sunakem kvůli stávkám

4. 1. 2023

čas čtení 4 minuty


Paul Nowak zdůrazňuje, že pracovníci v první linii potřebují "spravedlivou dohodu", a vyzývá premiéra, aby zahájil s odbory jednání o platech 



Nový předseda britského odborového kongresu TUC Paul Nowak vyzval k naléhavé schůzce s premiérem ve snaze ukončit stávky, které způsobují v Británii rozsáhlé narušení železniční dopravy, zdravotnictví a dalších veřejných služeb.

Paul Nowak, který se 29. prosince ujal funkce generálního tajemníka TUC, uvedl, že pracovníci v první linii potřebují "spravedlivou dohodu", a vyzval vládu, aby změnila taktiku a zahájila s odbory jednání o platech.

Nowakova výzva Rishi Sunakovi přichází  po dalším dni stávkových akcí na železnici, kdy návrat lidí do práce po vánočních svátcích vážně narušilo nové kolo stávek.

30892

Západní sankce ovlivňují ekonomickou situaci až 68 % Rusů

4. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Aby zakryla, jak moc ruská ekonomika trpí, a aby udržela statistiky nezaměstnanosti na nízké úrovni, ruská vláda využívá své nástroje k tomu, aby přinutila firmy držet pracovníky na pozicích, i když jim chybí peníze na výplatu mezd. Tito lidé jsou přitom fakticky bez příjmů a v zásadě také bez práce.

 18752

"Po demilitarizaci Ukrajiny bychom měli začít deGAYizaci Evropy"

4. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

"Po demilitarizaci (Ukrajiny) bychom měli začít deGAYizaci Evropy". Takhle si maluje budoucnost "zahraničních mis(i)í" Ruské federace 1. místopředseda Dumy Žuravlev. Asi netřeba připomínat, že Rusku nejde ani o nacisty ani o gaye, píše na Twitteru uživatel David Janus.

 19585

Rusko, Evropa a celý svět na historické křižovatce

4. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Nemůže být pochyb o tom, že nejdůležitější událostí uplynulého roku byla porážka Ruska ve válce proti Ukrajině. Byla způsobena nejen počáteční aroganci Moskvy a mocným odporem Ukrajinců, ale i neochotou Kremlu omezit své ztráty a v březnu vyhlásit vítězství, píše Dimitrij Savvin.

 18993

Británie: Lékaři kritizují "mimoně" Rishiho Sunaka, že popírá vážnou krizi v britském zdravotnictví

4. 1. 2023

čas čtení 7 minut

 
Lékaři obvinili Rishiho Sunaka z "blouznění" poté, co popřel, že by britské zdravotnictví bylo v krizi, a trval na tom, že zdravotnictví má dost peněz  potřebných  k tomu, aby zvládlo nárůst zimních onemocnění


V souvislosti s rostoucím hněvem kvůli zahlcení britského zdravotnictví a zpožděním, které mohou být příčinou zbytečných úmrtí, reagovali lékaři a opoziční strany s opovržením, hněvem a nedůvěrou na komentáře oficiálního mluvčího premiéra na brífinku v Downing Street.

Lékaři konstatují, že problémy s přístupem k naléhavým a pohotovostním službám britského zdravotnictví zřejmě způsobují až  500 úmrtí týdně, kterým by se dalo předejít.

Na otázku, zda je zdravotnictví v Anglii v krizi, mluvčí premiéra Sunaka uvedl, že s tím nesouhlasí. Řekl: "Pro zdravotnictví je to zcela jistě bezprecedentní výzva, kterou ale způsobila řada faktorů, z nichž nejvýznamnější je celosvětová pandemie.

"Jsme přesvědčeni, že stejně jako během pandemie i nyní poskytujeme zdravotnictví dost finančních  prostředků,  které potřebuje k řešení těchto problémů."

Británie má 2,4 nemocniční lůžka na 1000 obyvatel, Německo 7,8 lůžek. Průměr v EU a v OECD je 5.

Británie financuje své zdravotnictví asi o 18 procent menší částkou než je průměr ve "starých zemích"  EU (tedy západních, před rozšířením EU na východ v roce 2004).

45216