Mohou být viry ze sibiřského permafrostu člověku nebezpečné?

7. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Analytici dlouho spekulovali, že jedním z největších nebezpečí globálního oteplování může být uvolnění smrtících virů, proti kterým dnešní lidé nemají žádnou imunitu, z tajícího permafrostu. Tým ruských, francouzských a německých vědců to potvrdil během výzkumu v letech 2011 až 2016 a nyní svá zjištění zveřejnil.

Našel hned několik virů, které byly zamrzlé v permafrostu na ruském severu po dobu 27 000 až téměř 50 000 let - a které, když se tyto viry uvolní a rozmrazí, mají potenciál zabíjet, alespoň v případě améb.

Anča Baranova, ruská bioložka z George Mason University v USA, říká, že viry, které byly nalezeny ve vzorcích ledu, jsou "skutečně gigantické" a v důsledku toho byly pokřtěny na "Pandora viry". Jde o odkaz na postavu z řecké mytologie, která otevřela skříňku a vypustila do světa všechna neštěstí.

Baranova tvrdí, že konkrétní viry, které byly dosud nalezeny v tajícím permafrostu, nejsou přímou hrozbou pro lidi, ale mohou způsobit škodu, pokud tyto viry infikují améby a ty pak zamoří i lidi. V takovém případě by mohly být extrémně nebezpečné stejně jako bakterie, které vykazují podobný vzorec.

Když už se zmínila o bakteriích, Baranova upozorňuje, že je to také tak, že některé bakterie mohou zůstat v pasivním stavu v permafrostu a pak se vrátit k životu. Jako příklad uvádí případ sobů, kteří před několika staletími zemřeli na sibiřský mor a od té doby jsou obaleni v ledu. To jsou také vážné hrozby.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8706

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2022