Proč Danuši Nerudovou podporují představitelé pražské TOP 09 a vazby na Tykače

Danuše Nerudová a podezření z podpory fosilního barona Pavla Tykače

5. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Investor Jan Barta položil na Twitteru dotaz Danuši Nerudové ohledně jejích vazeb na českého fosilního podnikatele Pavla Tykače. Doposud na tento dotaz, v němž se ptá na možnou finanční podporu mimo transparentní účet prezidentské kandidátky, nedostal odpověď. Pokud by se prokázaly vazby Nerudové na Tykače a jeho finanční podporou kampaně, byla by to další významná trhlina v mediálním obrazu prezidentské kandidátky, která se snaží budit dojem na budoucnost - a tedy udržitelnost - orientovaného člověka.





Britským listům se podařilo z dalšího nezávislého zdroje zjistit, že podobná - doposud nepotvrzená informace - už několik týdnů koluje redakcemi českých médií. Tykačova nabídka údajně směřuje přímo médiím, mimo oficiální kampaň Danuše Nerudové.

Podezření zvyšuje svědectví Libora Podholy, který na Twitteru zveřejnil na začátku prosince 2022 informaci o tom, že se Tykač s Nerudovou sešli v restauraci, ve které v daném okamžiku byl.

Nabízí se další spojitosti, které nepřímo ukazují na blízkost Danuše Nerudové ke kruhům okolo Pavla Tykače. Masivní podpory se dostalo kandidátce od zakladatele TOP 09 Miroslava Kalouska. Spoluzakladatelem TOP 09 je i Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologie hlavního města Prahy. Tato společnost spadá pod dohled radního Jana Chabra (TOP 09), jehož manželkou je nevlastní dcera Pavla Tykače. 

Dalším "twitterově" vlivným podporovatelem Danuše Nerudové je investor Radovan Vávra, nominant TOP 09 do dozorčí rady ČEZ, jehož bratr je aktivním politikem TOP 09 v Chocni.

Kdo je Pavel Tykač, majitel energetické společnosti Sev.en Energy AG.

1
Vytisknout
11177

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2023